Quantcast
Παπαδημούλης: Τέταρτο μνημόνιο δεν θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές - enikonomia.gr
share

Παπαδημούλης: Τέταρτο μνημόνιο δεν θέλει ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές

δημοσιεύτηκε:

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «Αυγή» υπογραμμίζει ότι «4ο Μνημόνιο δεν θέλει κανείς. Ούτε η Ελλάδα, ούτε οι δανειστές».

Ο κ. Παπαδημούλης θεωρεί ως υποστηρικτικές της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης για την «οριστική έξοδο από την επιτροπεία και τα Μνημόνια» την κατανόηση εκ μέρους των ευρωπαϊκών θεσμών και της μεγάλης πλειονότητας των Ευρωπαίων ηγετών της σημασίας της εξόδου της Ελλάδας από τα Μνημόνια, τόσο για την ίδια την χώρα, όσο και για την Ευρωζώνη, καθώς και την οικοδόμηση και την διεύρυνση συμμαχιών που οικοδομεί η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ.

Επισήμανε την σημασία της επίσκεψης του Προέδρου της Γαλλίας Εμ. Μακρόν στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας πως «αποτελεί μια ξεκάθαρη ‘ψήφο εμπιστοσύνης’ προς την Ελλάδα αλλά και την ελληνική κυβέρνηση για τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει ώστε να βγάλει τη χώρα από το καθεστώς των Μνημονίων».

Ως προς τον ρόλο του ΔΝΤ, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, αναφέρθηκε καταρχήν σε ερώτηση που έχει καταθέσει στην Κομισιόν για την πρόταση δημιουργίας Ευρωπαϊκού Νομισματικού Ταμείου που θα αντικαταστήσει το ΔΝΤ, για το οποίο είπε, χρησιμοποιώντας «ήπια διατύπωση» πως «ο ρόλος του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα δεν είναι ο πλέον εποικοδομητικός».

Τόνισε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η ταχεία ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τον Δεκέμβριο, «ώστε να ακολουθήσουν και τα επόμενα βήματα του ‘οδικού χάρτη’ έως τον Αύγουστο του 2018», προσθέτοντας ότι βάσει της εμπειρίας από την πρώτη και την δεύτερη αξιολόγηση, οι όποιες καθυστερήσεις εξαιτίας των διαφωνιών μεταξύ των δανειστών, δημιουργούν αβεβαιότητα και ζημία στην ελληνική οικονομία, ενώ δίνουν και «χώρο» σε κύκλους των δανειστών, -«λέγε με ΔΝΤ» ανέφερε χαρακτηριστικά-να θέτουν την ατζέντα θέματα πέραν των συμφωνηθέντων.

«Αυτό πρέπει να το αποφύγουμε. Αυτή είναι και η εντολή του πρωθυπουργού προς όλους τους εμπλεκόμενους υπουργούς» είπε ο κ. Παπαδημούλης.

Ερωτηθείς για την πορεία της οικονομίας και της επικρίσεις της ΝΔ προς την κυβέρνηση για έλλειψη πραγματικού ενδιαφέροντος για την ιδιωτική πρωτοβουλία και τις επενδύσεις, απάντησε ότι «οι επενδύσεις ανακάμπτουν σημαντικά το 2017 με την κυβέρνηση Τσίπρα» και κατηγόρησε τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ ότι οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία, γιατί έθρεψαν ένα αναχρονιστικό και σπάταλο πελατειακό κράτος σε σύμφυση με ένα κρατικοδίαιτο επιχειρηματικό τομέα, χωρίς να έχουν επεξεργαστεί παραγωγικό και αναπτυξιακό πρότυπο, αδιαφορώντας για την δημιουργία ισχυρού θεσμικού πλαισίου, ενώ δεν προστάτευσαν τα εργασιακά δικαιώματα.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι ο στόχος της ανάπτυξης 1,8% για φέτος είναι εφικτός «και υπό προϋποθέσεις μπορεί να ξεπεραστεί», ενώ ταυτόχρονα «η ανεργία άρχισε να μειώνεται και η χώρα βγαίνει από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος».

Ως προς το αναπτυξιακό πρότυπο που θέτει η ελληνική κυβέρνηση έκανε λόγο για ένα εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο «φιλικό στις επενδύσεις και την υγιή επιχειρηματικότητα που σέβεται τον εργαζόμενο και τα δικαιώματά του, συμβάλλει στην ανάπτυξη της οικονομίας και της κοινωνίας, αξιοποιεί τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της χώρας».

Συμπεριέλαβε στους στόχους αυτού του προτύπου και τη δυνατότητα που θα προκύπτει από τη δυναμική του, επιστροφή μέρους του άρτια καταρτισμένου ανθρώπινου δυναμικού από το εξωτερικό στην Ελλάδα.

Ο κ. Παπαδημούλης είπε ότι έχουν αρχίσει να καρποφορούν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ για τη δημιουργία ευρωπαϊκού «μετώπου» εναντίον των «κυρίαρχων πολιτικών της λιτότητας», προσθέτοντας «θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, των ίσων ευκαιριών και της βιώσιμης ανάπτυξης και όχι μια Ευρώπη της λιτότητας, της ανεργίας, των εντεινόμενων κοινωνικών ανισοτήτων και των αποφάσεων πίσω από κλειστές πόρτες».

Ο κ. Παπαδημούλης, εκφράζει την απόλυτη στήριξή του στην πρόταση του πρωθυπουργού για την προοπτική συνεργασιών με τον «χώρο του Κέντρου στην Ελλάδα», θεωρεί «αρνητικό και στενόχωρο» το ότι, ενώ γίνονται θετικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση στην Ευρώπη, δεν γίνονται σε εθνικό επίπεδο «επειδή ένα σημαντικό τμήμα της ηγεσίας αυτού του χώρου επιμένει σε μια άγονη και ακραία αντι-ΣΥΡΙΖΑ ρητορική», θεωρεί, επίσης, ανησυχητικό ότι από τους υποψήφιους αρχηγούς του νέου φορέα δεν έχει κατατεθεί σαφές προγραμματικό-ιδεολογικό πλαίσιο και τέλος, εκφράζει την ελπίδα «όλοι οι διεκδικητές της ηγεσίας του νέου φορέα να πάρουν μια σαφή, δημόσια και έντιμη θέση για το τι πρέπει να γίνει με τα 200 εκατ. ευρώ που χρωστάει το ΠΑΣΟΚ στο δημόσιο ταμείο και τους Έλληνες φορολογούμενους».


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.