Quantcast
Τρέχουν για δόση, έλλειμμα και προαπαιτούμενα μέτρα - enikonomia.gr
share

Τρέχουν για δόση, έλλειμμα και προαπαιτούμενα μέτρα

δημοσιεύτηκε:

Αγώνα δρόμου πραγματοποιεί το οικονομικό επιτελείο ώστε να προλάβει να εκταμιεύσει την δόση των 800 εκατ. ευρώ πριν από την έναρξη της αξιολόγησης κοντά στα μέσα του μήνα και παράλληλα να είναι όσο το δυνατό πιο πειστική με τα δημοσιονομικά ώστε να αποφύγει και την συζήτηση για νέα μέτρα και να επιταχύνει τα καθυστερούμενα προαπαιτούμενα.

Η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για τα ληξιπρόθεσμα, η επιτάχυνση στα προαπαιτούμενα που καθυστερούν και η κάλυψη του ελλείμματος των εσόδων είναι τα τρία στοιχήματα που πρέπει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο πριν ξεκινήσει η αξιολόγηση.

Η εξασφάλιση της υποδόσης των 800 εκατ. ευρώ για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων που εκκρεμεί από την συνολική δόση των 8,5 δισ. ευρώ που έχει εγκριθεί από τις 15 Ιουνίου (τα 7,7 δισ. ευρώ έχουν δοθεί από τον Ιούλιο) είναι εξαιρετικά σημαντική για πολλούς λόγους.
Ο προφανής λόγος είναι ότι θα αποτελέσει ανάσα ρευστότητας για την πραγματική οικονομία.

Σε επίπεδο προγράμματος θα αποδείξει ότι η Ελλάδα συνεχίζει να εφαρμόζει το πρόγραμμα αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών που θα έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς.

Το οικονομικό επιτελείο κάνει αγώνα δρόμου να συγκεντρώσει τα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι περισσότερο από το 80% της προηγούμενης δόσης των 800 εκατ. ευρώ έχει φτάσει σε προμηθευτές του δημοσίου καθυστερούμενες συντάξεις και επιστροφές φόρων.

Ένδειξη επιτάχυνσης αποτελεί και η μαζική επιστροφή φόρων ύψους 1,6 δισ. ευρώ που προχώρησε η ΑΑΔΕ μέσα στο Σεπτέμβριο.

Αν υπάρχουν διαθέσιμα τα στοιχεία των πληρωμών εκ μέρους του δημοσίου η υποδόση μπορεί να εγκριθεί ακόμη και στο Eurogroup της Δευτέρας 9 του μήνα που θα γίνει στο Λουξεμβούργο.

Διαφορετικά, για να εγκριθεί η δόση μέσα στον μήνα θα πρέπει να γίνει κάποιο έκτακτο EWG μέσα στο μήνα που θα εγκρίνει την εκταμίευση της δόσης με τις… ευλογίες του ESM.

Το δημοσιονομικό

Στο δημοσιονομικό θα πρέπει να εξηγηθεί με κάθε λεπτομέρεια στους εκπροσώπους των δανειστών πως θα κλείσει η τρύπα των 2,4 δισ. ευρώ στα έσοδα για φέτος και τον επόμενο χρόνο (αναλύεται σε 1,86 δισ. ευρώ για φέτος και 580 εκ για το 2018).

Εδώ το οικονομικό επιτελείο έχει μια σχετικά απλή απάντηση για τεκμηριώσει ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει το 2,2 % του ΑΕΠ το 2017 και 3,6% του ΑΕΠ το 2018.

Η απάντηση είναι η υπεραπόδοση που υπάρχει σε ασφαλιστικές εισφορές που μαζί με τις εξοικονομήσεις από τις περικοπές των συντάξεων δημιουργούν ένα πλεόνασα 3,1 δισ. ευρώ που δεν είχε υπολογιστεί τον Ιούλιο οπότε δόθηκε στην δημοσιότητα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2018 -2021.

Πρόσθετη δημοσιονομική βοήθεια αναμένεται να δώσει και η περικοπή δαπανών συνολικού ύψους 1,1 δισ. ευρώ από τις δαπάνες για την διετία. Συγκεκριμένα για φέτος προβλέπεται περικοπή δαπανών ύψους 593 εκατ. ευρώ κυρίως από τις άλλοτε ανελαστικές πρωτογενείς δαπάνες.

Το 2018 για έχουμε νέα περικοπή 495 εκατ. ευρώ με στόχο κυρίως από τους αποδιδόμενους πόρους προς τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Τα προαπαιτούμενα

Στο δεύτερο μεγάλο θέμα, τα προαπαιτούμενα που καθυστερούν ο στόχος είναι να ανανεωθούν με άλλα περισσότερο δεσμευτικά τα χρονοδιαγράμματα και βέβαια κανένα από αυτά δεν αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι την εκκίνηση της επίσημης αξιολόγησης.

Στα καθυστερούμενα προαπαιτούμενα περιλαμβάνονται η αξιολόγηση και το σχέδιο μόνιμης κινητικότητας του δημοσίου, ο επανυπολογισμός των συντάξεων, η πλήρης λειτουργία της πλατφόρμας των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, η αύξηση της αποτελεσματικότητας του εξωδικαστικού μηχανισμού και η σύσταση του υπερταμείου αποκρατικοποιήσεων και μια σειρά εμβληματικών αποκρατικοποιήσεων όπως π.χ. το Ελληνικό.

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.