Quantcast
Eπιταχυντές ανάπτυξης τα νέα δίκτυα κινητής - enikonomia.gr
share

Eπιταχυντές ανάπτυξης τα νέα δίκτυα κινητής

δημοσιεύτηκε:

Σε χαμηλό ρυθμό ανάπτυξης η καινοτομία στην Ελλάδα, καθώς η χώρα καταλαμβάνει την 22η θέση στον πίνακα καινοτομίας που δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή (European Innovation Scoreboard2017).

Οι επιδόσεις της Ελλάδας στην καινοτομία χαρακτηρίζονται ως «μέτριες» και σύμφωνα με τα αποτελέσματα έχουν βελτιωθεί μόλις κατά 0,7% συγκριτικά με την προηγούμενη μέτρηση της ΕΕ το 2010.

Στην ομάδα των «μετρίως καινοτόμων» κρατών – μελών κατατάσσονται, επίσης, οι Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία, Τσεχία, Κύπρος, Μάλτα, Λιθουανία κ.ά.

Την πρώτη θέση συνεχίζει να διατηρεί η Σουηδία ακολουθούμενη από τη Δανία, τη Φινλανδία, την Ολλανδία, τη Βρετανία και τη Γερμανία, με τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία κατέχουν τις δύο τελευταίες θέσεις στην ευρωπαϊκή κατάταξη καινοτομίας.

Επιπλέον 7,6 δισ. ευρώ στο ΑΕΠ της Ελλάδας από την ψηφιακοποίηση

Στο δείκτη Ψηφιακής οικονομίας και Κοινωνίας (DESI), όμως, η Ελλάδα συγκαταλέγεται στους ουραγούς, καταλαμβάνοντας την 26η θέση στην ΕΕ-28 Σε πρόσφατη μελέτη που εκπόνησε η Accenture για λογαριασμό του ΣΕΒ για την ψηφιακή στρατηγική της Ελλάδας χρησιμοποίησε και το δείκτη Ψηφιακών Οικονομικών Ευκαιριών (DEOI), ο οποίος αποτυπώνει την ψηφιακή ωριμότητα και σύμφωνα με τον οποίο η Ελλάδα βαθμολογείται με 17,8 στις 100 μονάδες και κατέχει την τελευταία θέση στην καμπύλη της ψηφιακής ωριμότητας.

Η Accenture υπολογίζει ότι η βελτίωση της ψηφιακής ωριμότητας της χώρας αναμένεται να οδηγήσει σε ενίσχυση του ελληνικού ΑΕΠ από 2,6% έως 4% (αύξηση κατά €4,9 δισ. – 7,6 δισ.), ενώ οι κλάδοι που θα οδηγήσουν προς την ψηφιακή ανάπτυξη είναι οι τηλεπικοινωνίες με έμφαση στις κινητές επικοινωνίες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας επένδυσαν το 2016 €340 εκατ. σε νέα δίκτυα υψηλών ταχυτήτων, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας, ενώ για το άμεσο μέλλον, έχουν εξαγγείλει επιπλέον επενδύσεις €1,2 δισ. έως το 2018 και €4,49 δισ. έως το 2020, ώστε η Ελλάδα μέχρι το 2030 να καταφέρει να εισέλθει σε μία νέα εποχή ψηφιακής ωρίμασης.

το όφελος από τα δίκτυα 5G

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει τις τηλεπικοινωνίες στο επίκεντρο του αναπτυξιακού σχεδιασμού της και στοχεύει έως το 2020 να έχουν αναπτυχθεί δίκτυα 5G τουλάχιστον σε μία πόλη κάθε κράτους μέλους και έως το 2025 να έχουν αναπτυχθεί πλήρως, με την επίδρασή τους στο ΑΕΠ της ΕΕ να υπολογίζεται σε +€910 δισ. και στην απασχόληση στη δημιουργία 1,3 εκατ. νέων θέσεων εργασίας.

Το υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης εντάσσει στις άμεσες προτεραιότητές του την εφαρμογή ολοκληρωμένης ψηφιακής στρατηγικής για τη διαμόρφωση των κατάλληλων προϋποθέσεων για τον ταχύτερο ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής οικονομίας, με την αγορά να αναμένει την άμεση λήψη σχετικών πρωτοβουλιών.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.