Quantcast
Θεσσαλία: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους - Όλα όσα είπε ο Αυγενάκης - enikonomia.gr
share

Θεσσαλία: Πότε θα δοθούν οι αποζημιώσεις στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους – Όλα όσα είπε ο Αυγενάκης

δημοσιεύτηκε:

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες και στους κτηνοτρόφους της Θεσσαλίας.  Όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην εφημερίδα “Πελοπόννησος”,  «η  καταστροφή στη Θεσσαλία  ξεπέρασε κάθε φαντασία. Ως κυβέρνηση και ως υπουργείο ήμασταν από την πρώτη στιγμή εκεί. Παρόντες. Οι προκαταβολές των αποζημιώσεων για τη μεν ζωική παραγωγή θα αρχίσουν να πιστώνονται από τις αρχές της εβδομάδας, ενώ για τη φυτική θα καταβληθούν το τελευταίο δεκαήμερο του τρέχοντος μηνός. Πιο γρήγορα από ποτέ στην ιστορία του ΕΛΓΑ. Εμείς, απέναντι στις κραυγές της αντιπολίτευσης αντιπαραθέτουμε τα έργα μας υπέρ των αγροτών».

« Εξασφαλίσαμε τη στήριξη της Ευρώπης και στις 9 Νοεμβρίου αντιπροσωπεία υπουργών χωρών μελών της ΕΕ θα επισκεφθούν την περιοχή. Σε ό,τι αφορά στο ζωικό κεφάλαιο, για πρώτη φορά υλοποιείται πρόγραμμα δωρεάν (κάλυψη 100%) αντικατάστασης του ζωικού κεφαλαίου κι επίσης δωρεάν, ανακατασκευής κτηνοτροφικών εγκαταστάσεων. Επίσης, για πρώτη φορά θα αποζημιωθούν παραγωγές που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ, επειδή δεν υπήρχε πρόβλεψη, όπως πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, αρωματικά φυτά κ.λπ. Οι αποζημιώσεις θα ξεπεράσουν τα 200 εκατ. ευρώ και προέρχονται από τον κρατικό προϋπολογισμό, ύστερα από άδεια της ΕΕ και τα πρόσθετα μέτρα στήριξης ξεπερνούν τα 100 εκατ. ευρώ. Πιστεύουμε ότι με τη στήριξη όλων μας και με την υλοποίηση του σχεδίου ανασυγκρότησης του Θεσσαλικού Κάμπου που επεξεργάζεται η κυβέρνηση, σύντομα θα επανέλθει η κανονικότητα στην περιοχή» συμπλήρωσε.

Μίλησε δε και για τον πρωτογενή τομέα. «Κανένας κλάδος της οικονομίας δεν επηρεάζεται τόσο από την κλιματική κρίση όσο ο πρωτογενής τομέας. Γιατί μια καταστροφή δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξαναδούμε το τι παράγουμε, πώς και πού το παράγουμε. Επί παραδείγματι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να διασφαλίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή από ό,τι οι υπαίθριες καλλιέργειες. Είναι ζητήματα που με τη συμβολή επιστημόνων τα εξετάζουμε, ενώ σε Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται και νέες πιο ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή»  είπε.

 

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.