Quantcast
Ο διπλός στόχος της συμφωνίας και της εκταμίευσης της δόσης - enikonomia.gr
share

Ο διπλός στόχος της συμφωνίας και της εκταμίευσης της δόσης

δημοσιεύτηκε:

Μετά τον… λευκό καπνό που βγήκε από τη συνάντηση του EuroWorking Group στις Βρυξέλλες, ο στόχος αυτός φαίνεται εφικτός, εφόσον στο μεταξύ η ελληνική κυβέρνηση θα έχει νομοθετήσει τα προαπαιτούμενα μέτρα που προβλέπονται στην τεχνική συμφωνία που έχει ήδη «κλείσει».

«Η Ομάδα Εργασίας του Eurogroup (EWG) έκανε αποτίμηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Το Euro Working Group καλωσόρισε την προκαταρκτική συμφωνία μεταξύ ελληνικών Αρχών και θεσμών σε ένα πακέτο πολιτικής που θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Μόλις εφαρμοστούν τα προαπαιτούμενα από την Ελλάδα, το Eurogroup θα μπορέσει να εγκρίνει το πακέτο πολιτικής και τους όρους για την επόμενη εκταμίευση και να διευθετήσει τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους στο άμεσο μέλλον, στη βάση της συμφωνίας του Μαΐου 2016» ήταν το σύντομο, αλλά περιεκτικό ανακοινωθέν της Ομάδας Εργασίας του Συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (EWG).

Χθες η συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών-μελών αφιερώθηκε στη συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο (staff level agreement). Η συζήτηση εξελίχθηκε σε πολύ καλό κλίμα, κράτησε μόλις δύο ώρες και την Ελλάδα εκπροσώπησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.


Το EuroWorking Group είναι εκείνο που θα κληθεί επίσης να εξετάσει σε επόμενο στάδιο την «έκθεση συμμόρφωσης» (compliance report) των θεσμών για τα προαπαιτούμενα και τα βασικά νομοσχέδια που πρέπει να νομοθετηθούν από την ελληνική Βουλή.

Το επόμενο «ραντεβού» του EWG έχει προγραμματιστεί στις 15 Μαΐου. Καθώς πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να νομοθετήσει τα μέτρα γύρω στις 16 του ίδιου μήνα, δεν είναι σίγουρο ότι η Ομάδα Εργασίας θα μπορέσει να ολοκληρώσει την έκθεση συμμόρφωσης πριν από το Euro group της 22ας Μαΐου, το οποίο θα λάβει και την πολιτική απόφαση για την έκβαση της υπόθεσης.

Αφού δοθεί η πολιτική εντολή από το Eurogroup, αμέσως μετά θα προχωρήσουν οι διαδικασίες έγκρισης από ορισμένα εθνικά Κοινοβούλια και τελικά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα εγκρίνει την επόμενη δόση και την εκταμίευσή της.

Η τελική ημερομηνία του ΔΝΤ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταληκτική ημερομηνία που έχει θέσει το ΔΝΤ προκειμένου να αποφασίσει τη συμμετοχή του ή μη στο ελληνικό πρόγραμμα είναι το τέλος Ιουνίου.

Πάντα πιο συντηρητικό και… απαισιόδοξο από τους Ευρωπαίους πιστωτές, το Ταμείο εκτιμά ότι είναι πολύ πιθανό η τελική συμφωνία να οριστικοποιηθεί στη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών τον Ιούνιο. Ωστόσο, ούτε πηγές του Ταμείου δεν αποκλείουν να γίνει η «έκπληξη» και να έχουν δρομολογηθεί όλα μέχρι το Eurogroup του Μαΐου.

Πηγή: Έθνος

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.