Quantcast
Υπουργείο Εργασίας: Πρόσληψη αδήλωτων εργαζομένων ή «λουκέτο» - enikonomia.gr
share

Υπουργείο Εργασίας: Πρόσληψη αδήλωτων εργαζομένων ή «λουκέτο»

δημοσιεύτηκε:

Ακόμα και με αφαίρεση άδειας λειτουργίας ετοιμάζεται να απειλήσει το Υπ. Εργασίας όσες επιχειρήσεις δεν αποφασίζουν να δηλώσουν τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν στο ΙΚΑ.

Αυτό προβλέπει σχέδιο το οποίο επεξεργάζονται στελέχη του αρμοδίου Υπ. Εργασίας προκειμένου να καταπολεμηθεί η αδήλωτη εργασία, η οποία σύμφωνα με τις εκτιμήσεις κύκλων του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας φτάνει το 20-25% σε ορισμένους κλάδους όπως εκείνος της εστίασης και του εμπορίου.

Την πρώτη μορφή αυτού του σχεδίου αναμένεται να συζητήσει ο Υπ. Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος με εκπροσώπους των Επιμελητηρίων της χώρας την Τετάρτη 31 Αυγούστου.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr η διαδικασία συμμόρφωσης όσων επιχειρηματιών απασχολούν αδήλωτους εργαζομένους τα ακόλουθα βήματα:

Πρώτο βήμα: Επιβολή προστίμου εργοδότη 3500 ευρώ ανά αδήλωτο εργάτη (έναντι περίπου 10.000 ευρώ που είναι σήμερα) ή εναλλακτικά υποχρεωτική πρόσληψη του.

Δεύτερο βήμα: Ενδεχόμενη αφαίρεση άδειας λειτουργίας επιχείρησης σε περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει τον εργαζόμενο τον οποίο απασχολεί στο 12μηνο που θα μεσολαβήσει μεταξύ της πρώτης φοράς που εντοπιστεί από το ΣΕΠΕ και της δεύτερης.

Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου μέτρου, αν και επικεντρώνεται στον κοινωνικά και πολιτικά αναμφισβήτητο στόχο της πάταξης της αδήλωτης εργασίας, η οποία στερεί κοντά στο 1 δισ. ευρώ ετησίως στο ΙΚΑ ενώ δημιουργεί όρους αθέμιτου ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων (δηλαδή ανάμεσα σε εκείνες που δηλώνουν τους εργαζομένους τους οποίους απασχολούν και έτσι επωμίζονται ασφαλιστικές εισφορές και σε εκείνες που δεν κάνουν κάτι τέτοιου) προσθέτει ένα ακόμα βάρος σε σημαντική μερίδα των επιχειρηματιών, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς στο Capital.gr.

Και αυτό γιατί, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το “κυνήγι” του ΣΕΠΕ και του ΙΚΑ κατά της αδήλωτης εργασίας (στην πάταξη της οποίας κανένα κοινοβουλευτικό κόμμα ή φορέας που εκπροσωπεί τους εργοδότες και τους αυταπασχολούμενους δεν διαφωνεί) θα έλθει σε μία περίοδο όπου:

· Έχει αυξηθεί η άμεση και έμμεση φορολογική επιβάρυνση των επιχειρηματιών λόγω της πρόσφατης αύξησης των συντελεστών φορολόγησης, του ΦΠΑ και διαφόρων εμμέσων φόρων

· “Τρέχουν” οι κατασχέσεις σε βάρος οφειλετών στην εφορία και στα Ταμεία για όσους επαγγελματίες δεν έχουν εξοφλήσει εγκαίρως ή έστω δια μέσου διακανονισμού τα χρέη τους.

· Από το 2017 αναμένεται η επιβολή του διπλού ασφαλιστικού “χαρατσιού” 26,9% (20% για κύρια ασφάλιση και 6,9% για ΕΟΠΥΥ) επί του καθαρού δηλωτέου εισοδήματος των επαγγελματιών και των αυταπασχολούμενων.

· Επίκειται η ένταξη των ιδιοκτητών τουριστικών επιχειρήσεων αγροτικές περιοχές κάτω 2000 κατοίκων στον ΟΑΕΕ (αντί του ΟΓΑ στον οποίο είναι ασφαλισμένοι μέχρι σήμερα) και έτσι η κατακόρυφη αύξηση της ασφαλιστικής επιβάρυνσής τους.

· Εκκρεμεί ακόμα η εφαρμογή του “αντικειμενικού” συστήματος καταβολής εισφορών στο ΙΚΑ από τους εργοδότες όπως προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου.

· Ο δείκτης όγκου στο λιανικό εμπόριο παρουσίασε επιδείνωση το Μάιο 2016. Σε όρους ετήσιας μεταβολής κατέγραψε συρρίκνωση -6,44% (από -1,96% τον Απρίλιο 2016) και σε όρους μηνιαίας μεταβολής πτώση -1,83% (-0,82%).

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.