Quantcast
Ικανοποίηση Τσίπρα για το ταξίδι στις ΗΠΑ - enikonomia.gr
share

Ικανοποίηση Τσίπρα για το ταξίδι στις ΗΠΑ

δημοσιεύτηκε:

Χθες, τελευταία ημέρα της παρουσίας του στις ΗΠΑ, συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Μάικ Πενς, με τον οποίο συζήτησαν κυρίως τη δύσκολη σχέση με την Τουρκία τη στιγμή που στην αμερικανική πλευρά επικρατεί ανησυχία για την απρόβλεπτη συμπεριφορά του τούρκου προέδρος Ταγίπ Ερντογάν, κυρίως τις κινήσεις του στη Συρία, αλλά και την αναζήτηση εξοπλισμών από μη νατοϊκές χώρες και ιδιαίτερα τη Ρωσία.

Η Ουάσιγκτον δυσφορεί όχι μόνο για τις επιλογές της Τουρκίας στην εξωτερική πολιτική, αλλά και για την κατάσταση στο εσωτερικό της χώρας, τις διώξεις, τις φυλακίσεις και την γενικότερη αποσταθεροποίηση που θα μπορούσε να καταλήξει σε νέα απόπειρα πραξικοπήματος.

Ο έλληνας πρωθυπουργός εξήγησε ότι η Αθήνα στηρίζει τον δυτικό προσανατολισμό της Άγκυρας και εργάζεται προς αυτή την κατεύθυνση, ωστόσο κατέθεσε τις ελληνικές ενστάσεις για την τουρκική παραβατική συμπεριφορά στο Αιγαίο. Μάλιστα παρέδωσε στον κ. Πενς φάκελο με λεπτομερή στοιχεία για τις ανά μήνα παραβάσεις, παραβιάσεις, υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά και εμπλοκές με ελληνικά μαχητικά, την τελευταία τετραετία.

Συζητήθηκαν επίσης οι εξελίξεις στα Δυτικά Βαλκάνια και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ όπου ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι η Αθήνα επιθυμεί την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει κοινά αποδεκτή λύση στο ονοματολογικό. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος διεμήνυσε τη σημασία της ένταξης των Σκοπιών στο ΝΑΤΟ, αλλά αναγνώρισε τη σημασία του ευαίσθητου ζητήματος της ονομασίας για την Ελλάδα.

Εξετάσθηκαν οι προοπτικές που διανοίγονται κυρίως στον ενεργειακό τομέα με τους αγωγούς ΤΑΡ, IBG και EastMed, όπως και η προοπτική πλωτού τερματικού υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

Συγχαρητήρια Πενς για την επιστροφή στην ανάπτυξη


Στην ανακοίνωση του γραφείου του αντιπροέδρου τονίζεται ότι «ο αντιπρόεδρος συνεχάρη τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την επιστροφή της Ελλάδας στην οικονομική ανάπτυξη και στις χρηματοπιστωτικές αγορές, ενθάρρυνε περαιτέρω μεταρρυθμίσεις που θα ωθήσουν τις επενδύσεις και επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για αξιόπιστη ελάφρυνση του χρέους».

Σε ομιλία του στο Ινστιτούτο Brookings, ο κ. Τσίπρας δήλωσε υπερήφανος για το γεγονός ότι, όπως είπε, η Ελλάδα «επιστρέφει» έχοντας αφήσει πίσω της τα όσα την βύθισαν στην κρίση. Εκτίμησε ότι η ελληνική οικονομία γίνεται ανταγωνιστική και ο τουρισμός ανθεί, και υπογράμμισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησής του να εφαρμόσει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να πατάξει τη διαφθορά.

Τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του ΔΝΤ καθώς σε αυτή τη φάση δεν ζητεί επιπρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα, αλλά εξακολουθεί να πιέζει για ελάφρυνση του χρέους.

Τέλος, περιέγραψε την Ελλάδα ως πυλώνα σταθερότητας σε μια εύφλεκτη περιοχή, ενώ αναφερόμενος στη συμφωνία που συζητείται με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση των ελληνικών F 16, υποστήριξε ότι είναι πολύ επωφελής για την ελληνική πλευρά.

Πηγή Πληροφοριών: DW



share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.