Quantcast
Το πρόγραμμα 2014-2020 έχει επίκεντρο τους νέους αγρότες - enikonomia.gr
share

Το πρόγραμμα 2014-2020 έχει επίκεντρο τους νέους αγρότες

δημοσιεύτηκε:

Της Κωνσταντίνας Χελιδώνη

 

Την έγκριση του φακέλου του νέου Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που θα έχει ως βασικό στόχο την ενίσχυση των νέων αγροτών, ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου. «Στο νέο ΠΑΑ, μεταξύ άλλων, οι νέοι αγρότες θα έχουν προτεραιότητα στην υλοποίηση διαφόρων επενδύσεων σε σχέση με τους άλλους γεωργούς με τα αυξημένα αυτά ποσοστά ενίσχυσης να φθάνουν τις 20 ποσοστιαίες μονάδες» δήλωσε ο ίδιος υπενθυμίζοντας ότι νέο Πρόγραμμα θα υπηρετήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση του αγροτικού χώρου με την συνολική επενδυτική του δαπάνη να αγγίζει τα 6 δις. ευρώ. Παράλληλα, ο Υπουργός προανήγγειλε ότι στις αρχές του νέου χρόνου θα κατατεθούν δύο νομοθετικές προτάσεις όπου η μια θα αφορά τους συνεταιρισμούς και η άλλη την οργάνωση εμπορίας των προϊόντων από το χωράφι μέχρι το ράφι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Β. Αποστόλου αναφέρθηκε και στο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 λέγοντας ότι παρόλο που δεν δόθηκε η εξάμηνη παράταση που ζητήθηκε από 17 χώρες, καταβλήθηκε κάθε προσπάθεια για να αυξηθεί η απορροφητικότητα των κονδυλίων. «Η αρχική μας εκτίμηση ήταν ότι το ποσό των κονδυλίων που δεν θα απορροφηθεί θα ξεπερνούσε το 1 δις. ευρώ αλλά καταφέραμε να μειώσουμε το ποσό σε λιγότερα από 500 εκατ. ευρώ» είπε ο Υπουργός

Όσον αφορά τις πληρωμές, ο Β. Αποστόλου ανέφερε ότι τα κονδύλια της νέας ΚΑΠ είναι μειωμένα κατά 15% σε σχέση με πέρσι καθώς με τη νέα ΚΑΠ, καταργείται το καθεστώς της ενιαίας ενίσχυσης και θεσπίζονται νέα καθεστώτα. Ενώ για την πληρωμή των ενισχύσεων είπε ότι ολοκληρώθηκε η καταβολή του 90% της βασικής ενίσχυσης άνω του 1 δις. ευρώ σε 564 χιλ. αγρότες και ότι από την ερχόμενη εβδομάδα θα δοθούν οδηγίες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για την έναρξη της διαδικασίας των ενστάσεων.

 

 

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.