Quantcast
Ο Σόιμπλε λέει «nein» σε όλους και σε όλα - Αποφασίζει και διατάσσει - enikonomia.gr
share

Ο Σόιμπλε λέει «nein» σε όλους και σε όλα – Αποφασίζει και διατάσσει

δημοσιεύτηκε:

Του Παναγή Γαλιατσάτου

«Nein» («όχι») σε όλες τις συμβιβαστικές προτάσεις για λύση στο θέμα του χρέους, που έχουν καταθέσει ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, λέει ο Β. Σόιμπλε, που θεωρεί ότι αποφασίζει και διατάσσει για ό,τι θα γίνεται στην ευρωζώνη και θέλει την Ελλάδα σε ομηρία έως το 2060.

Ενόψει των βουλευτικών εκλογών στη χώρα του τον Σεπτέμβριο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έχει υιοθετήσει απολύτως σκληρή γραμμή και αρνείται κάθε υποχώρηση που θα μπορούσε να δώσει μια διέξοδο στο θέμα του χρέους.

Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών έδειξε τη διαφωνία του και με την πρόταση του Εμ. Μακρόν, ο οποίος, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα «Handelsblatt», πρότεινε οι ελαφρύνσεις του ελληνικού χρέους να συνδεθούν με την ανάπτυξη της οικονομίας.

«Αν η Αθήνα τα πηγαίνει καλά οικονομικά, το χρέος θα αποπληρώνεται κανονικά. Αν όχι, τότε θα επιμηκύνονται οι προθεσμίες αποπληρωμής. Η γερμανική κυβέρνηση, όμως, βλέπει με σκεπτικισμό και αυτή την πρόταση», αναφέρει η εφημερίδα.

Την Τετάρτη σε συνάντηση που έγινε στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών είχε μια έντονη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Γιούνκερ, ο οποίος, σύμφωνα με την «Süddeutsche Zeitung», του ζήτησε επιτακτικά «να μην υπάρξει κλιμάκωση στο θέμα της Ελλάδας».

Η Κομισιόν έχει προτείνει μια σειρά παρεμβάσεων για την Ελλάδα που θα βελτιώσουν τις αναπτυξιακές προοπτικές και θα πείσουν το ΔΝΤ για τις προοπτικές της οικονομίας, όπως ταχύτερη και αποτελεσματικότερη εκμετάλλευση ευρωπαϊκών πόρων από την Αθήνα, καλύτερη πρόσβαση της Ελλάδας στα ευρωπαϊκά ταμεία και μεγαλύτερη δραστηριοποίηση επενδυτικών τραπεζών, ωστόσο το Γερμανικό υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί ούτε με αυτά.

Ο κ. Γιούνκερ, που εξοργίστηκε με την άκαμπτη στάση του Γερμανού ΥΠΟΙΚ, του έστειλε το μήνυμα μέσω του επιτρόπου Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος δήλωσε την Πέμπτη με αποδέκτη το Βερολίνο πως «το να αποφασίζουμε πίσω από κλειστές πόρτες για τη μοίρα της Ελλάδας, χωρίς καμία δημοκρατική λογοδοσία, είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα».

Πιέστε εδώ και εδώ για να διαβάσετε ολόκληρο το ρεπορτάζ της Realnews.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.