Quantcast
Τα ελληνικά φρούτα κατακτούν τις διεθνείς αγορές - enikonomia.gr
share

Τα ελληνικά φρούτα κατακτούν τις διεθνείς αγορές

δημοσιεύτηκε:

Πορτοκάλια, καρπούζια, πεπόνια, σταφύλια, μανταρίνια, φράουλες, ρόδια, μήλα, ακτινίδια, σμέουρα, ξηρά σύκα, κάστανα, κεράσια, νεκταρίνια είναι η ευρεία γκάμα των φρούτων που συλλέγει από την Αιτωλοακαρνανία, την Ηλεία, την Αργολίδα, τη Λακωνία και την Άρτα η ελληνική εταιρία Pantazis Fruits. Αποδέκτες είναι, κυρίως, οι καταναλωτές περισσότερων από 15 χωρών σε Ευρώπη και Ασία.

«Τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα είναι ξεχωριστά, λόγω της βιοποικιλότητας και του κλίματος της Ελλάδας. Γι’ αυτό και έρχονται πρώτα στις προτιμήσεις των καταναλωτών διεθνώς», σημειώνει η κ. Βάσια Πανταζή. Η εταιρία από τα Λεχαινά Ηλείας διακινεί συνολικά κάθε χρόνο 60.000 με 80.000 τόνους, τόσο εγχώρια όσο και στο εξωτερικό, με τη συνολική αξία εξαγωγών να αγγίζει τα 20 εκατ. ευρώ.

«Η φετινή παραγωγή φαίνεται -μεσοσταθμικά- ότι θα κυμανθεί σε φυσιολογικά επίπεδα, χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη», επισημαίνει η κ. Πανταζή και προσθέτει ότι η βιοποικιλότητα και το κλίμα της Ελλάδας δεν αρκούν για να σταθεί μια εταιρία: «Χρειάζονται εκσυγχρονισμός των παραγωγικών διαδικασιών κατά τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας τροφίμων, αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ώστε κάθε παραγωγική ζώνη να εκμεταλλεύεται στο έπακρο τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα προς όφελος της ποσοτικής απόδοσης, ενίσχυση της τεχνογνωσίας και της υλικοτεχνικής υποδομής», προκειμένου να ανταποκριθεί στις υψηλές προδιαγραφές της διεθνούς αγοράς.

Η εταιρία Pantazis διατηρεί σταθερή και διαρκή συνεργασία με δίκτυο 100 παραγωγών-συνεργατών, οι οποίοι εφαρμόζουν τα διεθνή standards, όπως άλλωστε το κάνει και η οικογένεια Πανταζή στις δικές της καλλιέργειες, συνολικής έκτασης 150 στρεμμάτων. Η διείσδυση σε νέες αγορές είναι σταθερή και συνεχής. Hδη έχει δημιουργηθεί ένα αξιόλογο και διαρκώς διευρυνόμενο δίκτυο πωλήσεων και διακίνησης των ελληνικών αγροτικών προϊόντων. Το μεγαλύτερο ποσοστό, 80% με 90% του τζίρου της, το εξάγει σε περισσότερες από 15 χώρες (Αυστρία, Βέλγιο, Καναδά, Βουλγαρία, Κροατία, Τσεχία, Εσθονία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Ουγγαρία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ελβετία, Σλοβακία, Μεγ. Βρετανία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα).

Ο ανταγωνισμός είναι μεγάλος, καθώς οι ελληνικές επιχειρήσεις έχουν απέναντί τους τα «μεγαθήρια» του τομέα: Ισπανία, Ιταλία, Τουρκία κ.ά. Ως εκ τούτου, απαιτούνται η πλήρης εφαρμογή των διεθνών προτύπων ασφαλείας και η αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, ώστε τα προϊόντα να αποκτούν υπεραξία. «Είμαστε σε διαρκή συνεργασία με το δίκτυο παραγωγών-συνεργατών. Ακολουθούμε τις διεθνείς νόρμες και σε συνδυασμό με το σύγχρονο τυποποιητήριο προσδίδουμε στα εμπορευόμενα προϊόντα υπεραξία και επιπλέον εγγυήσεις αξιοπιστίας», σημειώνει η κ. Πανταζή και συνεχίζει: «Ετσι, συναγωνιζόμαστε επάξια στις αγορές της Ε.Ε. τους βασικούς ανταγωνιστές της Ελλάδας στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων».

Η έντονη εξαγωγική δραστηριότητα της Pantazis Fruits στηρίζεται με την τριμερή συμφωνία μεταξύ παραγωγού, τυποποιητή και Τράπεζας Πειραιώς. «Αδιαμφισβήτητα, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας της Τράπεζας Πειραιώς αποτελεί ένα πρότυπο μοντέλο χρηματοδότησης για την ολοκληρωμένη υποστήριξη και προώθηση του αγροτικού τομέα καθώς ανταποκρίνεται και καλύπτει τις ανάγκες σε ρευστότητα των δύο βασικών συντελεστών της εφοδιαστικής αλυσίδας, του παραγωγού και του αγοραστή – εμπορικής επιχείρησης», μας εξηγεί η κ. Πανταζή.

Μέσω του προγράμματος ο παραγωγός εξασφαλίζει την αναγκαία ρευστότητα όταν τη χρειάζεται, η οποία μάλιστα δεν περιορίζεται μόνο στην αγορά αγροεφοδίων, αλλά και σε λοιπές δαπάνες, όπως καύσιμα, ασφαλιστικές εισφορές, αγροτικό ρεύμα, κόστος άρδευσης και διάφορα άλλα έξοδα της εκμετάλλευσής του. Συγχρόνως η εμπορική επιχείρηση, η οποία σε πολλές περιπτώσεις, πριν από την ένταξή της στο πρόγραμμα, χρηματοδοτούσε από δικά της κεφάλαια πολλά από τα κόστη του παραγωγού, εξασφαλίζει τη ρευστότητα για να προχωρήσει στην αγορά και έγκαιρη πληρωμή ποιοτικής πρώτης ύλης, ελαχιστοποιώντας το διαχειριστικό της κόστος.

