Quantcast
Στη λίστα αναμονής οι Έλληνες παραγωγοί για την καλλιέργεια φιστικιού 2017 - enikonomia.gr
share

Στη λίστα αναμονής οι Έλληνες παραγωγοί για την καλλιέργεια φιστικιού 2017

δημοσιεύτηκε:

Στην λίστα αναμονής βρίσκονται  Έλληνες παραγωγοί, για να ξεκινήσουν την καλλιέργεια φιστικιού το 2017, δήλωσε πρόσφατα ο  γεωπόνος- φυτοπαθολόγος και  επικεφαλής δικτύου «PlantDirect»,  Δρ. Γιώργος Μπάρδας στο Α:θηναϊκό Πρακτορείο.

Ο κ. Μπάρδας ανέφερε ότι «στην Ελλάδα καλλιεργούνται περισσότερα από 12.000 στρέμματα φιστικιού, κυρίως στις περιοχές της Αίγινας, της Φθιώτιδας και, εσχάτως, στην ευρύτερη περιοχή του νομού Λάρισας. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τον Θεσσαλικό κάμπο, η καλλιέργεια φιστικιού, χαρακτηρίζεται από υψηλότατους ρυθμούς ανάπτυξης, μετατρέποντας την ευρύτερη περιοχή σε έναν από τους κεντρικούς πυλώνες της συγκεκριμένης καλλιέργειας στη χώρα μας».

»Η καλλιέργεια του φιστικιού αποδίδει παραδοσιακά μεταξύ 2.500 και 4.000 τόνων, με τη φετινή παραγωγή να εκτιμάται μεταξύ 2.500-2.700 τόνων. Η ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος με βάση το διεθνή ανταγωνισμό, έχει σαν αποτέλεσμα τις υψηλές τιμές διάθεσης και την υψηλή κερδοφορία των εκμεταλλεύσεων.  Οι δε τιμές διάθεσης του φιστικιού, φέτος, κυμαίνονται από 5 έως 5,5 ευρώ/κιλό κλειστού φιστικιού και από 7,5 έως 8,3/κιλό ευρώ ανοιχτού φιστικιού», τόνισε ο κ. Μπάρδας.

 «Την άμεση εγκατάσταση γεωργικών εκμεταλλεύσεων με τη μέθοδο της απευθείας φύτευσης του υποκειμένου και του εμβολιασμού του το καλοκαίρι του ίδιου έτους, όχι μόνο υπόσχεται, αλλά και πραγματοποιεί η PlantDirect. Τα πλεονεκτήματα της συγκεκριμένης μεθόδου συνοψίζονται στη μείωση του κόστους εγκατάστασης κατά 60-100%, στην άμεση ανάπτυξη νέων εκτάσεων, με στόχο την κάλυψη της υψηλής ζήτησης του προϊόντος από ελληνικές και διεθνείς εμπορικές εταιρείες.   Στο πλαίσιο αυτό, στην ερχόμενη φυτευτική περίοδο, με τη συγκεκριμένη μεθοδολογία, πρόκειται να εγκατασταθούν περισσότερα από 1000 στρέμματα, όπως επιβεβαίωσε και ο ίδιος ο παραγωγός, Παναγιώτης Φιλίππου», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Παράλληλα, μέσω της Plant Direct, επιτυγχάνεται σύνδεση βασικής έρευνας με την εφαρμοζόμενη γεωργική πρακτική, με στόχευση την εξειδίκευση δράσεων λίπανσης-θρέψη, καλλιεργητικών πρακτικών και φυτοπροστασίας. Η καθεμιά συνεργαζόμενη γεωργική εκμετάλλευση, παρακολουθείται στενά σε επίπεδο εργαστηριακό και επισκοπήσεων, ώστε να είμαστε σε θέση να καθορίζουμε το είδος και το επίκαιρο των όποιων επεμβάσεων»  επισήμανε ο κ. Μπάρδας  διευκρινίζοντας ότι: «συνέπεια των συγκεκριμένων δράσεων είναι η μείωση των χημικών εισροών, με αποτέλεσμα την περιορισμένη επιβάρυνση των οικοσυστημάτων και τη μείωση στου κόστους παραγωγής. Και όλα αυτά χωρίς εκπτώσεις στην παραγόμενη ποιότητα προϊόντος. Στο μεταξύ, στο τελικό στάδιο βρίσκεται και η έναρξη μεταποιητικής δράσης, με τη δημιουργία πλήρους εξοπλισμένης μεταποιητικής μονάδας στον νομό Λάρισας» κατέληξε ο κ. Μπάρδας.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.