Quantcast
Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Έρχονται μέτρα για την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Έρχονται μέτρα για την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών

δημοσιεύτηκε:

Μέτρα για την ενίσχυση των Ομάδων Παραγωγών ανήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης μιλώντας στην εφημερίδα «Πελοπόννησος». «Το πλέον ευέλικτο συνεργατικό σχήμα αποδεικνύεται ότι είναι οι Ομάδες Παραγωγών.

«Προκειμένου να αντιμετωπισθούν προβλήματα που έχουν διαπιστωθεί, αλλά και για να ενισχύσουμε τις Ομάδες Παραγωγών, προτιθέμεθα να εντάξουμε σε νομοσχέδιο που θα φέρουμε σύντομα στη Βουλή διάταξη που θα δίνει τη δυνατότητα στις Ομάδες Παραγωγών που υλοποιούν επενδύσεις ή παρέχουν υπηρεσίες προς όφελος των μελών τους αγροτών, να αντιμετωπίζονται ως γεωργική εκμετάλλευση και όχι ως επιχείρηση του δευτερογενούς ή του τριτογενούς τομέα. Θα τους δίνουμε δηλαδή τη δυνατότητα να μπορούν να αναγείρουν γεωργικές εγκαταστάσεις (π.χ. αποθήκες, ποιμνιοστάσια κ.λπ.) σε γη υψηλής παραγωγικότητας, να απαλλάσσονται του ΦΠΑ, να ηλεκτροδοτούνται με αγροτικό ρεύμα, να επιδοτούνται με αγροτικό πετρέλαιο κ.λπ. Το μέλλον βρίσκεται στο συνεργατισμό και πρόθεσή μας είναι να τον στηρίξουμε», σημείωσε ο κ. Αυγενάκης.

Το σχέδιο προσαρμογής στην αγροτική παραγωγή και οι απειλές της κλιματικής κρίσης

Ο κ. Αυγενάκης ρωτήθηκε ποιο είναι το σχέδιο προσαρμογής στην αγροτική παραγωγή απέναντι στις απειλές της κλιματικής κρίσης.

«Κανένας κλάδος της οικονομίας δεν επηρεάζεται τόσο από την κλιματική κρίση όσο ο πρωτογενής τομέας. Γιατί μια καταστροφή δεν επηρεάζει μόνο την παραγωγή, αλλά και τη μεταποιητική βιομηχανία. Για τον λόγο αυτό πρέπει να ξαναδούμε το τι παράγουμε, πώς και πού το παράγουμε. Επί παραδείγματι, οι θερμοκηπιακές καλλιέργειες μπορούν να διασφαλίσουν σε μεγαλύτερο βαθμό την παραγωγή από ό,τι οι υπαίθριες καλλιέργειες. Είναι ζητήματα που με τη συμβολή επιστημόνων τα εξετάζουμε, ενώ σε Ινστιτούτα του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ εξετάζονται και νέες πιο ανθεκτικές καλλιέργειες στην κλιματική αλλαγή »  απάντησε.

Και συνέχισε λέγοντας πως « ο εκσυγχρονισμός του Κανονισμού του ΕΛΓΑ είναι μια από τις βασικές προτεραιότητες. Επίσης, η διαχείριση των υδάτινων πόρων μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Ύδωρ 2.0», ύψους 4 δισ. ευρώ, αλλά και η επίλυση των προβλημάτων των ΤΟΕΒ-ΓΟΕΒ. Η ενίσχυση της αγροτικής εκπαίδευσης είναι μια άλλη βασική προτεραιότητα, όπως και η είσοδος νέων αγροτών στον πρωτογενή τομέα. Στόχος μας μέχρι το τέλος της 4ετίας να έχουν μπει σε όλες τις μορφές αγροτικής παραγωγής τουλάχιστον 60.000 νέοι. Φυσικά αυτό δεν πρόκειται να συμβεί αν οι παραγωγοί δεν αισθάνονται ασφάλεια, κάτι που μπορεί να εγγυηθεί η λειτουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ με διαφανή και δίκαιο τρόπο» .

