Quantcast
Reuters: Έρχονται χειρότερες μέρες για την Ελλάδα; - enikonomia.gr
share

Reuters: Έρχονται χειρότερες μέρες για την Ελλάδα;

δημοσιεύτηκε:

Με ένα γράφημα, το Reuters εκφράζει ανησυχίες για το τι μέλλει γενέσθαι με το ζήτημα της Ελλάδας και με την οικονομία της.

«Ενώ η Ελλάδα και οι δανειστές της κοντράρονται ξανά για το πρόγραμμα διάσωσης και το τι πρέπει να γίνει για να εκταμιευθούν χρήματα, τα οικονομικά στοιχεία δείχνουν ότι έρχονται πιο δύσκολες εποχές για τους απλούς Έλληνες» εκτιμά το Reuters σε ανάλυσή του.

Παράλληλα παραθέτει σχετικό γράφημα στο οποίο εμφανίζεται μια συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο τέταρτο τρίμηνο με τον ίδιο ρυθμό όπως και στις αρχές του προηγούμενου χρόνου.

Η ανεργία βελτιώθηκε, αλλά η μείωση από το 25,8% στο 23% αφήνει ακόμη σχεδόν το ένα τέταρτο του εργατικού δυναμικού εκτός εργασίας, σημειώνει το Reuters. «Τώρα ήρθε ένα μεγάλο άλμα στον πληθωρισμό, που εκτινάχθηκε στο ρεκόρ πενταετίας του 1,5%, σε 12μηνη βάση, τον Ιανουάριο», συνεχίζει το δημοσίευμα. «Αυτό μπορεί να είναι υγιές, γιατί τελείωσε μία πενταετία αποπληθωρισμού, αλλά οι αυξανόμενες τιμές δεν θα παρηγορήσουν τους άνεργους ή τους συνταξιούχους, που έχουν δει τη λιτότητα που επιβάλουν τα προγράμματα να περικόπτουν τα εισοδήματά τους 11 φορές», αναφέρει.

Υπάρχουν πάντως και κάποια καλά νέα, σύμφωνα με το πρακτορείο. Σε ετήσια βάση, η Ελλάδα πέτυχε μικρή ανάπτυξη για το 2016, 0,3%, ξεπερνώντας τις προηγούμενες προβλέψεις που έβλεπαν συρρίκνωση 0,3% του ΑΕΠ. Στο δημοσιονομικό μέτωπο, συνεχίζει το δημοσίευμα, φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τον στόχο του 0,5% του πρωτογενούς πλεονάσματος, φτάνοντας στο 2%. Ομως, αυτά αντικατοπτρίζουν συνολικά την περασμένη χρονιά και όχι τους τελευταίους μήνες.


Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.