http://www.enikonomia.gr/timeliness/172835,tsipras-apo-to-parisi-ergazomaste-gia-na-teleiosei-i-peripeteia-t.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_172835_6d08954986-b645089a18bbba56.jpg H εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο: « Τσίπρας: "Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αποφάσεις... 11/24/2017 7:17:09 AM

Τσίπρας από το Παρίσι: Εργαζόμαστε για να τελειώσει η «περιπέτεια» τον Αύγουστο του 2018

Τσίπρας από το Παρίσι: Εργαζόμαστε για να τελειώσει η «περιπέτεια» τον Αύγουστο του 2018

Παρίσι, της Μαρίας Δεναξά

H εφημερίδα Le Figaro δημοσιεύει αποκλειστική συνέντευξη του Έλληνα Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, με τίτλο: « Τσίπρας: "Η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να λαμβάνει αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες"».

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός μιλά για τη σχέση του με τον Εμμάνουελ Μακρόν και απευθύνεται στους επενδυτές.

Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αλέξης Τσίπρας, βρέθηκε στο Παρίσι, την Πέμπτη για να λάβει δύο βραβεία: το βραβείο «πολιτικού σθένους» που απονεμήθηκε από το περιοδικό Politique internationaleκαι το βραβείο για την «δέσμευση στο ευρωπαϊκό ιδεώδες» που του απονεμήθηκε από το Δικηγορικό Σύλλογο Παρισίων.

Σε μια αποκλειστική συνέντευξη στην Le Figaro, ο ηγέτης του κόμματος της ριζοσπαστικής αριστεράς ΣΥΡΙΖΑ, εκθέτει τις απόψεις του για την Ευρώπη, που συγκλίνουν με αυτές του Emmanuel Macron. Δίνει απαντήσεις στις ανησυχίες των ευρωπαίων για τις κινεζικές επενδύσεις στην Ελλάδα και υπενθυμίζει ότι η Αθήνα δεν μπορεί μόνη της να βρει την λύση στην προσφυγική κρίση.

Le Figaro: Ήρθατε στο Παρίσι επίσημα για να λάβετε δύο βραβεία. Θα συναντήσετε επίσης και τον Emmanuel Macron ;

Αλέξης ΤΣΙΠΡΑΣ: Ναι, την Παρασκευή, το πρωί. Αλλά έχω τακτική και συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο Macron παρότι οι απόψεις μας δεν είναι πάντα παρόμοιες. Έχουμε το ίδιο όραμα, τις ίδιες πεποιθήσεις. Αυτή η στενή σχέση διαιωνίζει την παράδοση αλληλεγγύης μεταξύ των δύο χωρών μας.

Πριν από δυόμισι χρόνια, η Ελλάδα κινδύνεψε να βγει από την ευρωζώνη. Η χώρα σας εδώ και επτά χρόνια, βρίσκεται υπό τη χρηματοπιστωτική εποπτεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΔΝΤ. Νομίζετε ότι, όπως προβλέπεται, η Ελλάδα θα μπορέσει να βγει από αυτό το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας από το προσεχές καλοκαίρι;

Η Ελλάδα έχει πληρώσει ένα βαρύ τίμημα στην ευρωπαϊκή κρίση και κυρίως ο ελληνικός λαός έχει κάνει μεγάλες θυσίες τα τελευταία επτά χρόνια. Έγιναν λάθη τόσο από την ελληνική πλευρά όσο και από την ευρωπαϊκή. Και εμείς επίσης έχουμε πληρώσει σκληρά γι’ αυτό.