Στην ερώτηση εάν υπάρχει κάποιο σχέδιο αναμόρφωσης του ΕΛΓΑ απάντησε πως  «Μέχρι το τέλος του έτους θα είμαστε έτοιμοι σε ό,τι αφορά τον εκσυγχρονισμό του Κανονισμού του ΕΛΓΑ. Προχωράμε στηριζόμενοι σε μελέτες της Παγκόσμιας Τράπεζας και της PWC, αλλά και στο έργο προκατόχων μου. Ο νέος Κανονισμός θα δώσει τη δυνατότητα κάλυψης νέων κινδύνων, αλλά θα δημιουργήσει και νέους κανόνες και νέα πεδία επιλογής για ασφαλιστική κάλυψη. Θα υπάρξουν τρία πεδία κάλυψης. Το πρώτο πεδίο θα είναι υποχρεωτικό για όλους και τα άλλα δύο πεδία θα είναι προαιρετικά, το ένα ως προς τους κινδύνους που επιθυμεί να επιλέξει ο ασφαλισμένος και το άλλο ως προς τον φορέα ασφάλισης, δίνοντας τη δυνατότητα, σε αυτό το τρίτο επίπεδο, να εμπλακούν και ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Όταν είμαστε έτοιμοι θα γίνει διαβούλευση με όλους τους εμπλεκομένους. Είναι σημαντικό ότι ήδη επιμέρους αγροτικοί κλάδοι, όπως οι αλιείς, ζητούν μόνοι τους να ενταχθούν στον νέο, εκσυγχρονισμένο ΕΛΓΑ ».

Επίσης κλήθηκε να  σχολιάσει τη δήλωση των παραγωγών που λέει πως  εάν είχαν κατάλληλη στήριξη να συγκρατήσουν το κόστος παραγωγής, θα διέθεταν φθηνότερα προϊόντα.  «Έχουμε λάβει σειρά μέτρων, με στόχο τη μείωση του κόστους της παραγωγής. Το τελευταίο είναι η μείωση κατά 11 μονάδες του ΦΠΑ, από το 24% στο 13%, στα αγροτικά μηχανήματα. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε τη μείωση της φορολογίας κατά 50% στους μετέχοντες σε συνεργατικά σχήματα (συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή παραγωγή). Όπως επίσης ότι κι εφέτος η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην επιστροφή στους αγρότες του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Μη ξεχνάμε ότι η μια παγκόσμια κρίση διαδέχεται την άλλη. Αλλά η κυβέρνηση Μητσοτάκη ήταν παρούσα» .

 «Πάντα δίπλα στους αγρότες. Περισσότερα από 1 δισ. δόθηκαν για τη στήριξή τους στις διαδοχικές κρίσεις που βίωσε και η Ελλάδα. Επίσης, στην τελευταία τετραετία ο ΕΛΓΑ έδωσε για αποζημιώσεις περισσότερα από 1,2 δισ ευρώ . Με πράξεις είμαστε δίπλα στους αγρότες και τους στηρίζουμε. Γιατί γνωρίζουμε ότι έτσι θα κρατήσουμε τους παραγωγούς στη γη τους, αλλά και θα στηρίξουμε την κοινωνική συνοχή, στοιχείο καθοριστικό για την ομαλή λειτουργία της δημοκρατίας μας» συμπλήρωσε.

Και αναφέρθηκε και στο θέμα της έλλειψης εργατικών χεριών. «Είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που πιστεύουμε ότι θα αντιμετωπισθεί σύντομα με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Λόγο έχουν και τα υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και Εξωτερικών. Το ΥΠΑΑΤ είναι το τελευταίο από τα εμπλεκόμενα. Εξετάζεται μια γκάμα ενδεχόμενων πρακτικών μέτρων ανάμεσα σε αυτά και η επιδότηση εργασίας»,  είπε.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.