http://www.enikonomia.gr/timeliness/168591,eurogroup-epistrefei-i-troika-23-oktovriou-chtypise-sto-antio-tou.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_168591_8dcc5baf97-8b262ebcd5374fcf.jpg Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο... 10/10/2017 7:11:44 AM

Eurogroup: Επιστρέφει η τρόικα 23 Οκτωβρίου – «Χτύπησε» στο αντίο του ο Σόιμπλε

Eurogroup: Επιστρέφει η τρόικα 23 Οκτωβρίου – «Χτύπησε» στο αντίο του ο Σόιμπλε

Είναι «ισχυρή και κοινή η αντίληψη» ότι η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος πρέπει να ολοκληρωθεί πριν το τέλος του 2017, δήλωσε χθες από το Λουξεμβούργο ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ.

«Η Ελλάδα πρέπει να εκμεταλλευτεί το θετικό κλίμα που έχει επιστρέψει, πρόσθεσε στη συνέχεια ο Γ. Ντάισελμπλουμ.


Στις 23 Οκτωβρίου η επιστροφή

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών θα επιστρέψουν στην Αθήνα μετά τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ πιο συγκεκριμένος ήταν ο επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι οι επικεφαλής των θεσμών πρέπει να έχουν πάει στην Αθήνα ως τις 23 Οκτωβρίου.


«Χτύπησε» στο αντίο του ο Σόιμπλε

«Όχι» στις προτάσεις του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για έναν κεντρικό προϋπολογισμό της Ευρωζώνης και για έναν υπουργό Οικονομικών των χωρών του ευρώ, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στην τελευταία, πιθανότατα, συμμετοχή του σε Eurogroup.

Αντιθέτως, σε έγγραφο εργασίας που παρουσίασε κατά την συνεδρίαση και το οποίο επικαλείται η Süddeutsche Zeitung, προτείνει την εξέλιξη του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο και την σταδιακή αφαίρεση εξουσιών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ό,τι αφορά τον έλεγχο των σχεδίων προϋπολογισμού των κρατών-μελών.

Όπως ανέφερε η εφημερίδα του Μονάχου σε δημοσίευμα στον ιστότοπό της το βράδυ της Δευτέρας, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «τώρα υπάρχει μια καλή ευκαιρία να προχωρήσουμε» και «ο ΕΜΣ να αναλάβει πιο ισχυρό και ουδέτερο ρόλο στον έλεγχο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης».

Ο κ. Σόιμπλε, συνεχίζει το δημοσίευμα, θέλει να δώσει στον ΕΜΣ ισχυρό ρόλο στον έλεγχο των κινδύνων των χωρών. Ως τώρα αρμόδια για αυτό είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αλλά ο κ. Σόιμπλε «εδώ και καιρό θεωρεί ότι η Κομισιόν είναι πολύ χαλαρή λόγω του ότι είναι πολύ επιεικής με κράτη που είναι υπερχρεωμένα». Για αυτό θέλει να επεκτείνει τις αρμοδιότητες του ΕΜΣ. «Ο ΕΜΣ είναι το σωστό εργαλείο, διότι για αυτό δεν χρειάζεται αλλαγή των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης», αναφέρεται στο έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών και επισημαίνεται ότι μια αλλαγή των Συνθηκών θα είχε ως αποτέλεσμα σε κάποια κράτη να γίνουν δημοψηφίσματα - με άγνωστη έκβαση.

Το αίτημα του Εμανουέλ Μακρόν για επιπρόσθετο προϋπολογισμό για την Ευρωζώνη, ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με το έγγραφο εργασίας που επικαλείται η SZ, δεν το θεωρεί οπωσδήποτε απαραίτητο, καθώς, λόγω της εξόδου της Βρετανίας, τα υπόλοιπα κράτη μέλη μάλλον θα πρέπει ούτως ή άλλως να συνεισφέρουν περισσότερα χρήματα. Με αυτό θα υπάρξει ένας μοχλός για την στήριξη και της Ευρωζώνης αλλά η βάση για μια σταθερή νομισματική ένωση είναι οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, εξηγεί.

