Quantcast
Αγρότες: Αποφασισμένοι να κατέβουν και με τρακτέρ στην Αθήνα - enikonomia.gr
share

Αγρότες: Αποφασισμένοι να κατέβουν και με τρακτέρ στην Αθήνα

δημοσιεύτηκε:

Προς την Αθήνα κατευθύνονται εκατοντάδες τρακτέρ και πούλμαν με αγρότες με κύριο αίτημα τους το αφορολόγητο πετρέλαιο στην αντλία. Μάλιστα σύμφωνα με το MEGA, εκτιμάται πως  περίπου 200 τρακτέρ θα βρεθούν στην Αθήνα, με τους αγρότες να υποστηρίζουν πως θα παραμείνουν στην πρωτεύουσα το βράδυ της Τρίτης. Υπενθυμίζεται πως χθες η ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ συζήτησε κατά την υπηρεσιακή σύσκεψη το επιχειρησιακό σχέδιο, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο  οι Αρχές θα διαχειριστούν την κάθοδο των αγροτών στην Αθήνα, πιθανόν και με κάποια τρακτέρ – και φυσικά με λεωφορεία. Δύο είναι τα σημεία συγκεντρώσεων: για όσους έρχονται από την Πελοπόννησο είναι η Ελευσίνα και για τους υπολοίπους οι Αφίδνες. Μέσω λοιπόν της Λεωφόρου Αθηνών θα φτάσουν στις πλατείες Καραϊσκάκη και Συντάγματος. Η μία εκ των Σταδίου και Πανεπιστημίου θα μείνει οπωσδήποτε ανοιχτή ωστόσο δεν θα κυκλοφορούν ΙΧ για να κινούνται και Πυροσβεστικά αλλά και οχήματα της αστυνομίας. Στο Σύνταγμα οι αγρότες εκτιμούν πώς θα βρίσκονται στις 10 π.μ ενώ από τις 6  μμ  θα ξεκινήσουν από τα σημεία συγκέντρωσης.

Η ΕΛ.ΑΣ. ανέφερε πως όσα τρακτέρ έρθουν, θα μπουν στο κέντρο της Αθήνας ενώ πολλοί αγρότες θα έρθουν και με λεωφορεία. Οι αγρότες θα αποβιβαστούν στο ΟΑΚΑ και θα κατέβουν προς το κέντρο, με τον αριθμό των λεωφορείων να υπολογίζεται περίπου στα 50.

 

 

Oι κινητοποιήσεις

Μάλιστα οι αγρότες θα συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους στο μπλόκο του τελωνείου της Νίκης στη Φλώρινα με το κλείσιμο το συνόρων για τα φορτηγά που μεταφέρουν εμπορεύματα σήμερα Δευτέρα 19  Φεβρουαρίου από τις 12 μμ έως τις 3μμ. Οι αγρότες δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν την κινητοποίηση τους αύριο Τρίτη 20 Φεβρουαρίου με το κλείσιμο των συνόρων και για τα Ι.Χ. οπότε και θα γίνει το μεγάλο συλλαλητήριο στην Αθήνα με την κάθοδο των τρακτέρ στο Σύνταγμα.  Αλλά και οι αγρότες της Χαλκιδικής αναμένεται να εντείνουν σήμερα τις κινητοποιήσεις τους. Σε κάθε περίπτωση το μεγάλο συλλαλητήριο αναμένεται να γίνει αύριο Τρίτη, στις 6.30 μμ  μπροστά από τη Βουλή  και  σε αυτό υπολογίζεται πως θα συμμετάσχουν μέχρι  και 5.000 αγρότες

Τα μέτρα

Υπενθυμίζεται πως η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη ανακοίνωσε χθες πως θα δοθεί μέσα στον Μάιο νέο επίδομα σε αγρότισσες μητέρες.  Όπως είπε μητέρα με 1 παιδί προβλέπεται να πάρει 300 ευρώ ετησίως, με δύο παιδιά 500 ευρώ, ενώ το επίδομα για τις τρίτεκνες θα είναι 700 και για τις πολύτεκνες 1.000 ευρώ ετησίως. Eπίσης επισημαίνεται πως το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο και ένα άλλο μέτρο στήριξης για τους αγρότες.  Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για το 2024 και δυνατότητα προκαταβολής μέρους του ποσού που θα επιστραφεί στους αγρότες προβλέπει διάταξη που περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές, με την οποία υλοποιούνται οι σχετικές εξαγγελίες της κυβέρνησης.

Ειδικότερα οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν μεταξύ άλλων τα εξής:

Καθορίζεται μηδενικός συντελεστής ΕΦΚ για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης που χρησιμοποιείται στη γεωργία, για το διάστημα από την 1η Ιανουαρίου 2024 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2024, με την εφαρμογή της διαδικασίας επιστροφής στους δικαιούχους αγρότες του ΕΦΚ, που καταβάλλουν κατά την αγορά του καυσίμου.

Προβλέπεται ότι ποσοστό επί των δικαιούμενων ποσών επιστροφής, μπορεί να καταβληθεί προκαταβολικά.

Ορίζεται ρητά ότι το ποσό επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ανεκχώρητο και ακατάσχετο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε γενικής ή ειδικής διάταξης, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένες ληξιπρόθεσμες ή μη οφειλές προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες και τα νομικά τους πρόσωπα, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή οποιασδήποτε παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

– Οι προϋποθέσεις και η διαδικασία χορήγησης της προκαταβολής και επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης, το ύψος και τα κριτήρια της προκαταβολής θα καθοριστούν με κοινή απόφαση των Υπουργών Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με την ίδια απόφαση, σύμφωνα με την πάγια διαδικασία θα καθοριστούν οι δικαιούχοι και τα κριτήρια (ανάλογα με το είδος της εκμετάλλευσης) για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου για τις οποίες θα εφαρμοστεί η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης, καθώς και ο τρόπος ελέγχου της νόμιμης χρήσης του πετρελαίου.

 

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.