Quantcast
Τσίπρας σε Λαβρόφ: Μας απασχολεί η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό - enikonomia.gr
share

Τσίπρας σε Λαβρόφ: Μας απασχολεί η δυνατότητα εξεύρεσης βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό

δημοσιεύτηκε:

«Έρχεστε σε μια κρίσιμη στιγμή για τη σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή και η παρουσία σας σηματοδοτεί την ανάγκη να διατηρήσουμε τις πολύ στενές σχέσεις, αναγκαίες σχέσεις, ανάμεσα στην Ελλάδα και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αλλά και ανάμεσα στην Ευρώπη και τη Ρωσική Ομοσπονδία, αν θέλουμε να προωθήσουμε την υπόθεση της ειρήνης και της σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Σεργκέι Λαβρόφ στο Μέγαρο Μαξίμου.

«Πέραν του μεγάλου ζητήματος για την ειρήνη στην φλεγόμενη περιοχή της Μέσης Ανατολής και ιδιαίτερα στην Συρία, τούτες τις μέρες μας απασχολεί ιδιαίτερα η δυνατότητα εξεύρεσης μιας βιώσιμης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα – που βεβαίως βιώσιμη λύση δεν νοείται με τη συνέχιση της παραμονής των τουρκικών στρατευμάτων κατοχής στο νησί», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Γνωρίζετε καλύτερα από μένα ότι βρισκόμαστε στη μέση μιας περιόδου όπου αντιμετωπίζουμε παράλληλες προκλήσεις, σε ό,τι αφορά την προσφυγική κρίση, την τρομοκρατία και την κρίση ασφάλειας και πρέπει να αναζητήσουμε από κοινού λύσεις εποικοδομητικές σε αυτές τις κρίσεις, και αυτές οι λύσεις βρίσκονται μόνο μέσα από τον κοινό διάλογο», είπε ο κ. Τσίπρας.



Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε «πολύ εποικοδομητικό το έτος Ελλάδας-Ρωσίας», αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Προέδρου Βλάντιμιρ Πούτιν στην Ελλάδα, και στις δύο συναντήσεις τους, καθώς ο κ. Τσίπρας είχε επισκεφθεί την Ρωσία, και προσέθεσε: «Πιστεύω ότι πρέπει να συνεχίσουμε αυτήν τη συνεργασία, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων, του τουρισμού, της οικονομικής συνεργασίας και υπ’ αυτήν την έννοια θεωρώ ότι τα επόμενα έτη πρέπει να είναι έτη πολύ στενής συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες μας».

Στην αντιφώνησή του ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, διαβίβασε καταρχήν στον πρωθυπουργό τα θερμά χαιρετίσματα και τις καλύτερες ευχές του Προέδρου Βλ. Πούτιν, ενώ αναφέρθηκε και στο «σημαντικό πακέτο εγγράφων που υπογράφηκε κατόπιν των συνομιλιών σας».

«Μιλάμε με ικανοποίηση για την πραγματοποίηση του αφιερωματικού Έτους Ελλάδας-Ρωσίας. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο του Έτους προκαλούν μεγάλο ενδιαφέρον στο κοινό και είμαστε πεπεισμένοι ότι με βάση το Έτος, συμβάλλουμε στην ανάπτυξη των παραδοσιακών πνευματικών και πολιτιστικών σχέσεων των δύο χωρών μας», είπε ο κ. Λαβρόφ.

«Στο διμερές εμπόριο υπάρχουν γνωστά προβλήματα, σήμερα ξεκινά η μικτή διυπουργική επιτροπή η οποία θα δώσει την ευκαιρία να συζητήσουμε τους τρόπους να ξεπεραστούν τα προβλήματα και να βρεθούν τρόποι αύξησης του εμπορίου» πρόσθεσε, ενώ εξέφρασε τη μεγάλη ικανοποίησή του για την αύξηση των Ρώσων τουριστών στην Ελλάδα. Επισήμανε δε ότι «υπάρχουν καλές προοπτικές για τη συνεργασία στον τομέα της Ενέργειας και γι’ αυτό συζητούν οι αρμόδιοι εκπρόσωποι των χωρών μας».