Όταν εκλέχθηκα για πρώτη φορά τον Ιανουάριο του 2015, με τη βούληση του λαού, είχα σαφή εντολή να ακολουθήσω μια άλλη κατεύθυνση για την Ελλάδα και την Ευρώπη. Θυμηθείτε πόσο σκληρές ήταν οι διαπραγματεύσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015. Κάποιοι πίστευαν ότι οι Έλληνες έπρεπε να τιμωρηθούν. Αλλά μπορέσαμε να αποφύγουμε το χειρότερο και να παραμείνουμε στον σκληρό πυρήνα της ευρωζώνης. Συλλογικά αποφύγαμε τις διαιρέσεις στην Ευρώπη και να διαψεύσουμε αυτούς που είχαν προετοιμάσει αυτό το σενάριο.

Δύο χρόνια μετά, η ανάπτυξη επιστρέφει, στο 2% το 2017, ενώ για το 2018 οι προβλέψεις είναι στο 2,5%. Έχουμε μειώσει τις κοινωνικές αδικίες. Και εργαζόμαστε σκληρά με τους Ευρωπαίους εταίρους μας και με όλες τις ελληνικές ενεργές δυνάμεις για να τελειώσει αυτή η «περιπέτεια» τον Αύγουστο του 2018. Για πρώτη φορά, νομίζω ότι αυτό δεν είναι πλέον ένα όνειρο.

Οι πιστωτές υποσχέθηκαν να κάνουν μια χειρονομία για να ελαφρύνουν το κολοσσιαίο χρέος, στο 180% του ΑΕΠ. Περιμένετε μια ιδιαίτερη υποστήριξη από το Παρίσι σε αυτό το σημείο;

Έχουμε ήδη μια πολύτιμη συμφωνία, που προέκυψε από το Eurogroupe της 15ης Ιουνίου 2017. Η γαλλική πρόταση να συνδέσουμε την ικανότητά αποπληρωμής με την ανάπτυξή μας, επιτρέπει σε εμάς αλλά και στους πιστωτές μας να θεωρήσουμε διαφορετικά το χρέος: ξαναβρίσκουμε τις ικανότητές μας για επενδύσεις, για στήριξη της ανάπτυξης και ιδιαίτερα τα περιθώρια ελιγμών που συνδέονται με το πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα. Μετά από αυτή τη συμφωνία της 15ης Ιουνίου 2017, χρειαζόμαστε το ίδιο πολιτικό θάρρος για να καταστήσουμε αυτά τα μέτρα σαφέστερα και να συνεχίσουμε τις συζητήσεις μας με τους πιστωτές μας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν συμφωνούν πάντα, αλλά πιστεύουμε ότι θα υπερισχύσει η καλή θέληση, και ότι η λύση δεν θα επηρεάσει την καλή πορεία της Ελλάδας. Θέλουμε μια αναδιάρθρωση του χρέους, πρέπει να αποκαταστήσουμε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και των αγορών.

Ο Emmanuel Macron επέλεξε την Αθήνα για να κάνει μια σημαντική ομιλία για την Ευρώπη, στις 7 Σεπτεμβρίου. Ποιες είναι οι διαφωνίες με το δικό σας όραμα; Εκείνη την ημέρα, αναφέρατε τον Μαρξ ...

Ναι, είναι αλήθεια. Αλλά νομίζω ότι και ο Emmanuel Macron έχει διαβάσει τον Καρλ Μαρξ, όπως πολλοί από σας. Ο Emmanuel Macron και εγώ έχουμε διαφορετικά πολιτικά και ιδεολογικά σημεία εκκίνησης, αλλά είμαι πεπεισμένος ότι μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα.

Η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ελκυστική για τους νέους, πρέπει να τους προτείνει σχέδια. Οι ευρωπαϊκοί θεσμοί πρέπει να γίνουν πιο δημοκρατικοί. Δεν μπορούμε πλέον να παίρνουμε όλες τις αποφάσεις πίσω από κλειστές πόρτες. Η Ευρώπη δεν μπορεί να είναι ένα φόρουμ συζητήσεων τεχνοκρατών ή πολιτικών ηγετών, όπου στο τέλος ο πιο ισχυρός και ο πιο πειστικός επιβάλλει την απόφασή του, δηλαδή ας μην κρυβόμαστε, η Γερμανία.

