http://www.enikonomia.gr/technology/143752,desi-2017-i-ellada-me-tis-chamiloteres-epidoseis-sti-dieisdysi-ti.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_143752_fb98a71623-aa15e780c4eecf3b.jpg Στο Mobile World Congress 2017 – το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο κινητών επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στη Βαρκελώνη– καταδείχθηκε... 3/7/2017 1:00:04 PM

DESI 2017: Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας

DESI 2017: Η Ελλάδα έχει τις χαμηλότερες επιδόσεις στη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας

Με οριακή ύφεση 0,05% έκλεισε το 2016, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα οικονομικά στοιχεία που δημοσίευσε η Ελληνική Στατιστική Υπηρεσία για το ΑΕΠ, καταρρίπτοντας τις αισιόδοξες προβλέψεις περί ανάκαμψης της οικονομίας το 2016.

Παράγοντες της αγοράς διαμηνύουν ότι βρισκόμαστε στο και πέντε και η ανάγκη υλοποίησης ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση της ελληνικής οικονομίας που θα στηρίζεται και ταυτόχρονα θα προάγει την επιχειρηματική καινοτομία είναι περισσότερο από επιτακτική.

Στο Mobile World Congress 2017 – το μεγαλύτερο παγκόσμιο συνέδριο κινητών επικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στις αρχές του μήνα στη Βαρκελώνη– καταδείχθηκε ότι ο κλάδος των κινητών επικοινωνιών βρίσκεται στο επίκεντρο του ψηφιακού μετασχηματισμού που συντελείται παγκοσμίως σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους της οικονομίας, όπως η αυτοκίνηση, ο χρηματοπιστωτικός τομέας, ο αγροτικός τομέας, η εκπαίδευση, η δημόσια διοίκηση κ.α.

DESI 2017: Η Ελλάδα με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας

Στην Ελλάδα τα πράγματα απέχουν σημαντικά των εξελίξεων με την οικονομία και την κοινωνία να δυσκολεύονται να ακολουθούσαν την παγκόσμια τάση. Η χώρα παραμένει καθηλωμένη στην 26η θέση στο Δείκτη Ψηφιακής Οικονομίας και Κοινωνίας - DESI 2017 (Digital Economy and Society Index), επιβεβαιώνοντας τους αναιμικούς ρυθμούς υιοθέτησης των νέων ψηφιακών τεχνολογιών από νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Με βαθμολογία 0,38 στον DESI 2017 έναντι 0,35 το 2016, η Ελλάδα συγκαταλέγεται μαζί με την Πολωνία, την Κροατία, την Ιταλία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία μεταξύ των χωρών με τις χαμηλότερες επιδόσεις στη διείσδυση της ψηφιακής τεχνολογίας. Παρά την ευρεία διαθεσιμότητα σταθερών ευρυζωνικών συνδέσεων στην Ελλάδα, ο ρυθμός διείσδυσης των ψηφιακών τεχνολογιών συντελείται με βραδείς ρυθμούς, διευρύνοντας το ψηφιακό χάσμα με την ΕΕ και τον κόσμο, με την αγορά να αποδίδει το γεγονός, κυρίως, στην υπερφορολόγηση του κλάδου, η οποία βρίσκεται 20% υψηλότερα από το μέσο όρο της ΕΕ, και καθιστά απαγορευτική την καινοτομία σε μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, κλείνοντας την πόρτα στην ανάπτυξη.

Επενδύσεις μετ’ εμποδίων

Σε αυτό, το πλαίσιο, οι εταιρείες κινητής επικοινωνίας επενδύουν σταθερά σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων και υπηρεσίες κατά μέσο όρο στο 20% των εσόδων από υπηρεσίες και στο 50% του EBITDA, παρά το δυσμενές οικονομικό περιβάλλον, τις γραφειοκρατικές αγκυλώσεις της ελληνικής πραγματικότητας που καθυστερούν τις αδειοδοτήσεις των επενδύσεων, αλλά και τις τεχνοφοβικές φωνές που συντηρεί η άγνοια για την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία. Παρ’ όλες τις συνεχείς δημοσιοποιήσεις της Ελληνικής Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας (ΕΕΑΕ) για τα αποτελέσματα των ελέγχων που διεξάγει και τα οποία πιστοποιούν ότι οι εκπομπές ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας από τη συντριπτική πλειονότητα των σταθμών κεραιών κινούνται σημαντικά κάτω των ορίων που έχουν θεσπιστεί από τη διεθνή επιστημονική κοινότητα, η τεχνοφοβική δυναμική συνεχίζει να τρέφεται με ανυπόστατους ισχυρισμούς.

Με βάση τα στοιχεία που αφορούν στις επιτόπιες μετρήσεις κι έχουν αναρτηθεί στον διαδικτυακό τόπο της ΕΕΑΕ( http://eeae.gr) προκύπτει πως το έτος 2016:

· Διενεργήθηκαν έλεγχοι και επί τόπου μετρήσεις σε 2.331 σταθμούς κεραιών σε όλη τη χώρα. Σχεδόν το 97% αυτών ήταν αυτεπάγγελτοι έλεγχοι, ενώ το υπόλοιπο ποσοστό αφορούσε σε ελέγχους που έγιναν κατόπιν αιτημάτων πολιτών ή φορέων.

· Διαπιστώθηκαν κατά τους επιτόπιους ελέγχους 5 περιπτώσεις υπερβάσεων των ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού σε ηλεκτρομαγνητικά πεδία, που αφορούν σε θέσεις εκτός αστικού ιστού, σε περιοχές που συνιστούν πρακτικά «πάρκα κεραιών».

· Δεν διαπιστώθηκαν, σε καμία περιοχή της χώρας, υπερβάσεις σε σταθμούς κεραιών εντός αστικού ιστού.

Επίσης όπως προκύπτει με βάση την έκθεση απολογισμού του πρώτου έτους λειτουργίας του Εθνικού Παρατηρητηρίου Ηλεκτρομαγνητικών Πεδίων (ΕΠΗΠ), οι τιμές που έχουν καταγραφεί από όλους τους σταθμούς μέτρησης είναι πολύ χαμηλότερες των θεσπισμένων ορίων ασφαλούς έκθεσης του κοινού. Το ΕΠΗΠ είναι ένα πανελλαδικό τηλεμετρικό δίκτυο 500 σταθμών μέτρησης, τα αποτελέσματα των οποίων προβάλλονται σε πραγματικό χρόνο (on-line) στη διαδικτυακή πύλη paratiritirioemf.eeae.gr.

}})D�4��6


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