Quantcast
Μαραθώνιος η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ για το 2030 - enikonomia.gr
share

Μαραθώνιος η επίτευξη των παγκόσμιων στόχων του ΟΗΕ για το 2030

δημοσιεύτηκε:

Ως έναν μαραθώνιο χαρακτήρισε την επίτευξη των παγκόσμιων στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030, ο υπεύθυνος για την Ελλάδα στο περιφερειακό κέντρο ενημέρωσης του ΟΗΕ, Δημήτηρης Φατούρος, κατά την παρουσίαση του ηλεκτρονικού βιβλίου της Οργάνωσης Γη (www.globalgoals.gr).

Όπως είπε ο κ. Φατούρος, βασικός φόβος πριν από τη μεγάλη σύνοδο του Σεπτεμβρίου του 2015, ήταν αν η κοινωνία των πολιτών θα πάρει σοβαρά τους στόχους αυτής της προσπάθειας, επισημαίνοντας τη σημασία τους για τη χώρα μας, καθώς αφορούν κυρίως τις χώρες που βρίσκονται σε κρίση.

Όπως εκτίμησε ο κ. Φατούρος, «τα κράτη μέλη, οι κυβερνήσεις, η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις, η ΤΑ έχουν αρχίσει να κινούνται προς την επίτευξη των στόχων», ενώ έκανε λόγο για σημαντική πρόοδο που παρατηρήθηκε στην επίτευξη των Millenium Goals, τους οποίους διαδέχθηκε η ατζέντα των στόχων για τη βιώσιμη ανάπτυξη του 2030.

Βασικοί στόχοι της ατζέντας αποτελούν η αντιμετώπιση της φτώχειας παντού, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και η βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών.

«Σκοπός των στόχων είναι ο άνθρωπος, ο πλανήτης και η διαχείριση των πόρων, η ευημερία, η ειρήνη, η συνεργασία για την επίτευξη όλων των παραπάνω στόχων», ανέφερε ο κ. Φατούρος, ενώ έθεσε στο επίκεντρο της προσπάθειας την ανάγκη για ενημέρωση και πληροφόρηση των 7 δισεκατομμυρίων πολιτών.

«Δεν θα καταφέρουμε τους στόχους χωρίς την υποστήριξη των πολιτών», σημείωσε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι απαιτείται να επενδυθεί περισσότερος χρόνος στους νέους ανθρώπους για την υλοποίηση των στόχων, μέσω μίας επικοινωνιακής στρατηγικής με τη συμμετοχή όλων», όπως είπε.

Απ’ την πλευρά του, ο Πέτρος Κόκκαλης, επικεφαλής της Οργάνωσης Γη, η οποία συνέταξε το ηλεκτρονικό βιβλίο, επεσήμανε ότι «οι βασικότερες προκλήσεις για τους στόχους, είναι η ακραία φτώχεια, η ανισότητα και η κλιματική αλλαγή».

Όπως είπε, «ανάπτυξη χωρίς δικαιοσύνη και χωρίς προστασία του περιβάλλοντος, δεν μπορεί να λειτουργήσει», επισημαίνοντας παράλληλα ότι «η υιοθέτηση των στόχων στη Νέα Υόρκη, καθώς επίσης και η συμφωνία για το κλίμα στο Παρίσι, υιοθέτησε μία κοινή γλώσσα, μέσω της οποίας μπορούν να συνδεθούν οι κυβερνήσεις, οι επιχειρήσεις, και η κοινωνία των πολιτών».

Σημειώνεται ότι οι στόχοι του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη μέχρι το 2030, αφορούν στην εξάλειψη της φτώχειας, της πείνας, καλή υγεία, την ποιοτική εκπαίδευση για όλους, την ισότητα των φύλων, το καθαρό νερό και αποχέτευση, τη φθηνή και καθαρή ενέργεια, την αξιοπρεπή εργασία και οικονομική ανάπτυξη, τη βιομηχανία, την καινοτομία και τις υποδομές, τον περιορισμό των ανισοτήτων, τις βιώσιμες πόλεις, την υπεύθυνη παραγωγή και κατανάλωση, τη δράση για το κλίμα, τη ζωή στο νερό, τη ζωή στη στεριά, την ειρήνη, τη δικαιοσύνη, τους ισχυρούς θεσμούς, και τέλος τη συνεργασία για τους στόχους.

Τέλος, ο Κωνσταντίνος Μαχαίρας, εκ μέρους της οργάνωσης Γη, χαρακτήρισε τους στόχους ως το πιο ελπιδοφόρο, το πιο φιλόδοξο «to do list».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.