«Και σήμερα και στο μέλλον θα συζητήσουμε με τους Έλληνες εταίρους μας τους τρόπους επίλυσης των διενέξεων και συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή. Στην περίπτωση της Συρίας και του Κυπριακού, πιστεύουμε ότι το κυριότερο είναι να υλοποιηθούν τα συμφωνηθέντα που έγιναν κατά την υιοθέτηση των σχετικών Ψηφισμάτων Ασφαλείας του ΟΗΕ. Είμαστε ισχυρά προσηλωμένοι στις αρχές που είναι απαραίτητες αρχές του Κυπριακού, είμαστε ενάντια στις ιδέες επανεξέτασης αυτών των αρχών, της καινούργιας ερμηνείας αυτών των αρχών, να τεθούν τεχνητές προθεσμίες επίλυσης του Κυπριακού. Και βεβαίως είμαστε κατά των επεμβάσεων στη διαδικασία των διαπραγματεύσεων», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Τα tweet του πρωθυπουργού για την επίσκεψη Λαβρόφ

Τη σημασία της επίσκεψης του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στην Ελλάδα, υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τρεις αναρτήσεις στον προσωπικό του λογαριασμό, στο twitter.

Όπως, επί λέξει, σημειώνει ο κ. Τσίπρας «η επίσκεψη του κ. Λαβρόφ σηματοδοτεί την κοινή πεποίθηση για την ανάγκη να διατηρήσουμε στενές σχέσεις συνεργασίας και διαλόγου, αν θέλουμε να προχωρήσουμε στην κατεύθυνση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή».
Και η ανάρτηση του πρωθυπουργού καταλήγει: «στοχεύουμε ακόμη στην συνέχιση της οικονομικής συνεργασίας, ιδιαίτερα στους τομείς των επενδύσεων και του τουρισμού.

Το μήνυμα Παυλόπουλου σε Λαβρόφ

Την ανάγκη συνεργασίας Ρωσίας-ΗΠΑ και ΕΕ για τον άμεσο τερματισμό του πολέμου στη Συρία, αλλά και τη σημασία τής εξεύρεσης λύσης στο Κυπριακό, σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα, υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας Σεργκέι Λαβρόφ στο Προεδρικό Μέγαρο, που προηγήθηκε από αυτή στο Μαξίμου.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, απευθυνόμενος στον κ. Λαβρόφ, επισήμανε ότι πρέπει να τελειώσει άμεσα ο πόλεμος στη Συρία και μαζί το προσφυγικό, με όρους ανθρωπισμού, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια κατάσταση που αφορά τον κόσμο ολόκληρο, καθώς έχει παγκόσμιες συνέπειες. Επίσης, σχετικά με τους τρομοκράτες, σημείωσε, ότι πρέπει να τους συμπεριφερθούμε όπως τους αρμόζει, δηλαδή σαν μέλη οργανώσεων που διαπράττουν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο θέμα της συνεργασίας της Ρωσίας με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως τόνισε, πρέπει να είναι αποτελεσματική, προσθέτοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα σταλεί και το μήνυμα ότι στα μεγάλα και σημαντικά που αφορούν την παγκόσμια ειρήνη και οι τρεις αυτές Δυνάμεις αποτελούν εγγύηση για την εμπέδωση της ειρήνης.

«Γνωρίζω ότι υπάρχουν διαφορές. Γνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα. Αυτά θα τα λύσουμε στη συνέχεια και θα τα λύσουμε με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις καλές σχέσεις που έχουμε. Αλλά αυτή τη στιγμή, προέχει η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων μας, το τέλος του πολέμου στη Συρία και η συνεργασία μεταξύ μας» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε τον κ. Λαβρόφ για τη στήριξη της Ρωσίας προς την Κύπρο και τη λύση, την οποία χαρακτήρισε επιβεβλημένη. Ειδικότερα, υπενθύμισε ότι η λύση που προτείνει η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είναι επιβεβλημένη από το Ευρωπαϊκό Δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Θεσμικό κεκτημένο , για να συμπληρώσει ότι δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε μειώσεις σε ό,τι αφορά την κυριαρχία, δεν είναι δυνατόν να δεχθούμε εγγυήσεις, καθώς επίσης και στρατεύματα κατοχής. Όπως σημείωσε, η έννοια της κυριαρχίας στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο και τα ευρωπαϊκά κράτη δεν επιδέχεται εκπτώσεις.

