Quantcast
Το χρονικό της τραγωδίας στο Σαραντάπορο – Όλα τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου - enikonomia.gr
share

Το χρονικό της τραγωδίας στο Σαραντάπορο – Όλα τα σενάρια για τη συντριβή του ελικοπτέρου

δημοσιεύτηκε:

Ημέρα πένθους για τις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς ένα ελικόπτερο τύπου “Χιούι” UH-1H της Αεροπορίας Στρατού συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας σκοτώνοντας 4 στρατιωτικούς, ενώ μία γυναίκα αρχιλοχίας νοσηλεύεται σοβαρά τραυματισμένη στο 424 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Τα σενάρια

Οι εμπειρογνώμονες της επιτροπής διερεύνησης ατυχημάτων έχουν, ήδη, στα χέρια τους δύο πολύ σημαντικές μαρτυρίες που πιθανόν να βοηθήσουν στη διαλεύκανση των αιτίων της τραγωδίας. Η μία μαρτυρία είναι του κατοίκου που έλεγε ότι είδε με τα μάτια του το ελικόπτερο να πετά σε χαμηλό ύψος.

Η δεύτερη μαρτυρία είναι της Αρχιλοχία, που σώθηκε από θαύμα και έζησε τις τελευταίες δραματικές στιγμές. Το βασικό σενάριο που έχουν μπροστά τους οι εμπειρογνώμονες είναι το ελικόπτερο είτε να προσέκρουσε στο σώμα της κολώνας ηλεκτροδότησης είτε ο έλικας του να βρήκε στα καλώδια με συνέπεια να προκληθεί απώλεια ισχύος που οδήγησε και στην πτώση.

Ένα ερώτημα που τίθεται, είναι γιατί ο χειριστής του ελικοπτέρου επέλεξε τη χαμηλή πτήση. Όσο για το ζήτημα των καιρικών συνθηκών που περιόριζε την ορατότητα, πηγή που έχει γνώση των γεγονότων, ανέφερε στον ΑΝΤ1 ότι δεν μπορούσε να αιφνιδιάσει τον χειριστή και αυτό γιατί η προετοιμασία που γίνεται, περιλαμβάνει την πρόβλεψη των των συνθηκών που θα επικρατήσουν στα σημεία διέλευσης του ελικοπτέρου.

Την ίδια στιγμή κάτοικο της περιοχής, που κατέπεσε το ελικόπτερο, κατέθεταν στον ΑΝΤ1 τη μαρτυρία πως το “Χιούι” πετούσε σε χαμηλό ύψος και ενδέχεται να χτύπησε σε καλώδια της ΔΕΗ.

Για την τραγωδία που συνέβη σήμερα το πρωί, όταν ένα ελικόπτερο τύπου “Χιούι” UH-1H της Αεροπορίας Στρατού συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας με αποτέλεσμα να σκοτωθούν 4 αξιωματικοί και να τραυματιστεί μία γυναίκα αρχιλοχίας, μίλησε ο Ταξίαρχος εν αποστρατεία και Πρόεδρος της Λέσχης Αεροπορίας Στρατού, Βασίλης Νικολόπουλος, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου.

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση, το ελικόπτερο απογειώθηκε στις 7.25 το πρωί, στο πλαίσιο προγραμματισμένης πτήσης από τη Λάρισα στην Κοζάνη. Απογειώθηκε από τη βάση της αεροπορίας στρατού στο Στεφανοβίκειο και κινήθηκε στην 110 πτέρυγα μάχης όπου αφού προσγειώθηκε, επέβησαν στελέχη της πρώτης στρατιάς. Ακολούθως στις 7.38 απογειώθηκαν για την προγραμματισμένη πτήση και τότε υπήρξε απώλεια επικοινωνιών με το ελικόπτερο. Ακολούθησε απώλεια ίχνους ραντάρ από τον τοπικό σταθμό της πολεμικής αεροπορίας. Ο προβλεπόμενος χρόνος προσγειώσεις ήταν 8.50. Όταν διαπιστώθηκε ότι δεν προσγειώθηκε, ξεκίνησαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες εντοπισμού και διάσωσης».

Στις έρευνες συμμετείχαν ένα ελικόπτερο Super Puma από τη Λήμνο, ένα στρατιωτικό ελικόπτερο από τον Βόλο, ένα πυροσβεστικό αεροσκάφος καθώς και κλιμάκια της ΕΜΑΚ και των πυροσβεστικών υπηρεσιών Ιωαννίνων και Λάρισας.

Τα συντρίμμια του αεροσκάφους εντοπίστηκαν από τα εναέρια μέσα και άμεσα στο σημείο μετέβησαν κλιμάκια του στρατού αλλά και της πυροσβεστικής.

