Quantcast
Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Αυγενάκης- Νέα διαμαρτυρία σχεδιάζουν σήμερα οι αγρότες - enikonomia.gr
share

Στις Βρυξέλλες μεταβαίνει ο Αυγενάκης- Νέα διαμαρτυρία σχεδιάζουν σήμερα οι αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Τις Βρυξέλλες επισκέπτεται ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης προκειμένου να συμμετάσχει σήμερα στις  10 π.μ στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας της ΕΕ που θα συνεδριάσει υπό την προεδρία του Βέλγου υπουργού Γεωργίας και Αντιπροέδρου της βελγικής κυβέρνησης, David Clarinval.

Παράλληλα επισημαίνεται πως στη συνάντηση των υπουργών Γεωργίας του ΕΛΚ μετέχουν εκτός του κ. Αυγενάκη οι εξής υπουργοί:

  • Marija Vučković, Κροατία,
  • Sari Essayah, Φινλανδία,
  • Peter Kullgren, Σουηδία
  • Norbert Totschnig, Αυστρία
  • Kęstutis Navickas, Λιθουανία
  • Marek Vύbornύ, Τσεχία
  • Jo Brouns, Ομοσπονδιακό κρατίδιο Βαλονίας, Βέλγιο
  • Martine Hansen, Λουξεμβούργο

Νωρίτερα, στις 8:30 π.μ., θα συνεδριάσει η ομάδα των υπουργών Γεωργίας και Αλιείας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την προετοιμασία της ατζέντας της συνεδρίασης του Συμβουλίου των Υπουργών. Επίσης, σημειώνεται ότι το ΕΛΚ, με απόφασή του, έχει υιοθετήσει τις 19 θέσεις που έχει καταθέσει η χώρα μας για την ανάγκη αντιμετώπισης της κρίσης στον αγροτικό τομέα, όπως άλλωστε έχει γίνει και με την ομάδα των χωρών του Νότου, EUMED-9, η οποία θα συνεδριάσει για το ίδιο θέμα.

Σημειώνεται δε πως μερικά από τα βασικά ζητήματα που θα απασχολήσουν το Συμβούλιο Υπουργών είναι οι αλλαγές στην ΚΑΠ, η  ανάγκη ταχείας και διαρθρωτικής αντιμετώπισης της τρέχουσας κρίσης στον γεωργικό τομέα αλλά και η κατάσταση των γεωργικών αγορών, μετά την εισβολή στην Ουκρανία.

Η διαμαρτυρία των αγροτών

 

Νέα διαμαρτυρία θα πραγματοποιήσουν σήμερα  οι αγρότες στις Βρυξέλλες.  Μάλιστα κάποιες ομάδες του κλάδου αναφέρουν πως η σημερινή διαμαρτυρία είναι “συμβολική ” και πως γίνεται προκειμένου να υπάρξει επιπλέον μέριμνα για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πρωτογενής τομέας.

Σημειώνεται δε πως  τα βελγικά μέσα ενημέρωσης, σχεδόν 300 τρακτέρ θα φτάσουν στην πλατεία Σουμάν και στους δρόμους γύρω από το κτίριο του Συμβουλίου όπου θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Γεωργίας. Κεντρικές αρτηρίες θα κλείσουν από τις 6 π.μ τοπική ώρα, όπως μεταδίδουν τα βελγικά μέσα ενημέρωσης.

Αυτή είναι η 3η φορά για το 2024 που οι αγρότες φτάνουν με τα τρακτέρ στην ευρωπαϊκή γειτονιά των Βρυξελλών. Την 1η Φεβρουαρίου πάνω από 1000 τρακτέρ είχαν κατακλύσει τους δρόμους, ενώ είχαν σημειωθεί επεισόδια έξω από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Επέστρεψαν στις 26 Φεβρουαρίου, όταν κατάφεραν να προσεγγίσουν ακριβώς έξω από το κτίριο των συνεδριάσεων των υπουργών Γεωργίας, σπάζοντας τον αστυνομικό κλοιό και τα προστατευτικά κιγκλιδώματα, καίγοντας λάστιχα και πετώντας σανό τους δρόμους.

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.