Quantcast
Το προϊόν που "διεκδικεί" μια θέση στη λίστα των ΠΟΠ - enikonomia.gr
share

Το προϊόν που “διεκδικεί” μια θέση στη λίστα των ΠΟΠ

δημοσιεύτηκε:

Μετά από προεργασία 3 ετών, η Περιφέρεια Ηπείρου δρομολογεί πρωτοβουλίες για την κατοχύρωση του τυριού “Κασκαβάλι», ως προϊόν ΠΟΠ (προστατευόμενη ονομασία προέλευσης) και ΠΓΕ ( προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη) της Πίνδου, περιοχή όπου δραστηριοποιήθηκαν επί αιώνες κτηνοτρόφοι, ίδρυσαν ορεινούς οικισμούς και δημιούργησαν τη δική τους γαστρονομία και πολιτισμό.

Σημαντικά στοιχεία για την ιστορική διαδρομή του συγκεκριμένου τυριού, συγκεντρώθηκαν στην έρευνα της Περιφέρειας Ηπείρου.

Χωρίς να προσδιορίζεται ο τόπος, όπου αρχικά παρήχθη το συγκεκριμένο τυρί, «είναι βέβαιο, ότι το κασκαβάλι από πρόβειο με μίξη γίδινου γάλακτος, χαρακτηρίζει το Βορειοελλαδικό χώρο, με αφετηρία την Πίνδο και συνδέεται άρρηκτα με τη ζωή και την παρουσία των Βλάχων στα Βαλκάνια. Η μεγάλη διάδοσή του στη Βαλκανική χερσόνησο, στην οποία και παράγεται κυρίως από αγελαδινό γάλα, οφείλει, πράγματι, πολλά στις μετακινήσεις και τη διασπορά των Βλάχων στον παραπάνω γεωγραφικό χώρο», αναφέρεται στα συμπεράσματα της έρευνας.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.