Quantcast
«Λερναία Ύδρα» τα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά - enikonomia.gr
share

«Λερναία Ύδρα» τα μέτρα σε ασφαλιστικό και εργασιακά

δημοσιεύτηκε:

«Λερναία Ύδρα» παραμένουν τα ανοιχτά θέματα σε εργασιακό και ασφαλιστικό τα οποία κλείνουν τη μία μέρα για να ξανανοίξουν την επομένη μεγαλώνοντας και τον φόβο να χαθεί και το ορόσημο της 7ης Απριλίου, παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις εντός και εκτός Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών διατηρεί τον όρκο σιωπής του προς τον Τύπο ενημερώνοντας όμως τους κυβερνητικούς βουλευτές (χθες ήταν η σειρά των ΑΝΕΛ) για τη λαίλαπα των νέων μέτρων που έρχονται και πρέπει να ψηφιστούν τις επόμενες εβδομάδες για να προχωρήσει η διαπραγμάτευση στα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και τις τελικές αποφάσεις για το διάστημα που θα πρέπει να επιτυγχάνει η Ελλάδα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ.

Χθες πηγή από τις Βρυξέλλες «άνοιξε» και πάλι το εργασιακό στο οποίο φαίνεται ότι το ΔΝΤ επιμένει στην απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και την επαναφορά της ανταπεργίας. Τούτο τη στιγμή που και εντός και εκτός Ελλάδας μιλούσαν για συμφωνία και για τις αλλαγές στην αγορά εργασίας.

Μέχρι και χθες έλεγαν ότι στις ομαδικές απολύσεις το ΔΝΤ δέχθηκε (μαζί με την ΕΕ) να διατηρηθεί το όριο των απολύσεων στο 5% και να αρθεί πλήρως η -απαραίτητη σήμερα- έγκρισή τους από το εκάστοτε υπουργό Εργασίας.

Σε αντάλλαγμα η ελληνική πλευρά δέχθηκε να αποσύρει για τώρα το αίτημα για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις για να το ξανανοίξει μετά τη λήξη του προγράμματος.

Το δεύτερο θέμα, το ασφαλιστικό βρίσκεται επίσης σε μια δημιουργική ασάφεια. Μέχρι χθες οι φήμες έλεγαν ότι οι περικοπές στην προσωπική διαφορά των παλαιών συντάξεων συμφωνήθηκε να μειωθεί ή να μηδενιστεί σε μια δόση το 2020 για να προχωρήσει η αξιολόγηση. Χθες ο κ. Τσακαλώτος ενημέρωσε τους βουλευτές των ΑΝΕΛ ότι παλεύει οι μειώσεις να γίνουν το 2020. Συνεπώς η αρχική διαπραγμάτευση ήταν οι μειώσεις και των συντάξεων και του αφορολογήτου με στόχο συνολική εξοικονόμηση 2% του ΑΕΠ (3,6 δισ. ευρώ) από το 2019.

Η αντιπρόταση της ελληνικής πλευράς είναι η περικοπή στις συντάξεις να είναι σε ύψος τέτοιο ώστε να υπάρχει περίπου 0,7% του ΑΕΠ (1,3 δισ. ευρώ) για το 2019 και 0,3% του ΑΕΠ (550 εκατ. ευρώ) το 2020 χωρίς όμως να έχει ακόμη την τελική υπογραφή των δανειστών.

Σε ό,τι αφορά το αφορολόγητο συμφωνήθηκε η μείωση στα 5.900 ευρώ σε μέσα επίπεδα λαμβάνοντας μέριμνα για λίγο μεγαλύτερο για οικογένειες με παιδιά. Με πρόταση της ελληνικής πλευράς η οποία έχει γίνει αποδεκτή τα εισοδήματα από τα 5.901 έως και τα 8.636 ευρώ (από εκεί και πέρα θα συνεχιστεί να ισχύει ο συντελεστής του 22%) θα φορολογούνται με συντελεστή 20%. Η μείωση του αφορολογήτου θα πρέπει να οδηγήσει σε μια καθαρή δημοσιονομική απόδοση της τάξης του 1% του ΑΕΠ από το 2019 και τα επόμενα χρόνια. Στην τελευταία πρόταση από το υπουργείο είναι να μειωθεί και το αφορολόγητο σε δύο δόσεις με στόχο την εξοικονόμηση 0,3% του ΑΕΠ το 2019 και 0,7% του ΑΕΠ το 2020.

Τα αντισταθμιστικά

Τα αντισταθμιστικά μέτρα φαίνεται ότι τελικά θα είναι σημαντικά λιγότερα από τα αρχικά ανακοινωθέντα και ακόμη και αν γενικά μπορεί να εμφανίζονται ισόποσα με τα περιοριστικά μέτρα αλλά σίγουρα η επιβάρυνση που θα υπάρχει σε κάθε φορολογούμενο (ειδικά αν είναι συνταξιούχος) μόνο ισόποσα δεν θα είναι.

