Quantcast
Την Τρίτη η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους αγρότες – Τι εξετάζεται για τα μέτρα στήριξης - enikonomia.gr
share

Την Τρίτη η συνάντηση του Μητσοτάκη με τους αγρότες – Τι εξετάζεται για τα μέτρα στήριξης

δημοσιεύτηκε:

Την Τρίτη στις 12:00 θα γίνει η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους εκπροσώπους των αγροτών στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός επιστρέφει από το Βελιγράδι, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές. Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι αναμένεται η γνωστοποίηση από πλευράς των αγροτών των 10 εκπροσώπων που θα προσέλθουν στη συνάντηση.

Τη συνάντηση του πρωθυπουργού με εκπροσώπους των αγροτών, επιβεβαίωσε μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ και ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Κυριάκου Μητσοτάκη, Δημήτρης Τσιόδρας. «Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα δει τους αγρότες την Τρίτη το πρωί. Όπως έχει δείξει, είναι πάντα ανοιχτός στον διάλογο», δήλωσε ο Δημήτρης Τσιόδρας. «Τα δημοσιονομικά περιθώρια δεν είναι απεριόριστα, σε μέσο μακροπρόθεσμο επίπεδο μπορούν να εξεταστούν ζητήματα τα οποία αφορούν τους αγρότες πέραν όσων έχουν ανακοινωθεί – και δεν είναι λίγα» πρόσθεσε.

Αγρότες: Τι είπε ο Μαρινάκης για τα μέτρα στήριξης

Νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μίλησε στον ΑΝΤ1  για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ενίσχυση των αγροτών. « Ως προς το αγροτικό πετρέλαιο, το προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός στην ομιλία του την προηγούμενη Παρασκευή στη Βουλή. Γίνεται για τρίτη χρονιά η επιστροφή, μια σημαντική κίνηση από την Κυβέρνηση. Αντιλαμβανόμαστε τις ανάγκες τις αυξημένες και ειδικά μετά τον Ντάνιελ για τους αγρότες της Θεσσαλίας και λόγω και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, λόγω του αυξημένου κόστους. Είναι ένα μέτρο δημοσιονομικού κόστους 82 εκατομμυρίων ευρώ. Αυτό το οποίο ζητούν οι αγρότες είναι να μην δοθεί στο τέλος, αλλά να δοθεί όσο γίνεται νωρίτερα, και αυτό πραγματικά το κοιτάμε και κυρίως το κοιτάει το Υπουργείο Οικονομικών…

Είμαστε μια Κυβέρνηση η οποία έχει αποδείξει στην πράξη ότι μειώνει ή καταργεί φόρους. Είναι πάνω από 50 οι περιπτώσεις φορολογικών συντελεστών, που μειώθηκαν ή καταργήθηκαν την προηγούμενη 4ετία. Αρκετές οι περιπτώσεις ήδη σε αυτό το πρώτο χρονικό διάστημα αυτών των μηνών, από τις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Είναι η βασική μας φιλοσοφία αυτή, αλλά πάντοτε τις μειώσεις τις κάνουμε όπως προβλέπει το πρόγραμμά μας και αφού είμαστε σίγουροι ότι αυτές οι μειώσεις θα φτάσουν στον καταναλωτή, στον αγρότη, στον επαγγελματία. Δηλαδή, δεν θα είναι μειώσεις μόνο και μόνο για να πούμε ότι τις κάναμε. Αυτό, λοιπόν, που λέμε στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι αυτός είναι ένας πιο ασφαλής τρόπος, δηλαδή όχι η μείωση στη συγκεκριμένη περίπτωση, αλλά η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης. Έχει αποδώσει τα προηγούμενα δύο χρόνια. Προφανώς, δεν εξαφάνισε τα προβλήματα των αγροτών, αλλά μείωσε πολύ την επιβάρυνση και απέδωσε τα προηγούμενα χρόνια» σημείωσε.

«Για τη στήριξη και στους αγρότες, και στα νοικοκυριά και στα κοινωνικά τιμολόγια, η στήριξη που παρείχε το κράτος για τις αυξημένες τιμές στο ρεύμα, ήταν η πρώτη στην Ευρώπη συναρτήσει του ΑΕΠ μας. Έχουμε δώσει πάνω από 13 δισεκατομμύρια ευρώ, πολλά εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί από τα υπερέσοδα των εταιρειών. Οι αγρότες φτάσανε να επιδοτούνται περίπου για δύο χρόνια για το 80%-90% των αυξήσεων και είναι λογικό αυτό, γιατί είχαν και αυξημένες ανάγκες. Τώρα, έχουμε τη μείωση 10%, έχουμε και άλλα μέτρα τα οποία ειδικά για τους αγρότες, οι οποίοι είναι σε συνεταιριστικά σχήματα, αλλά και όχι μόνο, θα έχουν μεσοσταθμικά μειώσεις…

Μακάρι να καταφέρουμε με την πολιτική μας να έχουμε όλο και φτηνότερο ρεύμα. Αυτό το αντιλαμβάνονται όλοι, αλλά πρώτον υπάρχουν συγκεκριμένα δημοσιονομικά δεδομένα. Άρα, αυτή τη στιγμή, αυτό που έχουμε πει ότι τα δημοσιονομικά δεδομένα εξαντλήθηκαν στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, είναι ακριβές. Πάντοτε κοιτάμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό και σε επίπεδο διευκολύνσεων, διευθετήσεων ως προς τον τρόπο αποπληρωμής. Αυτό το οποίο εξήγγειλε ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει να κάνει μόνο με τις εκπτώσεις, όπως το εξειδίκευσε στη συνέχεια στην ομιλία του ο Πρωθυπουργός. Έχει να κάνει και με την μη διακοπή ρεύματος και έναν τρόπο διακανονισμού για πολλά χρόνια. Αλλά να πούμε κάτι εδώ πέρα: Είναι πάρα πολύ σεβαστά τα αιτήματα των αγροτών κι έχουμε δείξει στην πράξη ότι ικανοποιούμε τα περισσότερα εξ αυτών, γιατί κι εκείνοι περνούν μια δύσκολη περίοδο λόγω αυτών των εισαγόμενων κρίσεων, αλλά είναι και τα αιτήματα των υπόλοιπων επαγγελματικών ομάδων, γιατί και άλλες επαγγελματικές ομάδες έχουν ζήτημα με το ρεύμα. Για αυτό και ακολουθήσαμε μια οριζόντια πολιτική επιδότησης για τα νοικοκυριά, για τα κοινωνικά τιμολόγια, τα οικιακά τιμολόγια, αλλά και τις επιχειρήσεις. Και αυτό πρέπει να το έχουμε πάντα στο μυαλό μας» συμπλήρωσε.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.