Quantcast
Τέλος εποχής για την ΠΑΣΕΓΕΣ μετά από 81 χρόνια - enikonomia.gr
share

Τέλος εποχής για την ΠΑΣΕΓΕΣ μετά από 81 χρόνια

δημοσιεύτηκε:

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στην άλλοτε κραταιά συνομοσπονδία αγροτών. Σύμφωνα με πληροφορίες αργά το βράδυ της Τρίτης το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, κάτω από την πίεση των συσσωρευμένων χρεών και της απουσίας νέων πόρων, αποφάσισε να προτείνει στην σημερινή έκτακτη Γενική Συνέλευση την υποβολή αίτησης εκκαθάρισης της.

Η υπερψήφιση της πρότασης θεωρείται τυπική καθώς δεν υπάρχουν εναλλακτικές. Η κορυφαία συνομοσπονδία των γεωργικών συνεταιρισμών της χώρας επηρεάστηκε από την εφαρμογή του νόμου 4015/2011 περί συνεταιρισμών αλλά κυρίως από την κατάργηση του ανταποδοτικού τέλους από τον ΕΛΓΑ.

Σύμφωνα με πληροφορίες του agronews.gr στην θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ προτείνεται η δημιουργία ενός Συνδέσμου Αγροτών στα πρότυπα του ΣΕΒ.

Η ιστορία της ΠΑΣΕΓΕΣ ξεκινάει πριν από 81 χρόνια με πρώτο πρόεδρο τον οραματιστή Αλέξανδρο Μπαλτατζή. Με πρωτοβουλίες της ιδρύθηκαν Κεντρικές Ενώσεις, Κοινοπραξίες ή Συνεταιριστικές εταιρείες για τον καπνό, για το ελαιόλαδο και τις ελιές, για τις σταφίδες, για το κρασί, για τα σύκα, για την κτηνοτροφία, για τα οπωροκηπευτικά, για τις ζωοτροφές, για τις συνεταιριστικές εκδόσεις, για τα γεωργικά εφόδια, κλπ.

Στη δεκαετία του 1980 το ενδιαφέρον της ΠΑΣΕΓΕΣ στράφηκε στην εκπροσώπηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο και στην ομαλή μετάβαση από την εθνική στην Κοινή Αγροτική Πολιτική. Τα τελευταία χρόνια η ΠΑΣΕΓΕΣ βρέθηκε πολλές φορές στο μάτι του κυκλώνα σε υποθέσεις σκανδάλων, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.