Σε ό,τι αφορά τις μειώσεις φορολογικών συντελεστών σύμφωνα με την ενημέρωση του υπουργού Οικονομικών οι δύο πλευρές φαίνεται να συγκλίνουν σε μια μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις από το 29% στο 26%. Αντίστοιχα στα φυσικά πρόσωπα φαίνεται να έχει συμφωνηθεί η μείωση του πρώτου συντελεστή φορολογίας που ισχύει για εισοδήματα μέχρι και 22.000 ευρώ από το 22% στο 20%.

Ειδικά για τη μείωση του ΕΝΦΙΑ και τους δικαιούχους μιας τέτοιας μείωσης η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και οι θεσμοί συνεχίζουν να διαφωνούν με τους δανειστές να επιμένουν ότι τη μείωση δικαιούνται μόνο αυτοί που πληρώνουν σήμερα συμπληρωματικό φόρο και για ένα ποσοστό που δεν θα ξεπερνά σε καμία περίπτωση το 15% και για ένα συνολικό ποσό που δεν θα ξεπερνά τα 200 εκατ. ευρώ.

Στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται ότι υπάρχει συμφωνία να καλυφθούν 120.000 παιδιά χωρίς κοινωνικά κριτήρια με επιδόματα με στόχο να μπορούν να φοιτούν χωρίς πρόβλημα σε βρεφονηπιακούς σταθμούς. Τα επιδόματα αυτά δεν θα δίνονται μόνο σε πολύτεκνες οικογένειες αλλά ακόμη και σε οικογένειες με ένα παιδί.
Σύμφωνα με το ΥΠΟΙΚ υπάρχει σε εξέλιξη συζήτηση για να προστεθούν και άλλες παρεμβάσεις στα λεγόμενα αντισταθμιστικά μέτρα.

Σκοντάφτουν στον χρόνο πώλησης των μονάδων

Στο θέμα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας η ελληνική πλευρά συνεχίζει να διαβεβαιώνει ότι το θέμα θα κλείσει μέσα στις επόμενες μέρες.

Ως γνωστόν το αρμόδιο υπουργείο έχει δεχθεί κατ’ αρχήν την πώληση μονάδων της ΔΕΗ σε ιδιώτες και οι δανειστές έχουν δεχθεί στις προς πώληση μονάδες να μην περιλαμβάνονται οι υδροηλεκτρικές.

Ωστόσο το υπουργείο Περιβάλλοντος διαπραγματεύεται ακόμη τον χρόνο στον οποίο θα γίνουν οι πωλήσεις αυτές σε ιδιώτες με τους θεσμούς να θέτουν ως όριο τη λήξη του ελληνικού προγράμματος και την ελληνική πλευρά να θέλει παράταση του χρόνου μέχρι και το 2020.

Ενα δεύτερο θέμα διαπραγμάτευσης είναι στη μικρή ΔΕΗ που θα πωληθεί σε ιδιώτες να περιλαμβάνονται μόνο οι λιγνιτικές μονάδες που χρειάζονται επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό τους και όχι αυτές που θεωρούνται σύγχρονες.

Μάλιστα ο αρμόδιος υπουργός κ. Γιώργος Σταθάκης διαβεβαίωσε τόσο τους συνδικαλιστές όσο και τους βουλευτές των λιγνιτικών περιοχών με τους οποίους συναντήθηκε ότι δικαίωμα στους διαγωνισμούς για τη διεκδίκηση μονάδων της ΔΕΗ θα έχουν και δημόσιοι φορείς.

Οι αρμόδιοι υπουργοί διαβεβαιώνουν ότι στο θέμα της ενέργειας συνεχίζεται η διαπραγμάτευση και ότι τελικά θα κλείσει τόσο το ενεργειακό όσο και τα υπόλοιπα θέματα μέχρι και τις 7 Απριλίου.

Γρίφος η επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα

Ο επόμενος στόχος του οικονομικού επιτελείου ώστε να έχει κάποιο αντίκρισμα και η προσδοκία για τεχνική συμφωνία μέχρι και τις 7 Απριλίου είναι να επιστρέψουν ξανά στην Αθήνα οι θεσμοί ώστε να ολοκληρωθούν και οι τεχνικές λεπτομέρειες της συμφωνίας.

Μέχρι στιγμής πάντως τέτοια διάθεση δεν φαίνεται πως υπάρχει, αφού ακόμη και τα επιμέρους μέτρα που θα πρέπει να κλείσουν είναι πολλά και, όπως αποδεικνύεται, δύσκολα να γίνουν αποδεκτά από την ελληνική πλευρά.

Μετά και το χθεσινό Euro Working Group στρέφονται σε κάποια τηλεδιάσκεψη που θα γίνει ίσως μέσα στο Σαββατοκύριακο η οποία θα ανάψει το πράσινο φως για την επιστροφή των θεσμών για μια επίσκεψη αστραπή που θα στείλει μια έτοιμη συμφωνία προς έγκριση στο Eurogroup της Βαλέτας.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.