Quantcast
Μαντάς: Όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέσα στο 2017 - enikonomia.gr
share

Μαντάς: Όλες οι πλευρές επιθυμούν να κλείσει η τρίτη αξιολόγηση μέσα στο 2017

δημοσιεύτηκε:

Το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου είναι αναγκαίο να περάσει, διότι είναι σημείο και δείγμα της δημοκρατίας μας, δήλωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτής Ιωαννίνων Χρήστος Μαντάς, στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 FM».

«Δεν μπορεί να σκεφτεί κανείς, γιατί μία ρύθμιση που αφορά τη ζωή μιας μικρής κοινωνικής μειοψηφίας προκαλεί τέτοιες αντιδράσεις και θόρυβο» παρατήρησε ο κ. Μαντάς, εξηγώντας: «Αυτό που αλλάζουμε είναι για τους ανθρώπους, οι οποίοι θέλουν να μεταβάλουν το φύλο τους και αυτό να καθοριστεί νομικά, να υπάρχει νομική κατοχύρωση με όλες τις νομικές συνέπειες που προκύπτουν από αυτό, χωρίς να προαπαιτείται χειρουργική επέμβαση ή ψυχιατρική γνωμάτευση».

Σε ό,τι αφορά το ηλικιακό όριο των 15 ετών για τη δυνατότητα διόρθωσης του φύλου, διευκρίνισε ότι «για τους εφήβους που θέλουν να μπουν σε αυτή τη διαδικασία απαιτείται επιπλέον συναίνεση των γονέων, καθώς και θετική γνωμάτευση από διεπιστημονική ομάδα επαγγελματιών Υγείας, σχετικών και με το αντικείμενο και εξειδικευμένων στο θέμα, η οποία θα συγκροτείται με κοινή απόφαση των υπουργών Δικαιοσύνης και Υγείας». Για τη σχετική νομοθετική βελτίωση, που ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ο κ. Μαντάς διευκρίνισε πως «η προηγούμενη διάταξη προέβλεπε πάλι ιατρικό συμβούλιο, στο πλαίσιο ενός δημόσιου νοσοκομείου, ωστόσο, με τη νεότερη ο κ. Κοντονής «προσπάθησε να δώσει μία ευρύτερη διασφάλιση, καθότι και μέσα στη συγκρότηση της επιτροπής περιγράφονται και οι ειδικότητες οι οποίες σχετίζονται με το θέμα».

Σχολιάζοντας τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Μαντάς εκτίμησε πως «η ΝΔ προσπάθησε κάνοντας μία δική της πρόταση να αποφύγει την πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση πάνω στο θέμα». «Η διεθνής εμπειρία, αλλά και το Συμβούλιο της Ευρώπης και γνωμοδοτήσεις και αποφάσεις και του ΟΗΕ και του ΠΟΥ είναι σαφέστατοι όσον αφορά το θέμα π.χ. της προϋπόθεσης της ύπαρξης χειρουργικής απόφασης προκειμένου κάποιος να αλλάξει φύλο […] θεωρούν ότι δεν πρέπει να υπάρχει, ότι αυτό είναι ένα βασανιστήριο, όπως και η ψυχιατρικοποίηση αυτών των προτιμήσεων, θέμα για το οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλος αγώνας στην επιστημονική κοινότητα» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με τη στάση της Εκκλησίας εξέφρασε απορία «για τη σκληρή γλώσσα που ακολουθεί η εκκλησιαστική ιεραρχία στη συγκεκριμένη περίπτωση με χαρακτηρισμούς, με τους οποίους κανείς ανατριχιάζει». «Καταστρέφει τον άνθρωπο το να αναγνωρίσουμε το δικαίωμα σε κάποιους ανθρώπους να μπορούν να κάνουν τη νομική κατοχύρωση φύλου; Αυτό θα διαλύσει το έθνος ή την οικογένεια; Βρισκόμαστε σε Μεσαίωνα ή θέλουμε να ξαναγυρίσουμε εκεί;» διερωτήθηκε.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς για την ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγησης ο κ. Μαντάς εξέφρασε την πεποίθηση ότι με τον τρόπο που λειτουργεί η κυβέρνηση και συγκεκριμένα τα υπουργεία που έχουν θέματα, τα οποία περιλαμβάνονται στα προαπαιτούμενα «δεν θα υπάρξει πρόβλημα», καθώς υπάρχει «εκφρασμένη θέληση από όλες τις πλευρές να κλείσουμε μέσα στο 2017». Χαρακτήρισε δε ενδεικτικό της διάθεσης όλων των πλευρών να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση «το κρίσιμο θέμα των τραπεζών, όπου το ΔΝΤ αρχικά επέμενε να πάμε όχι στα συνηθισμένα stress tests, αλλά σε άλλου τύπου αξιολόγηση κι εκεί τελικά υπήρξε συμβιβασμός και υποχώρηση».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.