Quantcast
«Πόλεμος» Παυλόπουλου-Ερντογάν στη συνάντησή τους - Οι απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας Πρόεδρος - BINTEO - enikonomia.gr
share

«Πόλεμος» Παυλόπουλου-Ερντογάν στη συνάντησή τους – Οι απαντήσεις που έδωσε ο Έλληνας Πρόεδρος – BINTEO

δημοσιεύτηκε:

«Έσπασε» το πρωτόκολλο στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο διάλογος που είχαν μπροστά στις κάμερες, ήταν πρωτοφανής στα χρονικά, με δεδομένο ότι στις επίσημες συναντήσεις ακολουθούνται πιστά τυπικοί κανόνες και αυστηρό πρωτόκολλο.

Οι κ. κ. Παυλόπουλος και Ερντογάν «μονομάχησαν» on camera για τη συνθήκη της Λωζάννης, το Κυπριακό και τη Θράκη, ανεβάζοντας το πολιτικό θερμόμετρο στα ύψη. Το πρωτόκολλο δεν προβλέπει απαντήσεις σε αυτές τις περιπτώσεις , ωστόσο οι δύο άνδρες είχαν μια έντονη στιχομυθία για όλα τα καυτά εθνικά θέματα .

«Η Συνθήκη της Λωζάννης είναι αδιαπραγμάτευτη», διεμήνυσε σε αυστηρό ύφος ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Παυλόπουλος, απευθυνόμενος στον Τούρκο ομόλογό του. Επιπροσθέτως, συμπλήρωσε ο κ. Παυλόπουλος, ούτε αναθεώρηση ούτε επικαιροποίηση (σ.σ. όρο που είχε χρησιμοποιήσει χθες ο κ. Ερντογάν) χρειάζεται η εν λόγω Συνθήκη.

Νωρίτερα, ο Έλληνας Πρόεδρος είχε υπογραμμίσει την ανάγκη ειλικρινούς σεβασμού Διεθνούς Δικαίου και ευρωπαϊκού κεκτημένου, κάτι που οφείλουν να κάνουν τόσο τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. όσο όμως και οι προς ένταξη χώρες.

Απευθυνόμενος στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο Προκόπης Παυλόπουλος επανέλαβε πως επιθυμία της ελληνικής πλευράς είναι η επίσκεψη αυτή να μείνει ιστορική, αλλά, συνέχισε, πρώτο χαρακτηριστικό της φιλίας είναι η ειλικρίνεια, όπως υπογράμμισε ο Έλληνας Πρόεδρος. Και, επικαλούμενος το λαϊκό ρητό, «οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους», πρότεινε πάνω στους καλούς αυτούς λογαριασμούς να χτισθούν και οι διμερείς σχέσεις.

Εξάλλου, η όποια διαφορά δεν μπορεί παρά να λυθεί με τρόπο ειρηνικό και με βάση το Διεθνές Δίκαιο, είχε επίσης διαμηνύσει ο κ. Παυλόπουλος.

Επίσης, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας είχε ζητήσει ειλικρινή εφαρμογή της ευρω-τουρκικής συμφωνίας για το προσφυγικό, με δεδομένο ότι βασικές αξίες είναι η Δικαιοσύνη και ο Ανθρωπισμός.

Για εκκρεμότητες στη Συνθήκη της Λωζάννης έκανε λόγο ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος έγινε δεκτός από τον Έλληνα ομόλογό του, Προκόπη Παυλόπουλο, στο Προεδρικό Μέγαρο.

«Διατυπώσατε κάποιες αλήθειες, ανοιχτά και ξεκάθαρα. Στη Συνθήκη της Λωζάννης υπάρχουν κάποιες εκκρεμότητες, οι οποίες δεν κατανοούνται σωστά. Αυτή είναι μια συμφωνία, η οποία υπογράφτηκε πριν από 94 χρόνια και όχι μόνο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας», είπε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά την επίσημη υποδοχή στο Προεδρικό Μέγαρο από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

«Το θέμα της προστασίας των ομογενών μας στη Θράκη, είναι για εμάς ύψιστης προτεραιότητας», είπε ο Τούρκος πρόεδρος. Επιθυμία μου είναι να μην ασχοληθούμε με το άδειο μέρος του ποτηριού, αλλά να κοιτάξουμε το γεμάτο και να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας. Και πιστεύω ότι μετά την επίσκεψη αυτή θα κοιτάξουμε μπροστά, προσέθεσε ο κ. Ερντογάν.

Μιλώντας μετά τις δηλώσεις Ερντογάν, ο Έλληνας Πρόεδρος, επικαλούμενος και την πανεπιστημιακή του ιδιότητα, σημείωσε ότι οι Συνθήκες δεν χρειάζονται αναθεώρηση ή επικαιροποίηση. Η ερμηνεία του Δικαίου είναι αυτή που επιτρέπει την προσαρμογή στα σύγχρονα δεδομένα. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγονται και όροι που οδηγούν σε παρεξηγήσεις, ανέφερε ο κ. Πρ. Παυλόπουλος.

Δείτε την εκτός πρωτοκόλλου συζήτηση


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.