Η μαρτυρία στο enikos.gr

«Παντού υπήρχαν μόνο συντρίμμια» λέει στο enikos.gr αυτόπτης μάρτυρας που βρέθηκε στο σημείο όπου συνετρίβη το στρατιωτικό ελικόπτερο στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

“Τα δύο μέλη του πληρώματος ήταν εγκλωβισμένα μέσα στο ελικόπτερο και τα άλλα δύο δίπλα στο ελικόπτερο, σε απόσταση 10 μέτρων” σημειώνει ο αυτόπτης μάρτυρας στο enikos.gr ενώ προσθέτει ότι η Αρχιλοχίας η οποία έχει μεταφερθεί τραυματισμένη σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης ήταν αρκετά μέτρα πιο μακριά.

Η ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ για τα ονόματα των αδικοχαμένων στρατιωτικών

Στη δημοσιότητα έδωσε το ΓΕΕΘΑ τα ονόματα των στρατιωτικών που έχασαν τη ζωή τους στο στρατιωτικό ελικόπτερο που έπεσε στο Σαραντάπορο.

«Την Τετάρτη 19 Απριλίου 2017 πρωινές ώρες, ελικόπτερο του ΣΞ τ. UH-1H, με πέντε επιβαίνοντες, το οποίο εκτελούσε προγραμματισμένη πτήση από τη Λάρισα στην Κοζάνη, κατέπεσε στην περιοχή Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αναλήφθηκε άμεσα επιχείρηση έρευνας-διάσωσης, υπό τον συντονισμό του ΕΘΚΕΠΙΧ/ΓΕΕΘΑ με παρουσία της Πολιτικής και Στρατιωτικής ηγεσίας.

Από την επιτόπια έρευνα εντοπίστηκαν τέσσερις σοροί επιβαινόντων, οι οποίες και ταυτοποιήθηκαν ως του Υποστρατήγου Ιωάννη Τζανιδάκη, του Συνταγματάρχη (ΤΘ) Θωμά Αδάμου, του Ταγματάρχη (ΑΣ) Δημοσθένη Γούλα και του Υπολοχαγού (ΑΣ) Κωνσταντίνου Χατζή.

Επίσης εντοπίστηκε τραυματισμένη εκτός κινδύνου η Αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα η οποία και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης.

Ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής μεταβαίνει στην περιοχή του ατυχήματος.

Η επιτροπή διερεύνησης έχει ήδη αναλάβει έργο στην περιοχή ατυχήματος».

Βίντεο-ντοκουμέντο από την επιχείρηση ανάσυρσης των νεκρών στο Σαραντάπορο

Δραματικές σκηνές διαδραματίστηκαν στο Σαραντάπορο της Ελασσόνας όταν εντοπίστηκαν οι σοροί των άτυχων στρατιωτικών που επέβαιναν στο μοιραίο ελικόπτερο της Αεροπορίας Στρατού που συνετρίβη κάτω από άγνωστες μέχρι στιγμής συνθήκες.

Οι φωτογραφίες από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου

Τις πρώτες εικόνες από το μοιραίο ελικόπτερο το οποίο κατέπεσε στο Σαραντάπορο, δημοσίευσε το Kozanimedia.gr.

ΦΩΤΟ – ντοκουμέντο από τα συντρίμμια του μοιραίου ελικοπτέρου

Σε άμορφη μάζα σιδερικών μετατράπηκε το στρατιωτικό ελικόπτερο τύπου «Χιούι», το οποίο κατέπεσε το πρωί στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Αυτός είναι ο υποστράτηγος που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου

Ο Ιωάννης Τζανιδάκης, υποδιοικητής της Στρατιάς, υποστράτηγος Ιππικού Τεθωρακισμένων, κατάγονταν από την Αρχαία Ελεύθερνα του Ρεθύμνου και ήταν ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου σε δύσβατη περιοχή στην Ελασσόνα.

Ο Κρητικός υποστράτηγος ανέλαβε στις κρίσεις του περασμένου Μαρτίου. Αποφοίτησε από τη Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων το 1984 και ονομάστηκε Ανθυπολοχαγός Τεθωρακισμένων (Ανθυπίλαρχος).

Διετέλεσε Υπασπιστής του υφυπουργού Άμυνας κ. Ιωάννη Πλακιωτάκη από τον Σεπτέμβριο 2007 μέχρι τον Οκτώβριο 2009.

Αυτή είναι η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου

Η αρχιλοχίας της Αεροπορίας Στρατού, Βασιλική Πλεξίδα, είναι η μοναδική επιζήσασα από την πτώση του στρατιωτικού ελικοπτέρου στην περιοχή του Σαρανταπόρου Ελασσόνας.

