Quantcast
Φορτσάκης: Δεκτή η μείωση χρέους μέσω επιμήκυνσης ή μείωσης επιτοκίων - enikonomia.gr
share

Φορτσάκης: Δεκτή η μείωση χρέους μέσω επιμήκυνσης ή μείωσης επιτοκίων

δημοσιεύτηκε:

«Η μείωση του χρέους με διάφορους τρόπους –με επιμήκυνση, με μείωση των επιτοκίων- είναι ένας επιθυμητός στόχος, ο οποίος όμως δεν είναι ανάγκη να επιτευχθεί τώρα» δήλωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομικών της ΝΔ, βουλευτής Επικρατείας Θεόδωρος Φορτσάκης, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm».

«Το θέμα του χρέους βεβαίως πρέπει να το κυνηγήσουμε και βεβαίως πρέπει να επιμείνουμε, αυτή τη στιγμή όμως προέχει να τελειώσει η β’ αξιολόγηση και να μπει η χώρα σε τροχιά ανάπτυξης, να απελευθερώσει τις παραγωγικές της δυνάμεις» υπογράμμισε ο κ. Φορτσάκης, ενώ σημείωσε: «Μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, παρά το ότι διατείνεται ότι διαπραγματεύεται και ότι συνεχώς συζητά και επιμένει να έλθουν οι δανειστές στις δικές μας απόψεις, δεν έχει ανακοινώσει ποιες είναι οι δικές μας απόψεις, δεν έχει ανακοινώσει κάποιο σχέδιο εθνικό για τον τρόπο, με τον οποίο θέλει να γίνει η μείωση του χρέους, ούτε έχει δώσει στίγμα τού τι πραγματικά επιθυμεί. Η ΝΔ έχει κάνει μία σαφή πρόταση και καθαρή. Έχει ζητήσει να υπάρξει μείωση των επιτοκίων, έχει ζητήσει να υπάρξει επιμήκυνση στον χρόνο. Αυτά τα δύο στοιχεία μπορούν να σημάνουν πολύ σημαντική ελάφρυνση. Ξέρουμε ότι, δυστυχώς, οι εταίροι δεν δέχονται μείωση στην ονομαστική αξία του χρέους».

Ερωτηθείς εάν η βιωσιμότητα του χρέους είναι απαραίτητο στοιχείο για την ανάπτυξη, απάντησε: «Βεβαίως το ζήτημα του χρέους είναι σημαντικό, πλην όμως η έννοια της βιωσιμότητας ενός χρέους είναι πολύ σχετική. Και βέβαια πρέπει να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μείωση τους ύψους του χρέους, με διάφορους τρόπους, όποιος θεωρηθεί ο καλύτερος, όμως από την άλλη πλευρά να μην ξεχνάμε ότι αυτό που προέχει αυτή την ώρα για τη χώρα είναι να δώσει το στίγμα ότι υπάρχει δυνατότητα νέας παραγωγής εδώ, δηλαδή ότι ένας επενδυτής μπορεί να έλθει, να τοποθετήσει τα χρήματά του, να κερδίσει και αυτός και να κερδίσει και η χώρα. Η προσδοκία που δημιουργούμε σε αυτούς που θέλουν να επενδύσουν είναι το στοιχείο που μετρά για τη βιωσιμότητα της οικονομίας κι αυτό δυστυχώς η κυβέρνηση δεν το κάνει».

Ο αν. Τομεάρχης της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι «μέχρι τώρα έχουν επικρατήσει στα θέματα της διαπραγμάτευσης τα επικοινωνιακά τεχνάσματα» και ότι «η κυβέρνηση δυσκολεύεται να αντιληφθεί ποια είναι τα στοιχεία εκείνα που πρέπει να λάβει υπόψη και να αναλύσει, προκειμένου να πετύχει αυτό το οποίο ζητά από τους εταίρους». Χαρακτήρισε δε «άδικη και διχαστική» την κριτική της κυβέρνηση στη ΝΔ, ότι δε φορά τη φανέλα της εθνικής στο θέμα του χρέους. «Δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, κάθε άλλο μάλιστα . Ο πρόεδρος της ΝΔ είχε ζητήσει και από τον κ.Σόιμπλε –του είχε θέσει τα θέματα αυτά, ενώ επανειλημμένα έχει πραγματοποιήσει ταξίδια στο εξωτερικό για να δει ανθρώπους με αρμοδιότητα για να προβάλει ακριβώς τα ζητήματα αυτά. Η ΝΔ έχει κάνει ό,τι μπορεί για το θέμα αυτό», είπε ο κ.Φορτσάκης.

Κληθείς να σχολιάσει τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση για την Τριτοβάθμια εκπαίδευση ανέφερε: «Δυστυχώς τίποτε δε μας χωρίζει περισσότερο από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από ό,τι οι αντιλήψεις μας για την Παιδεία. Έρχεται το υπουργείο Παιδείας με ένα νομοσχέδιο να επαναφέρει την Παιδεία στους ρυθμούς του 1980. Το ’80 δεν είναι 2017. Άλλες ήταν εκείνη την εποχή οι συνθήκες και άλλες οι σημερινές. Τα πειράματα που γίνανε τότε απέτυχαν. Επαναφέρει την έννοια του ασύλου όπως τη γνωρίζαμε στη δεκαετία του ’80 και το κάνει σε μία στιγμή που ξέρουμε ότι στα πανεπιστήμια επικρατεί μία άκρα παραβατικότητα, η οποία υπερβαίνει κατά πολύ το φοιτητικό πλαίσιο».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.