Quantcast
ΥΠΑΑΤ: Στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης de minimis -Τα ποσά και οι δικαιούχοι - enikonomia.gr
share

ΥΠΑΑΤ: Στο ΦΕΚ η απόφαση για τη χορήγηση κρατικής ενίσχυσης de minimis -Τα ποσά και οι δικαιούχοι

δημοσιεύτηκε:

Στο ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η απόφαση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ανάπτυξης για τη  χορήγηση κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, οι οποίοι επλήγησαν από την θεομηνία «Daniel».

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων μόνο για την νήσο Σκιάθο και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι, είτε κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023. Εξαιρούνται από την παρούσα ενίσχυση οι κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» (μηχανότρατα).

Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της απόφασης για το έτος 2023 ανέρχεται σε 1.489.000 ευρώ.

Θα ακολουθήσει συμπληρωματική απόφαση που θα αφορά τους αλιείς της Βόρειας Εύβοιας και της Φθιώτιδας.

Το ΦΕΚ

Αναλυτικά, στο ΦΕΚ αναφέρονται τα εξής:

Άρθρο 1

Με την παρούσα απόφαση θεσπίζεται καθεστώς για τη χορήγηση κρατικών ενισχύσεων ήσσονος σημασίας (de minimis) στους πλοιοκτήτες των επαγγελματικών αλιευτικών σκαφών της Περιφέρειας Θεσσαλίας, σύμφωνα με τον Κανονισμό (ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, με σκοπό τη στήριξή τους λόγω της μείωσης της αλιευτικής τους παραγωγής ή/και λόγω των ζημιών που υπέστησαν στα σκάφη και στον αλιευτικό τους εξοπλισμό από την κακοκαιρία Daniel κατά το έτος 2023.

Άρθρο 2: Δικαιούχοι

Οι δυνητικοί δικαιούχοι είναι μόνιμοι κάτοικοι Περιφερειακών Ενοτήτων Μαγνησίας, Σποράδων μόνο για την νήσο Σκιάθο και Λάρισας, κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών παράκτιας αλιείας, είτε κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι, είτε κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων, με την αλιευτική τους άδεια σε ισχύ για το έτος 2023. Εξαιρούνται από την παρούσα ενίσχυση οι κάτοχοι σκαφών μέσης αλιείας εφοδιασμένων με το αλιευτικό εργαλείο «τράτα βυθού» (μηχανότρατα).

Άρθρο 3: Πεδίο εφαρμογής

1. Στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης οι ενισχύσεις χορηγούνται στις επιχειρήσεις, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, με βάση τον Καν. (ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει. Δεν δύνανται να χορηγηθούν ενισχύσεις στις ακόλουθες περιπτώσεις:

α) Ενισχύσεις το ύψος των οποίων καθορίζεται βάσει της τιμής ή της ποσότητας των προϊόντων που αγοράζονται ή διατίθενται στην αγορά·

β) ενισχύσεις που χορηγούνται για δραστηριότητες που σχετίζονται με εξαγωγές προς τρίτες χώρες ή προς κράτη μέλη, συγκεκριμένα ενισχύσεις που συνδέονται άμεσα με τις εξαγόμενες ποσότητες, τη δημιουργία και λειτουργία δικτύου διανομής ή άλλες τρέχουσες δαπάνες συνδεόμενες με την εξαγωγική δραστηριότητα·

γ) ενισχύσεις για τις οποίες τίθεται ως όρος η χρήση εγχώριων προϊόντων αντί των εισαγόμενων·

δ) ενισχύσεις για την αγορά αλιευτικών σκαφών·

ε) ενισχύσεις για τον εκσυγχρονισμό ή την αντικατάσταση των κύριων ή βοηθητικών κινητήρων αλιευτικών σκαφών·

στ) ενισχύσεις για δράσεις που αυξάνουν την αλιευτική ικανότητα ενός αλιευτικού σκάφους ή αφορούν εξοπλισμό για την αύξηση της ικανότητας ενός αλιευτικού σκάφους να εντοπίζει αλιεύματα·

ζ) ενισχύσεις για τη ναυπήγηση νέων αλιευτικών σκαφών ή εισαγωγή αλιευτικών σκαφών·

η) ενισχύσεις για την οριστική ή προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων, με εξαίρεση τις ενισχύσεις οι οποίες πληρούν τους όρους που προβλέπονται στα άρθρα 20 και 21 του Κανονισμού (ΕΕ) 2021/1139 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (*1)·

θ) ενισχύσεις για την εξερευνητική αλιεία·

ι) ενισχύσεις για τη μεταβίβαση της κυριότητας μιας επιχείρησης·

ια) ενισχύσεις για άμεσο εμπλουτισμό των αποθεμάτων, εκτός αν προβλέπεται ρητά ως μέτρο διατήρησης από νομοθετική πράξη της Ένωσης ή πρόκειται για την περίπτωση του πειραματικού εμπλουτισμού αποθεμάτων.

2. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 2 του Καν. (ΕΕ) 717/ 2014, σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται στην πρωτογενή παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, καθώς και σε άλλους τομείς ή άλλες δραστηριότητες που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1407/2013 της Επιτροπής, η επιχείρηση διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των στοιχείων κόστους, ότι η πρωτογενής παραγωγή προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας δεν επωφελείται από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό.

3. Σύμφωνα με το άρθρο 1 παρ. 3 του Καν. (ΕΕ) 717/ 2014, σε περίπτωση που η επιχείρηση δραστηριοποιείται στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας, όσο και στον τομέα της πρωτογενούς παραγωγής γεωργικών προϊόντων που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) αριθ. 1408/2013 της Επιτροπής, η επιχείρηση διασφαλίζει με κατάλληλα μέσα, όπως ο διαχωρισμός των δραστηριοτήτων ή η διάκριση των στοιχείων κόστους, ότι η πρωτογενής παραγωγή γεωργικών προϊόντων δεν επωφελείται από τις ενισχύσεις ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σύμφωνα με τον εν λόγω Κανονισμό.

Άρθρο 4: Ύψος ενίσχυσης

1. Το ύψος του κατ’ αποκοπή ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) καθορίζεται ως το γινόμενο του ποσοστού ιδιοκτησίας εκάστου πλοιοκτήτη επί το ποσό ενίσχυσης που αντιστοιχεί στην κατηγορία ολικού μήκους του επαγγελματικού αλιευτικού σκάφους που αυτός κατέχει, με ποσό ενίσχυσης ανά σκάφος παράκτιας αλιείας, ανά σκάφος με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι και ανά σκάφος αλιείας εσωτερικών υδάτων, ως εξής:

α) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος μικρότερο ή ίσο των 5,99 μέτρων, σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

β) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος από 6,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 11,99 μέτρων, σε 2.600 ευρώ ανά σκάφος.

γ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος 12,00 μέτρα και μικρότερο ή ίσο των 14,99 μέτρων, σε 7.000 ευρώ ανά σκάφος.

δ) Παράκτια αλιευτικά σκάφη με ολικό μήκος ίσο ή μεγαλύτερο των 15,00 μέτρων, σε 8.000 ευρώ ανά σκάφος.

ε) Αλιευτικά σκάφη μέσης αλιείας με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι, σε 12.000 ευρώ ανά σκάφος.

στ) Αλιευτικά σκάφη εσωτερικών υδάτων ανεξαρτήτου μήκους, σε 1.800 ευρώ ανά σκάφος.

2. Προϋποθέσεις χορήγησης:

α) Οι κάτοχοι των αλιευτικών σκαφών να έχουν δηλώσει στοιχεία της αλιευτικής τους παραγωγής για τα έτη 2022 ή/και 2023 στο Ο.Σ.Π.Α. (έως και Οκτώβριο, δήλωση έως και 12.11.2023). Εξαιρούνται οι κάτοχοι επαγγελματικών σκαφών αλιείας εσωτερικών υδάτων. β) Γ ια πλοιοκτήτες/συμπλοιοκτήτες αλιευτικών σκαφών άνω των 12 μέτρων ολικού μήκους και σκαφών με το αλιευτικό εργαλείο γρι γρι που είναι υπόχρεα να έχουν εγκατεστημένη λειτουργική συσκευή δορυφορικής παρακολούθησης, ότι αλίευαν στην περιοχή εντός του Παγασητικού κόλπου την χρονική περίοδο από 1η έως 10η Σεπτεμβρίου 2023, μέσω διασταύρωσης των στοιχείων των στιγμάτων τους από το Δορυφορικό Σύστημα Παρακολούθησης αλιευτικών σκαφών (VMS).

3. Το συνολικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε μια ενιαία επιχείρηση του τομέα της Αλιείας και της Υδατοκαλλιέργειας, συμπεριλαμβανόμενης και της χορηγούμενης με την παρούσα, δεν μπορεί, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 2 και 5 του Καν. (ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, να υπερβαίνει το ποσό των 30.000 ευρώ σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, δηλαδή για την περίοδο 2021 – 2023.

