Quantcast
«Βόμβα» Σόιμπλε: Θέτει θέμα νέου μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ το 2018 και το συναρτά με τη ρύθμιση του χρέους - enikonomia.gr
share

«Βόμβα» Σόιμπλε: Θέτει θέμα νέου μνημονίου Ελλάδας-ΔΝΤ το 2018 και το συναρτά με τη ρύθμιση του χρέους

δημοσιεύτηκε:

Με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε παραδέχθηκε με δήλωση-βόμβα στις Βρυξέλλες, ότι έθεσε στο Eurogroup θέμα νέου μνημονίου της Ελλάδας με το ΔΝΤ, μετά το τέλος του προγράμματος το 2018, συναρτώντας το με τη λήψη επιπλέον μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, αν τότε κριθούν αναγκαία.

Τι είπε ο Σόιμπλε, όταν η συνέντευξη έφτασε στη διαφωνία με το ΔΝΤ μέσα στο Eurogroup;

Εξήγησε ότι επιχειρήθηκε η επίλυση του προβλήματος σε δύο σημεία: «Το ένα είναι να βρούμε έναν τρόπο να συμμετάσχει τώρα το ΔΝΤ, αλλά η οικονομική συμμετοχή του να ξεκινήσει μετά το τέλος του προγράμματος. Διότι έχουμε πει ότι θα εξετάσουμε στο τέλος του προγράμματος τι επετεύχθη μέχρι τότε και από άποψη οικονομικής και δημοσιονομικής εξέλιξης και αναλόγως θα λάβουμε στο πλαίσιο αυτό μεσοπρόθεσμα περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους, δεδομένου ότι το Μάιο του 2016 τα καθορίσαμε».

Άρα, τι είπε ο Σόιμπλε; Να μπει τώρα το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα χωρίς χρήματα – για να εξασφαλιστεί η αναίμακτη εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου – και να κριθεί το 2018, το θέμα της λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, γεγονός που συνδύασε για πρώτη φορά δημόσια και ανοικτά με νέο μνημόνια της Αθήνας με το ΔΝΤ το 2018!

Ο Παντελής Βαλασόπουλος, ανταποκριτής της Realnews στο Βερολίνο, προσέθεσε μια ακόμη πληροφορία, μιλώντας στον realfm 97,8 στην εκπομπή του Νίκου Μπογιόπουλου και του Μανώλη Κοττάκη.

Όπως αποκαλύπτει η γερμανική Handelsblatt, ο Σόιμπλε – υπό την πίεση του ΔΝΤ να ξεκαθαρίσει από τώρα το σκηνικό για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους – πρότεινε στο Eurogroup να μπει το Ταμείο τώρα στο πρόγραμμα και να δεχθεί η Γερμανία να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής δανείων που έχει πάρει η Ελλάδα από τον EFSF κατά 15 χρόνια, πρόταση που αποκαλύπτει και το Bloomberg.

Ο Τόμσεν μετέφερε την πρόταση στη Λαγκάρντ τηλεφωνικά και εκείνη απάντησε: «Να μπει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα από τώρα έως το 2018, αλλά με stand by arrangement». Δηλαδή ουσιαστικά να παραμείνει το ΔΝΤ όπως είναι τώρα, ως παρατηρητής και εγγυητής, χωρίς χρηματοδοτική συμμετοχή.

Με δεδομένο, ότι αυτό θα ήταν δώρο-άδωρο για την Ελλάδα, διότι δεν θα εξασφάλιζε έκθεση βιωσιμότητας του χρέους, άρα θα ακύρωνε το σχέδιο για ελληνική συμμετοχή στο QE της ΕΚΤ και το σχέδιο για δοκιμαστική έξοδο στις αγορές, ο Αλέξης Τσίπρας – στον οποίο μετέφερε τα δεδομένα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος – είπε κατηγορηματικά “όχι”.

Με το μέρος της Ελλάδας τάχθηκαν και άλλες χώρες, κυρίως του Νότου και – σύμφωνα με πληροφορίες – οι Βρυξέλλες. Ουσιαστικά, αν αυτό προχωρούσε, θα ισοδυναμούσε με στημένο σκηνικό Σόιμπλε – ΔΝΤ, δηλαδή ένα συμβιβασμό στην πλάτη της Ελλάδας, που θα ακύρωνε τη συμφωνία, η οποία είναι: Εσείς τα σκληρά μέτρα από τώρα έως το 2019, κι εμείς τις δεσμεύσεις για ελάφρυνση του χρέους.

Το σκηνικό αυτό επιβεβαιώνουν και οι Financial Times. Σύμφωνα με την εφημερίδα, υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ εξετάζουν ένα συμβιβαστικό σχέδιο για την Ελλάδα το οποίο θα διαθέτει τα αναγκαία κεφάλαια αυτό το καλοκαίρι, ενώ ταυτόχρονα θα καθυστερήσει τις ευαίσθητες συνομιλίες για το χρέος.

Σύμφωνα με διπλωμάτες, η πρόταση, η οποία παρουσιάστηκε από το ΔΝΤ, προβλέπει το Ταμείο να πάρει μία επίσημη απόφαση να συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα με την πρόβλεψη να μην διαθέσει χρήματα μέχρι η Ευρωζώνη να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πώς θα χειριστεί την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Οι υποστηρικτές του σχεδίου υποστηρίζουν ότι θα εξασφαλίσει την υποστήριξη του ΔΝΤ για το ελληνικό πρόγραμμα, κάτι που η Γερμανία θεωρεί προϋπόθεση για την εκταμίευση των δόσεων προς την Αθήνα. Την ίδια στιγμή, η προσέγγιση αυτή θα κερδίσει χρόνο για τις ευαίσθητες συνομιλίες στο πακέτο ελάφρυνσης του χρέους.

Πηγή: Real.gr



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.