Ενισχύεται με αυτόν τον τρόπο η εμπορική δραστηριότητα, η οποία για την Pantazis Fruits στο μεγαλύτερο ποσοστό της είναι εξαγωγική, καθώς μπορούν με μεγαλύτερη ασφάλεια και συνέπεια να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις των πελατών τους, ελέγχοντας καλύτερα τις χρηματοοικονομικές τους ροές.

Η διακίνηση των προϊόντων της εντός συνόρων γίνεται με ιδιόκτητα φορτηγά ψυγεία, γεγονός που επιτρέπει την άμεση και ασφαλή μεταφορά τους ανά την υφήλιο. Προ δύο ετών η εταιρία ολοκλήρωσε επενδυτικό σχέδιο στο πλαίσιο του Μέτρου 123Α με τίτλο «Επέκταση & Συγχρονισμός Μονάδας Συντήρησης & Τυποποίησης Οπωροκηπευτικών & Πατάτας». Εκτός από την κεντρική μονάδα στα Λεχαινά διαθέτει και υποκατάστημα στα Δουναίικα Ηλείας σε ιδιόκτητη έκταση 15,5 στρεμμάτων, με κτίριο 770 τ.μ.

Η εταιρία Pantazis Fruits S.A., υπό τη σημερινή της μορφή, ιδρύθηκε το 1995. Αξιοποιώντας τη μακροχρόνια εμπειρία και την τεχνογνωσία των ανθρώπων της και επενδύοντας συνεχώς στη διασφάλιση αγροτικών προϊόντων υψηλών, ποιοτικών προδιαγραφών έχει καθιερωθεί στον τομέα της τυποποίησης, της συσκευασίας και της εμπορίας οπωροκηπευτικών στην εσωτερική, την ευρωπαϊκή και τη διεθνή αγορά.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο παραγωγών για την παροχή πιστοποιημένων προϊόντων ολοκληρωμένης διαχείρισης που πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων. Οι πιστοποιημένες καλλιέργειες συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων αφορούν, κυρίως, φράουλες. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται τα 150 ιδιόκτητα στρέμματα με φράουλες, καρπούζια και εσπεριδοειδή της οικογένειας Πανταζή. Στα υπόλοιπα 350 στρέμματα των συνεργαζόμενων παραγωγών εφαρμόζονται οι ίδιες καλλιεργητικές μέθοδοι. Αλλωστε, τα προϊόντα ολοκληρωμένης διαχείρισης φαίνεται να κερδίζουν συνεχώς έδαφος στη διεθνή κοινότητα των καταναλωτών. Τη φιλοσοφία της παροχής πιστοποιημένων προϊόντων εξυπηρετεί η συνεχής εκπαίδευση των παραγωγών. Παράλληλα πραγματοποιούν επιμορφωτικά σεμινάρια διαρκούς εκπαίδευσης του προσωπικού σε νέες τεχνολογίες και ασφάλεια τροφίμων.

Με το μοντέλο της αειφορίας

Υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση είναι η σταθερή εταιρική επιλογή της εταιρίας Pantazis Fruits εστιάζοντας σε «5» σημεία:

1) Συστηματική οργάνωση του πρωτογενούς τομέα με στόχο την ολοκληρωμένη διαχείριση του συστήματος παραγωγής – κλίματος – καλλιέργειας. Η εταιρία διαθέτει μακροχρόνιες συνεργασίες με δίκτυο παραγωγών, αλλά και δικές της καλλιέργειες, συνολικής έκτασης 500 στρεμμάτων.

2) Αυστηρά πιστοποιημένες καλλιέργειες κατά το διεθνές πρότυπο του GLOBALG.A.P. επιτυγχάνοντας την παραγωγή ασφαλών, αγροτικών προϊόντων κάτω από απόλυτα ελεγχόμενες συνθήκες, χωρίς υπολείμματα φυτοφαρμάκων, τα οποία πληρούν όλες τις σύγχρονες προδιαγραφές ποιότητας και ασφάλειας, καθώς και τις υψηλές απαιτήσεις των πελατών.

3) Πιστοποίηση των εγκαταστάσεων από τους πλέον εγκεκριμένους, διεθνείς φορείς στην τήρηση των Συστημάτων Διασφάλισης Ποιότητας κατά τα διεθνή πρότυπα: IFS Food Standard, BRC Global Standard for Food Safety και ΕΝ ISO 22000:2005 για την ασφάλεια και την υγιεινή των προϊόντων της.

4) Ιχνηλασιμότητα βάσει του συστήματος Plantecho Traceability Solution, των προϊόντων σε όλες τις φάσεις της παραγωγικής διαδικασίας και διακίνησής τους στην εφοδιαστική αλυσίδα, «από το χωράφι στο ράφι» και αντίστροφα.

5) Ορθολογική διαχείριση των υδάτινων και φυσικών πόρων, διασφαλίζοντας, μέσω της εφαρμογής συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης και καθετοποίησης της παραγωγής, την πλήρη αξιοποίηση της παραγωγής και τη μικρότερη δυνατή επιβάρυνση του περιβάλλοντος.

«Στόχος μας είναι κάθε προϊόν να καταλήγει στον τελικό του αποδέκτη ασφαλές και πλήρως συμμορφούμενο με όλες τις σύγχρονες ποιοτικές προδιαγραφές», εξηγεί η κ. Πανταζή δίνοντας έμφαση στο σεβασμό στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.