Έχουμε επίσης το κοινό όραμα ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να προχωρήσει με σοβινισμό και εθνικισμό. Πρέπει συγχρόνως να προστατεύουμε και να μοιραζόμαστε την κυριαρχία μας. Ο Emmanuel Macronείναι φιλοευρωπαίος, όλοι είμαστε φιλοευρωπαίοι. Σε ορισμένα σημεία ακολουθεί μια διαφορετική πορεία από τη δική μου αλλά σέβομαι τις απόψεις του. Σήμερα, θεωρώ ότι η παρουσία του Emmanuel Macron στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτελεί μια ευκαιρία να λάβουμε θαρραλέες αποφάσεις για την εμβάθυνση της Ευρώπης.

Προσκαλείτε τις γαλλικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα αλλά εν τω μεταξύ οι Κινέζοι εγκαθίστανται όπως η Cosco, η οποία ελέγχει το λιμάνι του Πειραιά και καλοκοιτάζει τα ναυπηγεία. Στο Παρίσι γίνεται λόγος για «ευρωπαϊκή αποτυχία» και «για πρόβλημα κυριαρχίας» σε σχέση με αυτό το θέμα. Τι απαντάτε;

Η φύση μισεί το κενό. Εξηγούμαι: αυτά τα τελευταία χρόνια, η Ευρώπη είχε ως προτεραιότητα να επιβάλει στους Έλληνες μια τιμωρία μέσω της λιτότητας. Δεν υπήρχε ζήτημα επενδύσεων. Για άλλους, η Ελλάδα ήταν πολύ ελκυστική, και οι Κινέζοι εκμεταλλεύτηκαν αυτή την ευκαιρία για να επενδύσουν. Όπως γνωρίζουμε όποιος παίρνει ρίσκα μπορεί να επιτύχει. Μετά από επτά χρόνια κρίσης, οι ευρωπαίοι επενδυτές, και οι γάλλοι πρέπει να αρπάξουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Οι προοπτικές είναι πολύ θετικές, πραγματοποιήσαμε ορισμένες πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις σε εξαιρετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Καμία άλλη χώρα στην ήπειρο δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο. Έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, βρισκόμαστε στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, έχουμε δυνατότητες να αναπτύξουμε την ενέργεια, τις υποδομές, τα logistics, τις επικοινωνίες, τις νέες τεχνολογίες, με ένα δυναμικό και άρτια καταρτισμένο προσωπικό. Και φυσικά, έχουμε ένα εξαιρετικό κλίμα για τον τουρισμό. Αν οι Ευρωπαίοι δεν καταλαβαίνουν ότι η Ελλάδα είναι μια ευκαιρία, άλλοι το κατανοούν. Η Ευρώπη πρέπει να καλύψει αυτό το κενό που έχει αφήσει.

Κάποιοι επενδυτές διαμαρτύρονται για τα εμπόδια, κυρίως τα γραφειοκρατικά…

Η Ελλάδα είναι ένα κράτος δικαίου, που σέβεται επίσης την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Είμαστε αποφασισμένοι να άρουμε όλα τα γραφειοκρατικά εμπόδια που εμποδίζουν την ανάπτυξη της οικονομίας μας. Γι΄ αυτό μεταξύ άλλων δημιουργήσαμε μια task force για επενδύσεις. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα διαπλεκόμενα συμφέροντα, τα εμπόδια που κάθε επενδυτής μπορεί να αντιμετωπίσει όταν είναι υποχρεωμένος να δώσει χρήματα κάτω από το τραπέζι. Έχουμε καταβάλει σημαντικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων. Είμαι πεπεισμένος ότι οι ξένες επενδύσεις θα συνεχίσουν να επιστρέφουν. Έχουν αυξηθεί κατά 160% το 2016 και κατά 170% το πρώτο εξάμηνο του 2017. Τα κάνουμε όλα αυτά για να εξαλείψουμε το κακό που είναι η ανεργία, και αποτελεί τον πρωταρχικό μου αγώνα.

