Quantcast
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει την τύχη της Uber στην Ευρώπη - enikonomia.gr
share

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο κρίνει την τύχη της Uber στην Ευρώπη

δημοσιεύτηκε:

Η εφαρμογή για αναζήτηση μεταφορικού μέσου Uber ήρθε στην Ευρώπη το 2011 προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων κυρίως από επαγγελματίες οδηγούς και ιδιοκτήτες ταξί, που το βλέπουν ως απειλή. Η εταιρεία δίνει ουσιαστικά τη δυνατότητα σε ιδιώτες να εργάζονται περιστασιακά ως ταξιτζήδες μεταφέροντας επιβάτες με το Ι.Χ. τους, αφού πρώτα περάσουν από συγκεκριμένους ελέγχους.

Η εταιρεία με έδρα την Καλιφόρνια υποστηρίζει ότι είναι ψηφιακή πλατφόρμα κα επομένως δεν είναι απαραίτητο να συμμορφώνεται με τους κανόνες που διέπουν τις μεταφορές. Στην άλλη πλευρά σωματεία που υποστηρίζουν ότι το Uber είναι εταιρεία μεταφορών και λειτουργεί παράνομα αφού δεν συμμορφώνεται με τους κανόνες για τις άδειες των οδηγών.

Για το ζήτημα θα αποφανθεί τελικά το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, το οποίο ξεκινά σήμερα την ακροαματική διαδικασία, μετά από προσφυγή ισπανικής ένωσης οδηγών ταξί το 2014 που κάνει λόγο για δημιουργία συνθηκών αθέμιτου ανταγωνισμού, λόγω της λειτουργίας του Uber. Ο οδηγοί ταξί με έδρα τη Βαρκελώνη προσέφυγαν στην ισπανική δικαιοσύνη για το θέμα. Αργότερα μέσα στην ίδια χρονιά η εταιρεία ανέστειλε τη λειτουργία της στη χώρα για να επιστρέψει κάποιους μήνες μετά σε συνεργασία με νόμιμους οδηγούς ταξί. Τον Ιούλιο του 2015, δικαστής στη Βαρκελώνη παρέπεμψε την υπόθεση στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, ζητώντας από τους συναδέλφους του στη Χάγη να αποφανθούν αν η Uber πρέπει να αντιμετωπίζεται ως εταιρεία μεταφορών ή απλώς σαν μία διαδικτυακή πλατφόρμα, όπως υποστηρίζει η ίδια η εταιρεία.

Οι αντιδράσεις δεν περιορίστηκαν μόνο στην Ισπανία. Συνδικάτα ιδιοκτητών και οδηγών ταξί έχουν οργανώσει μεγάλες διαμαρτυρίες εναντίον της Uber στη Γαλλία, τη Βρετανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Στην ακροαματική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θα καταθέσουν τις απόψεις τους επτά χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Ζώνη Ελεύθερων Συναλλαγών (Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Νορβηγία, Ελβετία) και φυσικά οι αντιμαχόμενες πλευρές.

Οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αναμένεται να τηρήσουν θετική στάση, ενώ η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιρλανδία, αναμένεται να ζητήσουν η εταιρεία να συμμορφώνεται με τους κανονισμούς που διέπουν το τομέα των μεταφορών.

Την ώρα που ολοένα και περισσότεροι χρησιμοποιούν την εταιρεία στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι Βρυξέλλες φαίνεται ότι θα επιδιώξουν την δημιουργία κανονιστικού πλαισίου για τέτοιες περιπτώσεις. «Ο ρόλος μας είναι να ενθαρρύνουμε ένα κανονιστικό περιβάλλον που θα επιτρέπει σε νέα επιχειρηματικά μοντέλα να αναπτυχθούν», τόνισε ο επίτροπος για την Απασχόληση, την Ανάπτυξη, τις Επενδύσεις και την Ανταγωνιστικότητα Γιούρκι Κατάινεν, ενώ προσέθεσε ότι παράλληλα αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, «η προστασία των καταναλωτών, η δίκαιη φορολόγηση και οι κατάλληλες συνθήκες εργασίας». «Ίσως είναι ατυχής ο παραλληλισμός, αλλά μου φαίνεται σαν να πολεμά κανείς την τυπογραφία την εποχή του Μεσαίωνα», σχολίασε η επίτροπος Βιομηχανίας και Εσωτερικής Αγοράς, Ελζμπιέτα Μπιενκόφσκα, η οποία θεωρεί πως «δεν είναι πρόβλημα, είναι απλώς ένα επιχειρηματικό μοντέλο».

Η γνωμοδότηση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αναμένεται προς το τέλος του 2017.


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.