Quantcast
INVENT ICT: Η ψηφιακή E&A στην Ελλάδα αλλάζει σελίδα - enikonomia.gr
share

INVENT ICT: Η ψηφιακή E&A στην Ελλάδα αλλάζει σελίδα

δημοσιεύτηκε:

Τρεις από τις δώδεκα start-ups που αποφοίτησαν από τη θερμοκοιτίδα INVENT ICT έχουν ήδη καταφέρει να βρουν χρηματοδότηση για να προχωρήσουν στην παραγωγή των καινοτόμων τεχνολογικών προϊόντων και τη διάθεση των ψηφιακών υπηρεσιών τους.

Ο Βαγγέλης Σιώκας, project manager της θερμοκοιτίδας Invent ICT μίλησε στο Α’ Πρόγραμμα και τη δημοσιογράφο Κωνσταντίνα Δημητρούλη, εξηγώντας πως η ιδέα για τη δημιουργία του βασίστηκε στη διαπίστωση ότι μικρό μέρος των ερευνητικών προσπαθειών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου συνδέεται με την καινοτόμα επιχειρηματικότητα.

Στον α’ κύκλο του προγράμματος υποστηρίχθηκαν 25 ομάδες, πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 300 ώρες συνεργασίας με μέντορες & coaches και οργανώθηκαν 2 αποστολές στο εξωτερικό με συμμετοχή 4 ομάδων του προγράμματος στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κινητής Τηλεφωνίας (Mobile World Congress) στη Βαρκελώνη και συμμετοχή 2 ομάδων στο Arch Summit στο Λουξεμβούργο. Ο 2ος κύκλος του προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει, με την προθεσμία κατάθεσης αιτήσεων στην πλατφόρμα (inventict.gr) να λήγει στις 20 Μαΐου.

Με τη στήριξη της Ένωσης Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας (ΕΕΚΤ) δημιουργήθηκε το πρόγραμμα INVENT ICT που βασίζεται στη θερμοκοιτίδα ΕΠΙ.νοώ του Ερευνητικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου Συστημάτων Επικοινωνιών και Υπολογιστών του ΕΜΠ με στόχο τη σύνδεση της Ε&Α στα ελληνικά πανεπιστήμια με τις ανάγκες της παγκόσμιας αγοράς στο πλαίσιο της ψηφιακής ανάπτυξης. Το 2018 προχωράει σε επιπλέον συνεργασίες με νέα πανεπιστήμια προκειμένου να εμπλουτιστούν οι συνέργειες στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογίας, στις τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, το Πολυτεχνείο Θράκης, το Πανεπιστήμιο Πάτρας και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Υπουργείο ΨΗΠΤΕ: έμφαση στον ψηφιακή ανάπτυξη

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός της ελληνικής οικονομίας αυτή τη στιγμή συντελείται με αργό ρυθμό με την Ελλάδα να κατατάσσεται στην 26η θέση στην ΕΕ-28 στο δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας (DESI). Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί τη σημασία της ψηφιακής τεχνολογίας για την ανάπτυξη της οικονομίας, δίνοντας την απαραίτητη έμφαση με την ίδρυση του Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ Νίκος Παππάς σε πρόσφατη ομιλία του στην τεχνολογική έκθεση Patras IQ τόνισε σε ό,τι αφορά στην προσπάθεια της χώρας για «πέρασμα στις νέες τεχνολογίες» ότι «ως Υπουργείο, βεβαιώσαμε -από την πρώτη στιγμή- την αγορά ότι τα διαθέσιμα χρήματα, είτε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων είτε από το ΕΣΠΑ, θα δοθούν για να ενισχύσουν τις τεχνολογίες αιχμής και όχι τεχνολογίες που θα είναι ξεπερασμένες σε 2-3 χρόνια».

Σε προετοιμασία για την ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς (5G)

Σε αυτό το πλαίσιο, το υπουργείο ΨΗΠΤΕ βρίσκεται σε συνεργασία με τους επικεφαλής των εταιρειών κινητών επικοινωνιών, COSMOTE, VODAFONE, WIND, επιβεβαιώνοντας τη βούληση της Πολιτείας και των εταιρειών να συμβαδίσει η Ελλάδα με τον ευρωπαϊκό οδικό χάρτη για την ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη. Ήδη βρίσκονται υπό διαμόρφωση τα επόμενα βήματα για τη σύνταξη και εφαρμογή του εθνικού οδικού χάρτη για την ανάπτυξη δικτύων πέμπτης γενιάς (5G), ο οποίος θα ενσωματωθεί στο Εθνικό Ευρυζωνικό Σχέδιο της χώρας. Η διευκόλυνση της ανάπτυξης των δικτύων 5η γενιάς, με τη βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου, αναμένεται να επιφέρει σημαντικά οφέλη για την οικονομία και την κοινωνία, θέτοντας τις βάσεις για την περαιτέρω ψηφιακή ανάπτυξη της χώρας. Σε πρόσφατη μελέτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών για τις Κινητές Επικοινωνίες (2017) υπολογίζεται ότι αν η Ελλάδα ανατρέψει το ψηφιακό χάσμα που τη χωρίζει από την ΕΕ και συγκλίνει, σε όρους mobile data, με τον μέσο όρο των μεσογειακών χωρών της ΕΕ, η επιπρόσθετη συμβολή στο ΑΕΠ μπορεί να ξεπεράσει και τα 3 δισ. ευρώ, έως το 2021. Ο υπουργός ΨΗΠΤΕ φαίνεται να έχει κάνει προσωπική υπόθεσή του η Ελλάδα να καταστεί πρωτοπόρος στην υιοθέτηση των δικτύων πέμπτης γενιάς, διευκολύνοντας την ανάπτυξή τους με τη βελτίωση του υφιστάμενου ρυθμιστικού πλαισίου.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.