Quantcast
Μητσοτάκης: Η Γερμανία δεν θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα - enikonomia.gr
share

Μητσοτάκης: Η Γερμανία δεν θα αλλάξει στάση απέναντι στην Ελλάδα

δημοσιεύτηκε:

Την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει αλλαγή στην στάση της Γερμανίας έναντι της χώρας μας μετά τις γερμανικές εκλογές, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Business School Club of Greece με τίτλο: «Η Ευρώπη στον απόηχο των γερμανικών εκλογών» και πρόσθεσε ότι η μοίρα μας είναι στα δικά μας χέρια.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στην χώρα μας είπε ότι χρειάζεται ένα ελληνικής ιδιοκτησίας πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και υποστήριξε ότι η παρούσα κυβέρνηση δεν πιστεύει στις απαραίτητες αλλαγές, ούτε δημιουργεί κλίμα φιλικό στις επενδύσεις. Υποστήριξε ακόμη ότι το μείγμα οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται οδηγεί σε ύφεση και μιλώντας για τη δική του κυβέρνηση είπε ότι θα προχωρήσει στις δομικές μεταρρυθμίσεις και θα ζητήσει από τους εταίρους να χαμηλώσουν τα πρωτογενή πλεονάσματα. Σε κάθε περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση στην υλοποίηση των απαραίτητων δομικών αλλαγών. Σημείωσε ακόμη ότι ενώ η κυβέρνηση μιλά για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια έχει ήδη συμφωνήσει σε μέτρα για το 2019 και το 2020.

Ο κ . Μητσοτάκης ρωτήθηκε και για τα γεγονότα στην Ισπανία και είπε ότι υπήρξε ανησυχητική εξέλιξη στην Καταλονία. Αν και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε αποσχιστικά κινήματα να απειλήσουν την ενότητα των κρατών, εντούτοις χθες στην Καταλονία απελευθερώθηκαν δυνάμεις που θα είναι δύσκολο να ελεγχθούν.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών σημείωσε ότι δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι η Άγκελα Μέρκελ κέρδισε τις εκλογές για τέταρτη φορά. Σημείωσε ως αρνητικό το γεγονός ότι τα λαϊκιστικά κόμματα της άκρας δεξιάς και της αριστεράς συγκέντρωσαν περί τα 11 εκατομμύρια ψήφους. Αυτό δείχνει, ανέφερε, ότι ο λαϊκισμός αναπτύσσεται ακόμη και σε χώρες που η οικονομία τους πηγαίνει καλά. Παρόμοια σημειώθηκαν και σε άλλες χώρες της ΕΕ και στις ΗΠΑ. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είπε ο πρόεδρος της ΝΔ, είναι να αναπτύξουμε ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας και να ενισχύσουμε την αλληλεγγύη για τους πολίτες που μένουν πίσω καθώς επίσης να αναπτύξουμε την καινοτομία και να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας.

Για τις γενικότερες εξελίξεις στην ΕΕ, είπε ότι το αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών σε συνδυασμό με την ατζέντα Μακρόν ανοίγουν ένα παράθυρο ευκαιρίας για να γίνουν βήματα μπροστά, μετά το σοκ του Brexit. Η ατζέντα Μακρόν είπε περιλαμβάνει προτάσεις για κοινή στάση απέναντι στην τρομοκρατία, στο μεταναστευτικό αλλά και για την ανάπτυξη κοινής άμυνας των χωρών της ΕΕ, κάτι που ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα που εξακολουθεί να πληρώνει το 2% του ΑΕΠ της για αμυντικές δαπάνες. Μέρκελ και Μακρόν μπορούν να αξιοποιήσουν το παράθυρο ευκαιρίας που άνοιξε για να κάνουν τα επόμενα βήματα καθώς έχουν καθαρό ορίζοντα μέχρι το 2019, για την ενίσχυση της ΕΕ, είπε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα πρέπει να στηρίξει την ατζέντα του Γάλλου προέδρου.

Την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Καρατζά της Εθνικής Τράπεζας, παρακολούθησε ο πρώην πρωθυπουργός κ. Κώστας Σημίτης, ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεών του, Τάσος Γιαννίτσης και αρκετά στελέχη της ΝΔ μεταξύ των οποίων ο αντιπρόεδρος του κόμματος Κωστής Χατζηδάκης, ο τομεάρχης Εξωτερικών, Γιώργος Κουμουτσάκος, η τομεάρχης Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, οι πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή, Γιάννης Παπαθανασίου και Πέτρος Δούκας.


Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.