Quantcast
Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα - Γιούνκερ - enikonomia.gr
share

Το μεσημέρι η συνάντηση Τσίπρα – Γιούνκερ

δημοσιεύτηκε:

Τετ α τετ στο Μέγαρο Μαξίμου θα έχει στις 12 το μεσημέρι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ Γιούνκερ.

Η επίσκεψη Γιούνκερ στην Αθήνα, έρχεται μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και σε μία συγκυρία που το Μαξίμου θέλει να αξιοποιήσει για να δρομολογήσει την επιστροφή στην ανάπτυξη.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν είναι προσκεκλημένος στην ετήσια γενική συνέλευση του ΣΕΒ, ως κεντρικός ομιλητής. Μηνύματα στον επιχειρηματικό κόσμο και στους βιομηχάνους θα στείλει και ο πρωθυπουργός.

Ειδικότερα, ο κ. Τσίπρας θα απευθύνει χαιρετισμό στην απογευματινή εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής στις 7.30, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Κομισιόν και του προέδρου του ΣΕΒ Θ. Φέσσα.

Ανάπτυξη- Brexit- προσφυγικό
Όπως διαβεβαιώνουν κύκλοι του πρωθυπουργού, η «ατζέντα» των συνομιλιών που θα έχουν νωρίτερα οι κκ Τσίπρας και Γιούνκερ προδιαγράφεται πλούσια, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ. Κατά πληροφορίες:

  • τα ζητήματα ανάπτυξης και προσέλκυσης επενδύσεων περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο «μενού» της συζήτησης, την ώρα που η κυβέρνηση επιχειρεί να «γυρίσει» την ατζέντα στο θέμα ανάπτυξη. Σημειωτέον, ότι το Μαξίμου συνδέει τα κονδύλια του ΕΣΠΑ με τις προτεραιότητες του νέου αναπτυξιακού νόμου, σε μία προσπάθεια να αξιοποιήσει όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της Ευρώπης. Έτσι, αναμένεται να συζητηθούν και οι λεπτομέρειες για το «σχέδιο Γιούνκερ».
  • δύο εικοσιτετράωρα πριν το κρίσιμο δημοψήφισμα στη Βρετανία, το Brexit αναμένεται να απασχολήσει τους δυο άντρες. Ο κ. Γιούνκερ δεν έχει κρύψει δημοσίως τον προβληματισμό του για ένα πιθανό Brexit. Και η ελληνική πλευρά, όμως τάσσεται υπερ της παραμονής της Βρετανίας στην Ευρώπης “τόσο για λόγους αρχής όσο και επειδή κρίνει οτι μια πιθανή αποσταθεροποίηση αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη είναι πιθανό να ανακόψει την ελληνική πορεία επιστροφής στην ανάπτυξη”, όπως εξηγεί κυβερνητική πηγή στο iefimerida.
  • Μείζον ζήτημα θεωρείται και το προσφυγικό, και η ανάγκη να τηρηθεί η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας σε ό,τι αφορά στις προσφυγικές ροές. Πολύ πρόσφατα άλλωστε, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε στείλει αυστηρό μήνυμα στη γείτονα, καλώντας την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Στήριξη ενόψει της δεύτερης αξιολόγησης
Στο μεταξύ, το βλέμμα των κυβερνητικών παραγόντων είναι στραμμένο στο «καυτό» μέτωπο που συνδέεται με τη δεύτερη αξιολόγηση του φθινοπώρου, στο επίκεντρο της οποίας θα βρεθούν τα εργασιακά.

Η Αθήνα επιθυμεί να ανανεώσει τις σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δυο πλευρές και να εξασφαλίσει τη στήριξη της Κομισιόν για όσα έρχονται. Σε «αντάλλαγμα», θα διαβεβαιώσει για την ομαλή τήρηση του Προγράμματος και για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων. Ο πρωθυπουργός άλλωστε δεν ξεχνά τον κομβικό ρόλο Γιούνκερ κατά τη διάρκεια των κρίσιμων διαπραγματεύσεων πέρυσι για την παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη, κόντρα στη σκληρή στάση της Γερμανίας.

Πηγή: Τσίπρας-Γιούνκερ: Προσφυγικό και οικονομία στην ατζέντα της συνάντησης | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/273430/tsipras-gioynker-prosfygiko-kai-oikonomia-stin-atzenta-tis-synantisis#ixzz4CBvkrM8T

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.