4. Το σωρευτικό ποσό των ενισχύσεων ήσσονος σημασίας που χορηγούνται σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών σε οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, δεν δύναται, σύμφωνα με το άρθρο 3 παρ. 3 και 5, να υπερβαίνει το εθνικό ανώτατο όριο που καθορίζεται στο Παράρτημα του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014 (25.343.906  ευρώ ).

5. Απαραίτητη είναι η τήρηση των προϋποθέσεων σώρευσης, όπως αυτές καθορίζονται στο άρθρο 5 του Καν. (ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει.

Άρθρο 5 Χρηματοδότηση

1. Η δημόσια δαπάνη που προκύπτει από την εφαρμογή της παρούσας απόφασης θα καλυφθεί από τον Ειδικό Λογαριασμό Εγγυήσεων Γεωργικών Προϊόντων (Ε.Λ.Ε.ΓΕ.Π.), μετά την έκδοση χρηματικού εντάλματος σε βάρος του ΑΛΕ 2390901002 «Οικονομικές ενισχύσεις γεωργικού χαρακτήρα σε νομικά πρόσωπα και ειδικούς λογαριασμούς» (Ε.Φ 1029-501-0000000) του τακτικού προϋπολογισμού του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οικονομικού έτους 2023 με δικαιούχο τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

2. Για το έτος 2023 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 1.489.000 ευρώ, υπό τον όρο μη υπέρβασης του ορίου του άρθρου 4 της παρούσας απόφασης.

3. Οργανισμός πληρωμής των ενισχύσεων στον τομέα της Αλιείας και των Υδατοκαλλιεργειών ορίζεται ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

4. Τυχόν αδιάθετα υπόλοιπα από την πίστωση της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, επιστρέφονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ στον κρατικό προϋπολογισμό (Α.Λ Εσόδου 1590789001«Λοιπές Επιστροφές ποσών»).

Άρθρο 6 Διαδικασία Πληρωμής – Έλεγχος

1. Αρμόδιος φορέας για την χορήγηση της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσας είναι ο Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.).

2. Αρμόδια υπηρεσία για την υποδοχή των αιτήσεων και τη διαμόρφωση του τελικού καταλόγου δικαιούχων με τα αναλογούντα ποσά είναι η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ, η οποία ενημερώνει με κάθε πρόσφορο μέσο σύμφωνα με το άρθρο 6 παρ. 1 του Καν. (ΕΕ) 717/2014 τους ενδιαφερομένους (δυνητικούς δικαιούχους) για το ποσό της κρατικής ενίσχυσης που θα λάβουν εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014, καθώς και ότι η ενίσχυση θεωρείται ήσσονος σημασίας με παραπομπή στον Κανονισμό και τα στοιχεία δημοσίευσης στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο πλαίσιο της ανωτέρω διαδικασίας, η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. εκδίδει απόφαση στην οποία περιλαμβάνεται ο εγκεκριμένος κατάλογος δικαιούχων με το ποσό ενίσχυσης, μετά τη διενέργεια των απαραίτητων ελέγχων μέσω του Εθνικού Αλιευτικού Μητρώου, καθώς και το συγκεντρωτικό επιλέξιμο ποσό που θα καταβληθεί στους δικαιούχους. Για την πληρωμή των δικαιούχων η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. συμπληρώνει τη σχετική λίστα διοικητικού της ελέγχου με τα απαραίτητα σημεία ελέγχου.

3. Οι δικαιούχοι υποβάλλουν το αίτημα τους για χορήγηση οικονομικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας του Καν. (ΕΕ) 717/2014 προς την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ., μέσω των αρμόδιων Υπηρεσιών Αλιείας των Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας, όπου τηρείται και ο φάκελος του σκάφους. Υπόδειγμα της αίτησης/δήλωσης η οποία ενέχει τη θέση Υπεύθυνης Δήλωσης των ενδιαφερομένων αλιέων προσαρτάται στην παρούσα απόφαση ως Παράρτημα Ι.

Η αίτηση/δήλωση γίνεται σε αποκλειστική προθεσμία τριάντα (30) ημερολογιακών ημερών από την δημοσίευση της παρούσας στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Ως ημερομηνία αίτησης/δήλωσης νοείται η ημερομηνία πρωτοκόλλησης της αίτησης/δήλωσης στην αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η αρμόδια Υπηρεσία Αλιείας της Π.Ε. της Περιφέρειας Θεσσαλίας ελέγχει την αίτηση/δήλωση ως προς την ορθή συμπλήρωση και την πληρότητα του φακέλου και κατόπιν τη διαβιβάζει στην Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. εντός αποκλειστικής προθεσμίας δέκα (10) ημερολογιακών ημερών από την πρωτοκόλληση της αίτησης/δήλωσης σε αυτήν.