Θα συναντήσετε επενδυτές κατά τη διάρκεια της παραμονής σας στο Παρίσι; Ποιούς για παράδειγμα;

Θα συναντήσω μια σειρά από επενδυτές όπως τους συναντώ και στην Αθήνα και σε όλες τις πόλεις όπου ταξιδεύω. Πρόκειται για επενδυτές με ένα σοβαρό και πραγματικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα. Έχουμε ήδη εργαστεί πολύ και σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε τις επενδύσεις, τους καρπούς αυτών των συναντήσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στην Ελλάδα.

Ο αριθμός των προσφύγων και των μεταναστών που φτάνουν στην Ελλάδα από την Τουρκία αυξάνεται πάλι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία. Πώς αντιμετωπίζει η χώρα σας αυτήν την κατάσταση;

Τα νησιά μας επωμίστηκαν το βάρος για όλη την Ευρώπη. Αυτή η προσφυγική κρίση ήταν η πιο σημαντική μετά από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας είναι δύσκολη αλλά απαραίτητη, βοήθησε να σταματήσει η φρίκη αυτών των καθημερινών θανάτων στο Αιγαίο. Σήμερα, υποδεχόμαστε περισσότερους από 60.000 πρόσφυγες στην ηπειρωτική Ελλάδα, που ζουν σε καλές συνθήκες, με πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και το σχολείο. Είμαι περήφανος για αυτό. Η κατάσταση στα νησιά παραμένει δύσκολη. Υπάρχει ένας πολύ μεγάλος αριθμός μεταναστών και προσφύγων ενώ οι διαδικασίες ασύλου είναι χρονοβόρες.

Ποια ειδικά μέτρα έχετε λάβει για το χειμώνα;

Έχουμε χρηματοδοτήσει την ενοικίαση κατοικιών για να στεγάσουμε αυτούς τους ανθρώπους, που βρίσκονται σήμερα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Το πρόβλημα των προσφύγων και των μεταναστών είναι ένα ζήτημα που δεν θα μπορέσουμε να επιλύσουμε μόνοι μας.

Σήμερα το τετ α τετ Τσίπρα - Μακρόν

Η διήμερη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στο Παρίσι, ολοκληρώνεται σήμερα με την συνάντηση που θα έχει σε λίγη ώρα με τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων.

Χθες ο Έλληνας πρωθυπουργός συναντήθηκε με έναν φίλο από τα παλιά. Συγκεκριμένα με τον πρώην Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, με τον οποίο συζήτησαν για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ευρώπη, την πορεία της ελληνικής οικονομίας και τις εξελίξεις στην ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία και την ευρωπαϊκή Αριστερά.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν και ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, καθώς και ο υπουργός Επικρατείας και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Δημήτρης Τζανακόπουλος.

Τσίπρας μετά την βράβευσή του: Μπορούσαμε να ανοίξουμε το κουτί της Πανδώρας το 2015 αλλά δεν φύγαμε από την ευρωζώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας μετά την βράβευση του με το βραβείο «Πολιτικού Σθένους» από την πολιτική επιθεώρηση Politique Internationale και το γεύμα με γάλλους επιχειρηματίες στο γνωστό εστιατόριο του ελληνοκύπριου επιχειρηματία Ευαγόρα Μαυρομάτη, βραβεύτηκε και από τον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού.

Ο Τσίπρας μετά την απονομή βραβείου πολιτικού σθένους: Είμαι ευρωπαϊστής επειδή είμαι αριστερός

Ο Φρεντερίκ Σικάρ, πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου του Παρισιού, απένειμε στον Ελληνα πρωθυπουργό το Βραβείο Προσήλωσης στο Ευρωπαϊκό Ιδεώδες.