Η αρχιλοχίας (ΑΣ) Βασιλική Πλεξίδα εντοπίστηκε τραυματισμένη και εκτός κινδύνου και διακομίζεται στο 424 ΓΣΝΣ Θεσσαλονίκης. Κατάγεται από τα Τρίκαλα και διαμένει στο Βόλο καθώς υπηρετεί στην Αεροπορία Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Δείτε τις φωτογραφίες:

Τι λένε οι γονείς της αρχιλοχία που σώθηκε από θαύμα

Συγκλονισμένη είναι ολόκληρη η Ελλάδα από την τραγωδία που συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όταν στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας και τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους.

Από θαύμα σώθηκε η 26χρονη αξιωματικός, Βασιλική Πλεξίδα, αφού το κάθισμα της εκτοξεύθηκε λίγο πριν από τη συντριβή και έτσι γλίτωσε με ελαφρούς τραυματισμούς.

Οι γονείς της 26χρονης, μιλώντας στην εκπομπή «Tatiana Live» δεν μπορούν ακόμα να πιστέψουν πως το παιδί τους σώθηκε από θαύμα.

«Θαύμα έκανε που πίστευε στην Παναγία το παιδί μου. Με τον στρατό ασχολήθηκε γιατί της άρεσε. Είναι από τη φύση του πολύ οργανωτικό παιδί, είναι μετρημένο», είπε η μητέρα της με δάκρυα στα μάτια.

Ενώ ο πατέρας της κοπέλας φανερά συγκλονισμένος ανέφερε μεταξύ άλλων: «Χθες ήμασταν μαζί, είχε άδεια. Το απόγευμα έφυγε, σήμερα και αύριο θα πήγαινε στη δουλειά και μετά θα έπαιρνε για δέκα ημέρες κανονική άδεια. Το ότι ζει είναι θαύμα. Ήταν με την Παναγιά στο χέρι».

Αυτός είναι ο συνταγματάρχης που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου

Ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου είναι ο δεύτερος από τους τέσσερις νεκρούς που έχασαν τη ζωή τους στην πτώση του ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Οι παρακάτω φωτογραφίες είναι από τις εκδηλώσεις εορτασμού του Αγίου Νικήτα, προστάτη των εφέδρων αξιωματικών που τελέστηκε στον Μητροπολιτικό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στην Καρδίτσα, την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016, όπου παρέστη ο συνταγματάρχης Θωμάς Αδάμου καταθέτοντας στεφάνι.

Αυτός είναι ο υπολοχαγός που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου

Ο υπολοχαγός Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνος Χατζής ήταν ένας από τους τέσσερις επιβαίνοντες που έχασαν τη ζωή τους από τη συντριβή του στρατιωτικού ελικοπτέρου στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Μάλιστα ο άτυχος υπολοχαγός είχε παντρευτεί πρόσφατα.

Συντετριμμένοι οι συγγενείς του υπολοχαγού που έχασε τη ζωή του στην πτώση του ελικοπτέρου

Συντετριμμένοι είναι οι συγγενείς και οι φίλοι του άτυχου Υπολοχαγού της Αεροπορίας Στρατού Κωνσταντίνου Χατζή που έχασε την ζωή του όταν το ελικόπτερο που επέβαινε μαζί με άλλους τέσσερις συναδέλφους του συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας.

Οι δικοί του άνθρωποι μιλούν με τα καλύτερα λόγια για το ίδιο, ενώ ακόμη δεν μπορούν να συνειδητοποιήσουν την απώλειά του. Έξω από σπίτι του στη Φαλάνη, έχουν συγκεντρωθεί αρκετοί φίλοι και συμμαθητές του Κωνσταντίνου Χατζή.

Ο Κωνσταντίνος Χατζής είχε παντρευτεί πριν από μερικούς μήνες την σύζυγό του η οποία εργάζεται στο Ντουμπάι.

Τι λέει ο πατέρας του Ταγματάρχη Δημοσθένη Γούλα που έχασε τη ζωή του στο Σαραντάπορο

Ο Ταγματάρχης (ΑΣ) Δημοσθένης Γούλας, είναι ένας εκ των τριών θυμάτων της τραγωδίας που συνέβη το πρωί της Τετάρτης, όταν ένα στρατιωτικό ελικόπτερο συνετρίβη στο Σαραντάπορο Ελασσόνας, βυθίζοντας στη θλίψη ολόκληρη τη χώρα.

Ο πατέρας του, Γιώργος Γούλας, μίλησε συντετριμμένος στην εκπομπή «Tatiana Live», μη μπορώντας να πιστέψει τον άδικο χαμό του γιου του.

«Έχασα το καμάρι μου, σε όλα τα σχολεία πρώτος. Έχει δύο κορούλες, η μία πάει πρώτη δημοτικού, η δεύτερη είναι 2,5 ετών. Ήταν επιλογή του να καταταγεί στον ελληνικό στρατό και μάλιστα ήταν επιλογή του η αεροπορία», ανέφερε μεταξύ άλλων συγκλονισμένος.


Πηγή: enikos.gr


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.