Quantcast
Κατάινεν: Επενδυτικές πλατφόρμες για την Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί ο δανεισμός των Μικρομεσαίων - enikonomia.gr
share

Κατάινεν: Επενδυτικές πλατφόρμες για την Ελλάδα ώστε να διευκολυνθεί ο δανεισμός των Μικρομεσαίων

δημοσιεύτηκε:

Χρηματοδότηση Μικρών και Μεσαίων επιχειρήσεων στην Ελλάδα μέσω επενδυτικών οχημάτων στα οποία θα μπορούν να συμβάλλουν ιδιωτικά κεφάλαια, πόροι από τα διαρθρωτικά ταμεία και από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων (Σχέδιο Γιούνκερ) πρότεινε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και αρμόδιος για θέματα Επενδύσεων κ. Γ. Κατάινεν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανταλλαγής απόψεων #MorningExchange της εφημερίδας Politico.

Με αυτό τον τρόπο, όπως εξηγεί ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής μπορεί να αντιμετωπιστεί μερικώς και το πρόβλημα του δανεισμού που αντιμετωπίζουν οι Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις με τις ελληνικές τράπεζες.

Η πρόταση διατυπώθηκε στο πλαίσιο της απάντησης του σε παρέμβαση της Ευρωβουλευτού της ΝΔ και του ΕΛΚ κ. Μαρίας Σπυράκη, που συμμετείχε στη συζήτηση.

Η κ. Σπυράκη απευθυνόμενη στον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υπενθύμισε ότι το ποσοστό μόχλευσης πόρων από το Σχέδιο Γιούνκερ σε χώρες του Νότου, όπως η Ελλάδα, είναι ιδιαιτέρως χαμηλό και ζήτησε να μάθει ποιες τροποποιήσεις σχεδιάζει η Επιτροπή στον κανονισμό για τα διαρθρωτικά ταμεία, ώστε να ενθαρρυνθούν τα κράτη μέλη που λαμβάνουν χρηματοδότηση από τα ταμεία συνοχής να χρησιμοποιήσουν μέρος αυτών των πόρων συμπληρωματικά με το Σχέδιο Γιούνκερ.

Ολόκληρη η απάντηση του Αντιπροέδρου κ. Katainen έχει ως εξής:

«Η Ευρωβουλευτής Μαρία Σπυράκη ήγειρε ένα πολύ σημαντικό ερώτημα. Ένας τρόπος να διασφαλίσουμε την ίση πρόσβαση όλων των κρατών μελών στους πόρους του Σχεδίου Γιούνκερ είναι να βοηθήσουμε τα κράτη μέλη να συνδυάσουν τους πόρους συνοχής με στόχο να λάβουν την απαραίτητη χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων. Οπότε, αυτό στην ουσία σημαίνει, για την Ελλάδα για παράδειγμα, πως έχουμε στη διάθεση μας μια συμβουλευτική πλατφόρμα που είναι άμεσα διαθέσιμη να συμβουλεύσει και να βοηθήσει τις ελληνικές τοπικές και περιφερειακές αρχές να βρουν ευκαιρίες πως να συνδυάσουν τους πόρους συνοχής με το ιδιωτικό κεφάλαιο, ώστε να εξασφαλίσουν τη σχετική χρηματοδότηση από το ΕΤΣΕ.

Μία ιδέα είναι απλά να δείξουμε τι θα μπορούσε να γίνει και τι θα σήμαινε για τη περίπτωση της Ελλάδας, δεδομένου οτι η ελληνική οικονομία είναι μικρή και αποτελείται κυρίως από Μικρές και Μεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στον τομέα του τουρισμού που είναι καθοριστικός στην Ελλάδα.

Αλλά για προφανείς λόγους οι Μικρές και Μεσαίες τουριστικές επιχειρήσεις στην Ελλάδα δεν μπορούν να πάρουν χρήματα από τις τράπεζες με εύλογο επιτόκιο και αυτό είναι το εμπόδιο για να αναπτυχθεί περεταίρω ο τουριστικός τομέας.

Άρα μια επιλογή θα ήταν να χρησιμοποιηθεί μέρος των ελληνικών διαθρωτικών ταμείων για να συνδυαστεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Στρατηγικών Επενδύσεων με ιδιωτικά κεφάλαια, τα οποίο θα προέρχονται από τράπεζες, χρηματοοικονομικούς φορείς και διεθνείς επενδυτές ή ακόμα και από ευκατάστατους ανθρώπους, ώστε να δημιουργηθεί ένα επενδυτικό όχημα που θα παρέχει μικρά δάνεια από 50.000 ευρώ έως και 1 με 2 έως και 3 εκατομμύρια ευρώ σε Μικρές και Μεσαίες ελληνικές επιχειρήσεις.

Και αυτό ίσως να χρειάζεται γιατί οι τράπεζες έχουν τις δικές τους δυσκολίες.

Οι ισολογισμοί δεν είναι τόσο δυνατοί όσο θα έπρεπε και για αυτό οι τράπεζες δεν μπορούν να δανείσουν ή να διευρύνουν τον δανεισμό τους στις ΜικροΜεσαίες επιχειρήσεις.

Άρα αυτό το όχημα θα μπορούσε να απομακρύνει το πρόβλημα προς το παρόν.

Αυτό λοιπόν είναι που προωθούμε αυτή τη στιγμή και είμαστε πολύ πρόθυμοι να βοηθήσουμε τις εθνικές κυβερνήσεις ή τις περιφερειακές αρχές και εταιρίες αν θέλουν να μάθουν κάτι παραπάνω».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.