Τσίπρας από Παρίσι: Αυτό το βραβείο ανήκει στους Έλληνες για το σθένος τους – Τι εκμυστηρεύτηκε στην ομιλία του (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ)

Η απονομή έγινε στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Συλλόγου. Ο Σικάρ στην ομιλία του έπλεξε το εγκώμιο του Αλέξη Τσίπρα. «Δεν είστε μόνο πρωθυπουργός της Ελλάδας. Είστε πολίτης του κόσμου. Η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές της ρίζες», ανέφερε, υπενθυμίζοντας πως τις ιδέες του Έλληνα πρωθυπουργού έδειξε πως συμμερίζεται ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Εμανουέλ Μακρόν στην ομιλία του στην Πνύκα, αλλά και στη Σορβόνη.

Ο Φ.Σικάρ επεσήμανε πως ο Α.Τσίπρας έχει καταβάλει προσπάθειες για τη διόρθωση του δημοκρατικού ελλείματος στην Ευρώπη.

Για τον Έλληνα πρωθυπουργό μίλησε επίσης και ο Πατρίκ Βασμάν, ιδρυτής του περιοδικού Politique Internationale, αναφέροντας πως ο Αλέξης Τσίπρας, ήταν δεσμευμένος στην Αριστερά από τα μαθητικά του χρόνια, αλλεπάλληλα και ότι δεν δίστασε να κάνει την επιλογή της Ευρώπης παρά τις όποιες διαφωνίες στο κόμμα του.

Ο Βασμάν κατέληξε, λέγοντας, πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει «χάρισμα και τύχη», υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα πως η τύχη βοηθάει τους τολμηρούς.

Στη συνέχεια ο Έλληνας πρωθυπουργός που την βράβευση του παρακολούθησαν περί τα 400 άτομα, στην πλειοψηφία τους Γάλλοι δικηγόροι, πήρε το λόγο.

«Είναι αναγκαίο η δημοκρατική επανεκκίνηση της Ευρώπης να έχει ως αφετηρία την οικονομική και νομισματική ένωση, η οργανική ενότητα της οποίας προσδιορίζει, σε μεγάλο βαθμό, και τη βιωσιμότητα του ευρωπαϊκού εγχειρήματος συνολικά. Και οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο παραμένει η ενότητα αυτή μόνο νομισματική, αλλά όχι και οικονομική, όχι και κοινωνική. Δηλαδή όσο, εν τέλει, δεν μετασχηματίζεται και σε πολιτική ένωση.

Οργανική ενότητα δεν μπορεί να υπάρξει όσο διαρκεί η σημερινή, χωρίς προηγούμενο, οικονομική και κοινωνική απόκλιση στο εσωτερικό της Ένωσης, όπως προανέφερα. Αυτό σημαίνει ότι η Ευρωζώνη θα πρέπει γρήγορα να μετατραπεί από θεσμό ενισχυμένης συνεργασίας σε θεσμό ενισχυμένης αλληλεγγύης. Γιατί η σημερινή δομή και λειτουργία της Ευρωζώνης, ως μηχανισμού που διευρύνει τις ανισότητες και τις αποκλίσεις, την καθιστά, όχι απλώς ευάλωτη, αλλά και ευεπίφορη σε νέες κρίσεις.

Γι’ αυτό το λόγο, πιστεύω ότι σήμερα χρειαζόμαστε περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη. Γι’ αυτό το λόγο πιστεύω, ότι είναι αναγκαίος ο εκδημοκρατισμός της Ευρωζώνης. Η θεσμική και δημοκρατική εμβάθυνσή της, με περισσότερα κοινά εργαλεία πολιτικής και εργαλεία επιμερισμού των κινδύνων μέσα στην Ευρωζώνη», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Τέλος, τα δώρα το οποίο έδωσαν στον κ. Τσίπρα στον Δικηγορικό Σύλλογο του Παρισιού ήταν μια γκραβούρα με παλιό χάρτη της Ελλάδος και μια αφίσα με τον γαλλικό Μάη του '68.

Πηγή: Real.gr


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