Ο κ. Σόιμπλε συνεχίζει να απορρίπτει κατηγορηματικά μια αμοιβαιοποίηση του χρέους. Αυτή «θα απλώς θα εξασφάλιζε λίγο περισσότερο χρόνο και θα επαναλαμβάνονταν εθνικά λάθη του παρελθόντος», σημειώνεται. Εξάλλου, έναντι της ιδέας του προέδρου Μακρόν για έναν υπουργό Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Σόιμπλε είναι επιφυλακτικός. Εξήγησε στον γάλλο Πρόεδρο ότι «χρειαζόμαστε ξεκάθαρες νομικές βάσεις για να δημιουργήσουμε έναν υπουργό Οικονομικών της ευρωζώνης, ενώ θα ήταν απαραίτητες αλλαγές στις Συνθήκες», αναφέρει η εφημερίδα και καταλήγει επισημαίνοντας ότι ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, σχετικά με μια γρήγορη απόφαση για πιθανή εμβάθυνση της ευρωζώνης, θεωρεί ότι στην Γερμανία δεν υπάρχει ακόμη «μια καλή κυβέρνηση σε πλήρη λειτουργία» και ότι όσο δεν υπάρχει καινούργια κυβέρνηση, δεν θα ληφθούν τέτοιες αποφάσεις. «Όποιος Θέλει να ενισχύσει την Ευρώπη, πρέπει πρώτα από όλα να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού», φέρεται να είπε ο κ. Σόιμπλε, ο οποίος σε λίγες ημέρες αναμένεται να εκλεγεί πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Κοινοβουλίου.


Παραμένει ο Ντάισελμπλουμ

Στο μεταξύ όπως ανακοινώθηκε, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ θα παραμείνει Πρόεδρος του Eurogroup ακόμα και μετά το σχηματισμό κυβέρνησης στην Ολλανδία, με τη συναίνεση των Κρατών Μελών της ευρωζώνης, ως το τέλος της κανονικής του θητείας τον Ιανουάριο.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ενημέρωσε τους ομολόγους του πως η κυβέρνηση θα σχηματιστεί στις 28 Οκτωβρίου και ενημέρωσε πως θα ήθελε να παραμείνει ως το τέλος της θητείας του. Η εκλογή του νέου Προέδρου θα γίνει στη συνεδρίαση της 4ης Δεκεμβρίου και ο νέος Πρόεδρος θα αναλάβει με το νέο έτος. Οι υποψηφιότητες θα κατατεθούν τις τελευταίες δύο εβδομάδες πριν τις εκλογές.

H βασική συζήτηση του eurogroup ήταν αυτή που αφορούσε το μέλλον της Οικονομικής και Νομισματικής Ένωσης και ειδικότερα τον ρόλο του ESM, σε περιόδους κρίσεων, τον ρόλο του στην τραπεζική αγορά και τέλος το πως θα διοικείται και πως θα ενταχθεί στο θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ.

Τελευταίο Eurogroup για τον Β. Σόιμπλε

Σε ό,τι αφορά την αποχώρηση του Bόλφγκαγκ Σόιμπλε, ο Γερούν Ντάισελμπλπουμ ενημέρωσε τον Τύπο ότι "μια σειρά από συνάδελφοι επανέφεραν στην μνήμη τους πολλές στιγμές, με πρωταγωνιστή τον Γερμανό πολιτικό", ο οποίος όπως είπε "βρίσκεται 45 χρόνια στην εσωτερική πολιτική, και ήταν ενεργός τόσο στο σχηματισμό του κοινού νομίσματος όσο και της ίδιας της ΕΕ και την ΕΕ". "Ήταν ενεργός στα χρόνια της κρίσης", τόνισε και εξήγησε: “κάποιοι λένε ότι ο Σόιμπλε ήταν επιβλητικός λόγω της Γερμανίας, αλλά όχι έχει να κάνει με την σοφία του, την εμπειρία του και την βαθιά του πίστη στην Ευρώπη” είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.

“Πάντα πίστευα ότι πάντα έβαζε το σταθερό και μακροπρόθεσμο συμφέρον του ευρώ πάντα πάνω από όλα, τον ευχαριστήσαμε και του ευχηθήκαμε ό,τι καλύτερο”, κατέληξε ο Πρόεδρος του eurogroup.

To eurogroup ενέκρινε και την 6η έκθεση μετά το πρόγραμμα για την Πορτογαλία, επευφημώντας την εξαιρετική πρόοδο της χώρας αυτής, αλλά επέστησαν την προσοχή των αρχών στον όγκο του ιδιωτικού χρέους και στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, σύμφωνα με τον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί.

Τα αποχαιρετιστήρια δώρα στον Β. Σόιμπλε

Με τον δικό τους τρόπο αποχαιρέτησαν τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε οι ομόλογοί του στο Eurogroup.

Όλοι συμμετέχοντες έγραψαν τις ευχές τους προς τον Σόιμπλε σε μια σημαία της ΕΕ.

«Τίποτε δεν θα είναι ακριβώς το ίδιο», έγραψε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος.
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμμετείχε για τελευταία φορά στη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς έπειτα από 8 χρόνια αποχωρεί από τον υπουργικό θώκο, αναλαμβάνοντας καθήκοντα προέδρου στο γερμανικό κοινοβούλιο.

Πηγή: Real.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