Quantcast
Έρευνα Focus Bari: Πιο σκεπτικοί οι Έλληνες απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη - enikonomia.gr
share

Έρευνα Focus Bari: Πιο σκεπτικοί οι Έλληνες απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη

δημοσιεύτηκε:

Πιο σκεπτικιστές από όλους είναι οι Έλληνες πολίτες απέναντι στην Τεχνητή Νοημοσύνη, όπως προκύπτει από τη νέα διεθνή έρευνα της Focus Bari YouGov.

Η εν λόγω έρευνα έγινε τον Δεκέμβριο 2021 και τα αποτελέσματα της βασίστηκαν σε ένα αντιπροσωπευτικό δείγμα 1.001 ατόμων ηλικίας 18-74 ετών αλλά και σε επιπλέον 17 χώρες μέσω του δικτύου της YouGov.

Αναλυτικά:

Το 48% στη χώρα μας εκφράζουν σκεπτικισμό/αμφιβολία για την ΤΝ, το 32% θετικά συναισθήματα, ενώ το 20% αρνητικά. Το 28% δηλώνουν ότι νιώθουν φόβο/άγχος όταν ακούν τον όρο «Τεχνητή Νοημοσύνη», το 23% αποδοχή, το 21% αισιοδοξία, το 18% ελπίδα και το 15% σύγχυση, ενώ το 17% θεωρούν πλήρως περιττή την ΤΝ.

Το ποσοστό του συναισθήματος σκεπτικισμού στην Ελλάδα είναι το υψηλότερο από τις 18 χώρες όπου έγινε η έρευνα: ακολουθούν η Γερμανία με 40%, η Αγγλία και οι ΗΠΑ με 39% και η Γαλλία με 37%. Το ποσοστό αποδοχής της ΤΝ στην Ελλάδα είναι περίπου στον διεθνή μέσο όρο, ενώ στο ποσοστό φόβου απέναντι στην ΤΝ η χώρα μας είναι δεύτερη μετά την Πολωνία (29%).

Μόνο θετικές απόψεις στην Ελλάδα έχει το 14%, μόνο αρνητικές το 23% και ανάμικτες η μεγάλη πλειονότητα (το 63%). Κυρίαρχες είναι οι ανησυχίες των πολιτών για το τι θα συμβεί αν η εξέλιξη της Τεχνητής Νοημοσύνης ξεφύγει από τον ανθρώπινο έλεγχο (50%), καθώς και ο φόβος ότι μπορεί να βρεθεί σε «λάθος χέρια» (51%).

Το ελληνικό κοινό είναι «μοιρασμένο» για τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία

Με μια συνοπτική εικόνα, το ελληνικό κοινό είναι σχετικά «μοιρασμένο» όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία. Σε σύγκριση με τον μέσο όρο των άλλων 17 χωρών, η άποψη της Ελλάδας ως προς τον αντίκτυπο της ΤΝ είναι σχετικά παρόμοια.


Τα θετικά στοιχεία της Τεχνητής Νοημοσύνης, στα μάτια του 48% των Ελλήνων, είναι οι επαναστατικές θετικές αλλαγές που αναμένεται να φέρει στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων, καθώς και η «μεταμόρφωση» που θα επιφέρει σε αρκετούς κλάδους, όπως η ιατρική (72%), οι τηλεπικοινωνίες (71%), η βιομηχανία (63%) και οι τραπεζικές-οικονομικές υπηρεσίες (63%).

Όμως ο ανθρώπινος παράγοντας και η ανθρώπινη προσέγγιση θεωρείται ακόμη απαραίτητη/αναντικατάστατη σε μια πλειάδα παραδοσιακών κλάδων. Είναι λίγοι οι κλάδοι στη χώρα μας που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση από ό,τι στον ανθρώπινο παράγοντα και στον εξειδικευμένο επαγγελματία.

Πάντως, μόνο το 9% – ο ένας στους δέκα Έλληνες – δηλώνουν καλοί γνώστες της ΤΝ και των δυνατοτήτων της. Μια σημαντική αναλογία (46%) δηλώνουν ότι γνωρίζουν αρκετά, αλλά σχεδόν ο ένας στους δύο (45%) δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα. Όσοι γνωρίζουν περισσότερα για την Τεχνητή Νοημοσύνη, έχουν πάντως θετικότερη άποψη και προσδοκίες, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν αρκετή σχετική ενημέρωση για τις δυνατότητές της ΤΝ.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.