Η αίτηση/δήλωση πρέπει απαραιτήτως να συνοδεύεται από αντίγραφο της αλιευτικής άδειας του σκάφους, καθώς και από βεβαίωση μόνιμης κατοικίας του πλοιοκτήτη/συμπλοιοκτήτη από τον οικείο Δήμο. Σε περίπτωση αλιευτικής επιχείρησης απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικού (π.χ. Γ.Ε.ΜΗ., κ.α.) από το οποίο να προκύπτει η έδρα της επιχείρησης.

4. Η Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. πραγματοποιεί όλους τους απαιτούμενους ελέγχους, συμπεριλαμβανόμενου και του ελέγχου των επικαιροποιημένων στοιχείων του σκάφους στο Εθνικό Αλιευτικό Μητρώο, από τους οποίους πιστοποιείται ότι οι αιτούντες πληρούν τις προϋποθέσεις του άρθρου 2 της παρούσας και στη συνέχεια διαμορφώνει την κατάσταση των δικαιούχων προς πληρωμή.

5. Η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης και Αλιείας – Τμήμα Αλιείας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει σύμφωνα με το άρθρο 11, σημείο 2.4 της υπ’ αρ. 132537/28.4.2011 κοινής υπουργικής απόφασης στον έλεγχο των δικαιολογητικών του φακέλου πληρωμής που αποστέλλεται από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και διαβιβάζει με τη σχετική λίστα ελέγχου το φάκελο πληρωμής στη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων.

6. Το Τμήμα Αλιείας του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εξετάζει τα ακόλουθα δικαιολογητικά του φακέλου πληρωμής της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ., που περιλαμβάνουν:

α) Τη λίστα ελέγχου της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του ΥΠ.Α.ΑΤ. του άρθρου 6 παρ. 2.

β) Το ηλεκτρονικό αρχείο των δικαιούχων με πλήρη στοιχεία (ονοματεπώνυμο πλοιοκτήτη/συμπλοιοκτήτη ή επωνυμία αλιευτικής επιχείρησης, Α.Φ.Μ., ποσό πληρωμής και ΙΒΑΝ Τραπεζικού λογαριασμού) που υποβάλλεται από την Γενική Διεύθυνση Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ.

7. Η Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. προβαίνει:

– Στην έκδοση εντολής πληρωμής και

– στην αποστολή μαγνητικού αρχείου στο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα για την πίστωση των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων.

8. Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε υποχρεούται να θέτει στη διάθεση των υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που είναι αρμόδιες για τον καθορισμό των λεπτομερειών εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis), κάθε πληροφορία σχετική με την πορεία εφαρμογής της κρατικής ενίσχυσης ήσσονος σημασίας (de minimis) της παρούσας.

9. Σε περίπτωση εκ των υστέρων διαπίστωσης υπέρβασης του ανώτατου ορίου (άρθρο 3 παρ. 2 και 3 του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014) συνεπεία υπέρβασης του ποσού, η αρμόδια υπηρεσία του ΥΠ.Α.Α.Τ. φροντίζει για έκδοση απόφασης καταλογισμού για την ανάκτηση της χορηγηθείσας ενίσχυσης στο σύνολό της στον δικαιούχο, σύμφωνα με τα οριζόμενα στο άρθρο 3 παρ. 7 του Κανονισμού (ΕΕ) 717/2014.

10. Τα αρχεία που αφορούν ενισχύσεις χορηγούμενες στο πλαίσιο της παρούσας απόφασης και αποδεικνύουν την πλήρωση των όρων του Καν. (ΕΕ) 717/2014, όπως τροποποιήθηκε και ισχύει, διατηρούνται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και τη Γενική Διεύθυνση Αλιείας για τουλάχιστον 10 έτη από την ημερομηνία κατά την οποία χορηγήθηκε η τελευταία ενίσχυση.

Η δήλωση Αυγενάκη

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Λευτέρης Αυγενάκης δήλωσε ότι: «Η κυβέρνηση κινείται με αποφασιστικότητα και απόλυτη συνέπεια απέναντι στους πληγέντες της Θεσσαλίας, υλοποιώντας τις δεσμεύσεις της και καλύπτοντας ζημιές που έχουν υποστεί και εισόδημα που έχουν απωλέσει, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζει το πρόγραμμα αναγέννησης της Θεσσαλίας, δίνοντας έμφαση στον πρωτογενή τομέα».

 

.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.