Quantcast
Στους... φοιτητές και τους τουρίστες ποντάρουν οι επενδυτικές ακινήτων - enikonomia.gr
share

Στους… φοιτητές και τους τουρίστες ποντάρουν οι επενδυτικές ακινήτων

δημοσιεύτηκε:

Τα επιπλωμένα διαμερίσματα και η ενεργειακή αναβάθμιση υφιστάμενων ακινήτων κρίνονται ελκυστικές επενδυτικές προοπτικές για την ελληνική αγορά ακινήτων στην παρούσα φάση, ανέφεραν στελέχη της σε πρόσφατη συζήτηση που διεξήχθη με αφορμή την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πανευρωπαϊκής έρευνας του Urban Land Institute (ULI), για τις επενδυτικές προοπτικές της αγοράς ακινήτων στην Ευρώπη.

Παράλληλα, μία από τις κοινές διαπιστώσεις των επαγγελματιών του κλάδου ήταν ότι, παρά τη «ρηχή» φύση της ελληνικής αγοράς ακινήτων, δηλαδή παρά την έλλειψη μεγάλου αριθμού συναλλαγών ή κατάλληλων επενδυτικών ακινήτων και υψηλής διαθέσιμης ρευστότητας, η Ελλάδα μπορεί να προσφέρει υψηλές αποδόσεις.

Τέτοιες μπορούν να εντοπιστούν σε ειδικές κατηγορίες ακινήτων, όπως π.χ. οι φοιτητικές κατοικίες ή τα επιπλωμένα διαμερίσματα, τα οποία συνοδεύονται με ταυτόχρονη παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας. Είναι χαρακτηριστικό ότι τέτοιου είδους μορφές ακινήτων έχουν αρχίσει να προσελκύουν το ενδιαφέρον ακόμα και θεσμικών επενδυτών, όπως η Eθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ.

Η εταιρεία απέκτησε δύο ακίνητα στην Πάτρα από την εταιρεία Καρόλου Α.Ε., τα οποία έχει εκμισθώσει σε τρίτο φορέα, που πρόκειται να αναλάβει το κόστος ανακατασκευής και λειτουργίας τους. Το ένα από τα εν λόγω ακίνητα θα αναμορφωθεί εσωτερικά σε 48 επιπλωμένα διαμερίσματα, που θα απευθυνθούν σε φοιτητές, ενώ το άλλο θα λειτουργήσει ως ξενοδοχείο.

Οι φοιτητικές κατοικίες αποτελούν μία από τις πλέον δυναμικά αναπτυσσόμενες αγορές στον κλάδο των ακινήτων διεθνώς, καθώς καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και ταυτόχρονα μεγάλη ζήτηση για παροχή, από ιδιώτες, οργανωμένων υπηρεσιών στέγασης προς φοιτητές. Στην Ελλάδα, δεδομένης της ύπαρξης σημαντικού αριθμού φοιτητών που προέρχονται από άλλες πόλεις από αυτήν όπου σπουδάζουν, δημιουργείται σταθερή ζήτηση στέγασης. Την ίδια στιγμή απουσιάζει η οργανωμένη παροχή υπηρεσιών φοιτητικής στέγασης, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα. Εφόσον το συγκεκριμένο εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία, είναι εξαιρετικά πιθανό η Εθνική Πανγαία να αναζητήσει και άλλες τέτοιες επενδύσεις σε περισσότερες πόλεις που διαθέτουν ισχυρές φοιτητικές κοινότητες και έλλειψη υποδομών στέγασης.

