Quantcast
Τα «μπλοκάκια» έχουν βραχυκυκλώσει τον ΕΦΚΑ - enikonomia.gr
share

Τα «μπλοκάκια» έχουν βραχυκυκλώσει τον ΕΦΚΑ

δημοσιεύτηκε:

Με παράταση έως το τέλος Μαρτίου επιδιώκει να λύσει το θέμα της καθυστέρησης στην έκδοση χιλιάδων ειδοποιητηρίων η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας σε συνεργασία με τη διοίκηση του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), ξεκαθαρίζοντας, πάντως, ότι δεν πρόκειται ούτε να χαθούν εισφορές ούτε βέβαια να επιβληθούν πρόστιμα.

Στους κόλπους των υπηρεσιών του υπερταμείου επικρατεί αναβρασμός, καθώς επιδιώκεται να λυθεί το πρόβλημα που έχει προκύψει στους παράλληλα ασφαλισμένους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, για τους οποίους υπάρχει δυσκολία να εξακριβωθεί η μορφή της απασχόλησης που είχαν το 2015 και αν συνεχίζουν να διατηρούν ή όχι ενεργά δελτία παροχής υπηρεσιών.

Το υπουργείο Εργασίας, έστω και την τελευταία στιγμή, διαπιστώνοντας το πρακτικό πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, προσανατολίζεται να δώσει παράταση μέχρι τέλος του μήνα, αποκλειστικά και μόνο για όλους εκείνους τους ασφαλισμένους που δεν έχουν ενημερωθεί ακόμη για το ύψος των εισφορών που πρέπει να πληρώσουν.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, χθες, αναρτήθηκαν κάποια από τα εν λόγω ειδοποιητήρια που αφορούν κατά κύριο λόγο τους 30.000 μηχανικούς που ήταν μισθωτοί και διέθεταν «μπλοκάκι» το 2015.

Εν τω μεταξύ, εγκύκλιος του ΕΦΚΑ αποκαλύπτει ότι όσοι είδαν το ΕΚΑΣ να μειώνεται ή να καταργείται εντός του 2016, ενδέχεται να μην έχουν λάβει ακόμη τα αντισταθμιστικά μέτρα που προβλέφθηκαν, καθώς όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, αιτήσεις που έχουν γίνει από 1/8/2016 μέχρι 31/12/2016 θα παραμείνουν σε εκκρεμότητα έως ότου η Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ) διενεργήσει τους απαιτούμενους ελέγχους. Αντίστοιχη καθυστέρηση θα υπάρξει και για όσους παλαιούς συνταξιούχους είχαν υποβάλει αιτήσεις για ΕΚΑΣ από την 1/1/2016 έως τις 31/5/2016.

Η εγκύκλιος, μάλιστα, ξεκαθαρίζει ότι τυχόν ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως θα παρακρατούνται σε δόσεις από τις συντάξεις και αν διαπιστώνεται δόλος εκ μέρους του συνταξιούχου ή πολλαπλή είσπραξη του επιδόματος από περισσότερα του ενός Ταμεία, ο ΕΦΚΑ θα ζητεί την επιστροφή των ποσών στο διπλάσιο.

Συγκεκριμένα, τονίζεται ότι οι περιπτώσεις στις οποίες αναζητούνται στο διπλάσιο τα ποσά του ΕΚΑΣ που καταβλήθηκαν αχρεωστήτως αφορούν α) την υποβολή εκ μέρους του συνταξιούχου με δόλο ανακριβούς δήλωσης είτε για τον φορέα καταβολής του επιδόματος είτε για τα εισοδηματικά στοιχεία και β) την πολλαπλή είσπραξη του επιδόματος.

Επομένως, πρόκειται για τις περιπτώσεις που αποδεικνύεται ότι ο συνταξιούχος, προκειμένου να εισπράττει το ΕΚΑΣ είτε χωρίς να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις είτε πολλαπλά, λειτουργεί με δόλο, ενεργητικά (υποβολή ανακριβούς αίτησης/δήλωσης) ή παθητικά (αποσιώπηση της χορήγησης του επιδόματος και είσπραξή του από περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς). Η εγκύκλιος αναφέρει επίσης ότι συνταξιούχοι οι οποίοι δικαιούνταν το ΕΚΑΣ, από 1/6 μέχρι 31/12/2016, αλλά το στερούνται για το 2017, σύμφωνα με τα νέα κριτήρια, δικαιούνται τις ακόλουθες αντισταθμιστικές παροχές:

• Πλήρη απαλλαγή από τη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη.

• Εκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται στον σύζυγο με το μικρότερο ατομικό εισόδημα, σε περίπτωση που έπαυσε η καταβολή ΕΚΑΣ και στους δύο συζύγους, ίση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που αντιστοιχεί στο εισόδημα αυτό,

• Εκτακτη μηνιαία οικονομική ενίσχυση, η οποία χορηγείται σε συνταξιούχους με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ισόποση με την παροχή ΕΚΑΣ 2016 που απώλεσαν.

Πηγή: Καθημερινή


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.