Οποιαδήποτε λύση, που δεν θα δεχόταν αυτή την πλήρη έννοια της κυριαρχίας, θα δημιουργήσει ένα, κυριολεκτικά, καταστροφικό προηγούμενο για την Κυριαρχία των Κρατών -Μελών της ΕΕ και εκείνων που αποτελούν σήμερα μέλη της και εκείνων που πρόκειται να γίνουν, παρατήρησε ο κ. Παυλόπουλος, ενώ απευθυνόμενος προς τον κ. Λαβρόφ υπογράμμισε ότι η Ρωσία στηρίζοντας αυτή τη λύση, στηρίζει μια λύση που αφορά την ίδια την Ευρώπη, καθώς και την πορεία της ΕΕ στο σύνολό της.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, του μετέφερε τους θερμούς χαιρετισμούς του Προέδρου Πούτιν και εξέφρασε την ικανοποίηση της ρωσικής πλευράς για το ιδιαίτερα πλούσιο πρόγραμμα του αφιερωματικού έτους Ελλάδος-Ρωσίας και Ρωσίας-Ελλάδας, που βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε αναλυτικά τόσο στην κατάσταση στη Συρία και στο Προσφυγικό, όσο και στην επίλυση του Κυπριακού.

Σχετικά με την κατάσταση στη Συρία ο κ. Λαβρόφ υπενθύμισε τη στάση της Ρωσίας όταν ξεκίνησε η λεγόμενη «Αραβική ‘Ανοιξη» σημειώνοντας: «εμείς κάναμε έκκληση να μη γίνουν αλλαγές καθεστώτων μη αρεστών, αλλά να υπάρξει ένας πολιτικός διάλογος μεταξύ όλων των εθνοτήτων και όλων των θρησκειών σε Αίγυπτο, Λιβύη και Συρία και χαιρόμαστε που στην Αίγυπτο-όχι βέβαια χωρίς προβλήματα-η κατάσταση σταθεροποιήθηκε και εμείς υποστηρίζουμε αυτή την πορεία».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι στη Λιβύη το κράτος σχεδόν δεν υπάρχει. Χρειάζεται-όπως παρατήρησε- να το δημιουργήσουμε εκ νέου-και πρόσθεσε ότι με αυτό ασχολείται ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Ρωσία στηρίζει αυτές τις διαδικασίες, επειδή δεν μπορεί να δεχθεί μια Λιβύη ως «μαύρη τρύπα», μέσω της οποίας περνάνε πολλοί μετανάστες από όλη την Αφρική στην Ευρώπη.

Ειδικότερα, για το θέμα της Συρίας ο κ. Λαβρόφ εξέφρασε την ελπίδα ότι «οι εταίροι μας θα βγάλουν τα κατάλληλα συμπεράσματα και στη Συρία και όλοι μας θα έχουμε στόχο την τίμια συνεργασία, την τίμια προώθηση και επιθυμία προς την πολιτική διαδικασία, στην οποία θα συμμετάσχουν η κυβέρνηση και οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις και οι ίδιοι οι κάτοικοι της Συρίας θα αποφασίζουν για την τύχη τους».

Επικαλούμενος το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, που περιγράφει τις συνθετικές προσεγγίσεις προς την επίλυση του ζητήματος της Συρίας, ο κ. Λαβρόφ επισήμανε ότι όποιος επιθυμεί να είναι μέρος αυτής της διευθέτησης πρέπει να κόψει κάθε σχέση με τρομοκράτες και υπενθύμισε μάλιστα τη σχετική αναφορά του Αμερικανού ομολόγου του, Τζον Κέρι, επί του θέματος, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «πέρασε σχεδόν ένας χρόνος και περιμένουμε αυτά τα λόγια να υλοποιηθούν».

Μάλιστα, σημείωσε ότι κάποιοι «σαμποτάρουν» την πολιτική διευθέτηση, αντίθετα προς τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, ενώ εξέφρασε την πεποίθησή του, ότι αν τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας υλοποιούνταν τίμια, τότε η κατάσταση θα μπορούσε να αλλάξει και να είναι πολύ καλύτερη.

Ως προς το Κυπριακό, ο κ. Λαβρόφ υποστήριξε ότι και εδώ δεν μπορούμε να βρούμε λύση, επειδή κάποιοι δεν θέλουν αυτή τη διευθέτηση και υπογράμμισε ότι, δεν δεχόμαστε έξωθεν προσπάθειες άσκησης πίεσης και προσπάθειες να ορισθούν προθεσμίες.

Τόνισε ότι «αναμφίβολα πρέπει να συμφωνήσουν οι ίδιοι οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι. Και το Συμβούλιο Ασφαλείας καθόρισε τα πλαίσια αυτής της Συμφωνίας που πρέπει να πετύχουν ως προς την κυριαρχία, ως προς τα ζητήματα ιδιοκτησίας και των εγγυήσεων».

Στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε ότι «και εμείς θα συμβάλουμε για να είναι οι προσπάθειες του ΟΗΕ στα πλαίσια των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και για να μην υπάρχουν αποκλίσεις από αυτήν την πορεία στο πλαίσιο των Συμφωνιών».

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.