Αντίστοιχα, οι δύο μεγαλύτερες ΑΕΕΑΠ κινούνται και προς το σκέλος των ξενοδοχειακών – τουριστικών ακινήτων. Η μεν Πανγαία εστιάζει περισσότερο στην κατηγορία των city hotels, δηλαδή μονάδων που βρίσκονται σε μεγάλα αστικά κέντρα, και, μετά την Πάτρα, δεν αποκλείει νέες επενδύσεις και στην Αθήνα, «αρκεί το τίμημα να είναι ρεαλιστικό», όπως τονίζουν χαρακτηριστικά στελέχη της εταιρείας, καθώς το όψιμο επενδυτικό ενδιαφέρον φαίνεται πως έχει ωθήσει τους ιδιοκτήτες στην αναζήτηση υψηλότερων τιμών πώλησης. Αντίστοιχα, η Grivalia παραμένει προσηλωμένη στον στόχο της ανάπτυξης σημαντικών τουριστικών επενδύσεων, κυρίως στην κατηγορία των θερέτρων και πολυτελών ξενοδοχείων σε δημοφιλείς παραθεριστικούς προορισμούς.

Πάντως, η πρώτη της επένδυση πραγματοποιείται εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα στον Παναμά, όπου η εισηγμένη προβλέπεται να ολοκληρώσει έως το τέλος του πρώτου τριμήνου την απόκτηση του ιδιωτικού νησιού Pearl Island και συγκεκριμένα το 60% αυτού, αντί ποσού της τάξεως των 27 εκατ. ευρώ. Σε πλήρη ανάπτυξη, το Pearl Island, των 13.230 στρεμμάτων, θα εκτείνεται σε τρία πολυτελή θέρετρα και έναν μεγάλο αριθμό βιλών και οικιστικών μονάδων. Περαιτέρω αναπτύξεις θα αφορούν ένα μικρό εμπορικό χωριό, δύο μαρίνες ελλιμενισμού και άλλες συναφείς εγκαταστάσεις, ενώ η συνολική δόμηση ανέρχεται σε 500.000 τ.μ. Οπως αναφέρει η διοίκηση της εταιρείας, ο τουριστικός της βραχίονας, δηλαδή η Grivalia Hospitality, θα δημιουργήσει σημαντικές αποδόσεις για τους μετόχους και προσβλέπει στην ανάπτυξη του σχετικού χαρτοφυλακίου με αντίστοιχες επενδύσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Σε κάθε περίπτωση, τα επενδυτικά σχέδια των εταιρειών ακινήτων, όσο και των ξένων επενδυτών, αναμένεται να επηρεαστούν θετικά ή αρνητικά από την πορεία της ελληνικής οικονομίας κατά το τρέχον έτος. Ηδη, οι διοικήσεις αναμένουν την έκβαση της δεύτερης αξιολόγησης και την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Πρόκειται για δύο πολύ σημαντικές παραμέτρους για τις μελλοντικές προοπτικές της οικονομίας, οι οποίες αν έχουν αίσιο τέλος, θα επηρεάσουν θετικά και τις επενδύσεις στην αγορά ακινήτων. Η Grivalia Properties ανέφερε στο ετήσιο οικονομικό δελτίο της πως οι τιμές των ποιοτικότερων επαγγελματικών ακινήτων εισοδήματος αναμένεται να παραμείνουν σταθερές κατά το τρέχον έτος.

Η δε προσέλκυση ξένων επενδύσεων, που θεωρείται σημαντική για την ανάταξη του κλάδου των ακινήτων, θα εξαρτηθεί από την εξάλειψη των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, που, εφόσον υλοποιηθούν, δύναται να οδηγήσουν στη μείωση του «ρίσκου χώρας», που επί του παρόντος λειτουργεί αποτρεπτικά για τους επενδυτές από το εξωτερικό.

Η εικόνα αυτή της απουσίας ξένων επενδυτών επιβεβαιώθηκε για ακόμα μία φορά στην τελευταία ετήσια έρευνα που πραγματοποίησε η PriceWaterHouseCoopers για λογαριασμό του Urban Land Institute (ULI), όπου η Αθήνα κατατάσσεται στην προτελευταία θέση (29η μεταξύ 30 πόλεων), αναφορικά με την προσέλκυση ξένων θεσμικών επενδυτών.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.