Quantcast
Αγρότες: Σήμερα αποφασίζουν για τη σύνθεση της Επιτροπής που θα συναντήσει τον Μητσοτάκη - enikonomia.gr
share

Αγρότες: Σήμερα αποφασίζουν για τη σύνθεση της Επιτροπής που θα συναντήσει τον Μητσοτάκη

δημοσιεύτηκε:

Σήμερα στις 11 το πρωί θα γίνει η πανελλαδική σύσκεψη στο δημαρχείο της Σίνδου στη Θεσσαλονίκης όπου οι αγρότες από όλη την Ελλάδα θα αποφασίσουν για τη σύνθεση της Επιτροπής που θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.

Σημειώνεται δε πως η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους αγρότες δεν θα γίνει τη Δευτέρα, όπως αρχικά ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όπως είπε ο υπουργός  Επικρατείας Μάκης  Βορίδης στην ΕΡΤNEWS η συνάντηση των αγροτών με τον πρωθυπουργό θα γίνει, αλλά όχι τη Δευτέρα καθώς πρέπει να προσδιοριστεί η σύνθεση της αντιπροσωπείας και «θέλουμε να δούμε και να ωριμάσουμε, αν θέλετε, όλα αυτά που σκεφτόμαστε για τη συνάντηση αυτή και για το τι έχουμε να συζητήσουμε με τους αγρότες». Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η συνάντηση μεταξύ αγροτών και πρωθυπουργού ενδέχεται να γίνει την Τρίτη.

Η θέση των αγροτών

Από την πλευρά τους οι αγρότες κρατούν «μικρό καλάθι» και όπως υποστηρίζουν επιθυμούν λύσεις για να αποτραπεί και η προγραμματισμένη για την επόμενη εβδομάδα κάθοδος των τρακτέρ στην Αθήνα. Σε κάθε περίπτωση οι αγρότες ξεκαθάρισαν πως στο συγκεκριμένο ραντεβού δεν επιδιώκουν να παρευρεθούν απλά και μόνο σε μια συνάντηση με τον Πρωθυπουργό, αλλά θέλουν να τον ακούσουν να τους δίνει λύσεις. «Είμαστε 5 μήνες άνεργοι κτηνοτρόφοι, χωρίς ζώα… δεν έχει γίνει τίποτα», είπε ο Κωνσταντίνος Κοκούλης από τον Παλαμά Καρδίτσας, ενώ ο Κώστας Τζέλλας, Πρόεδρος Αγροτικών Συλλόγων Παλαμά Καρδίτσας επισήμανε πως «στείλαμε τα αιτήματά μας, αφορούν τους αγρότες πόλης της Ελλάδας. Τα μελέτησε γρήγορα ο πρωθυπουργός, ελπίζουμε να δώσει λύσεις. Μας εξέπληξε λίγο η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου πως θα μας ακούσει ο πρωθυπουργός. Δεν θέλουμε να μας ακούσει, θέλουμε να δώσει λύσεις».

Μερικά από τα μέτρα στήριξης  των αγροτών που φαίνεται να βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης είναι  να επιστραφεί ο Ειδικός  Φόρος Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024, να αυξηθεί το ποσοστό του ΕΦΚ που θα επιστραφεί,  μεγαλύτερη έκπτωση στο αγροτικό ρεύμα.  Υπενθυμίζεται πως έχει ήδη ανακοινωθεί επιπλέον έκπτωση 10% στο αγροτικό ρεύμα από τη ΔΕΗ για τον Μάϊο μέχρι και τον Σεπτέμβριο (μήνες υψηλών αγροτικών καταναλώσεων).

Σημειώνεται δε πως οι αγρότες ζητούν  να θεσμοθετηθεί το αγροτικό αφορολόγητο πετρέλαιο  και  να μπει πλαφόν στα 7 λεπτά ανά κιλοβατώρα στο αγροτοκτηνοτροφικό ρεύμα. Ωστόσο κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να εξετάζεται .

Οι κινητοποιήσεις

Την ίδια ώρα οι αγρότες συνεχίζουν και σήμερα τις κινητοποιήσεις τους με μηχανοκίνητες πορείες, ενίσχυση μπλόκων και ολιγόωρους αποκλεισμούς δρόμων. Το μεσημέρι της Πέμπτης, έμποροι της Καρδίτσας ενώθηκαν με τους αγρότες και πραγματοποίησαν πορεία στον αυτοκινητόδρομο Ε65, ενώ σήμερα Παρασκευή θα οριστούν οι εκπρόσωποι των μπλόκων που θα βρεθούν στο Μαξίμου.

Χθες στις 5μμ  οι αγρότες της Λάρισας έκλεισαν και πάλι την εθνική οδό στο ύψος του Πλατύκαμπου ενώ στη Χαλκίδα, με τα τρακτέρ και τα αγροτικά μηχανήματα, οι αγρότες της Εύβοιας πραγματοποίησαν πορεία μέχρι το κτίριο της Περιφέρειας.

Στο πλευρό των αγροτών τάχθηκε ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, που πραγματοποιεί περιοδεία σε αγροτικά μπλόκα και βρέθηκε, μεταξύ άλλων, στην Ανθήλη, κατά το συμβολικό κλείσιμο της Εθνικής οδού Αθηνών – Λαμίας.

Στην Πιερία, με 50 τρακτέρ ενισχύθηκε το μπλόκο του Νησελίου που στήθηκε το πρωί της Τετάρτης, με τους αγρότες σε όλα τα μπλόκα να εμφανίζονται διατεθειμένοι να παραμείνουν, έως ότου γίνουν δεκτά τα αιτήματά τους.

Οι αγρότες στα Μάλγαρα έκλεισαν για δεύτερη μέρα την εθνική οδό Αθήνας – Θεσσαλονίκης παρά την επικείμενη συζήτηση που θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα. Κλειστή παραμένει και η Αθηνών – Πατρών ενώ πρόκειται να αποκλειστεί και η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου.

Δείτε παρακάτω το σχετικό ΒΙΝΤΕΟ 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.