http://www.enikonomia.gr/timeliness/177237,pyra-gsee-kai-adedy-kata-tis-diataxis-gia-tis-apergies-yper-o-sev.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_177237_a2858f48f6-aaab788f84a129fb.jpg Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία βρέθηκε στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος... 1/11/2018 7:13:17 PM

Πυρά ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά της διάταξης για τις απεργίες - Υπέρ ο ΣΕΒ

Πυρά ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ κατά της διάταξης για τις απεργίες - Υπέρ ο ΣΕΒ

Η διάταξη του πολυνομοσχεδίου για την κήρυξη απεργίας από πρωτοβάθμια σωματεία βρέθηκε στο στόχαστρο της ΓΣΕΕ, της ΑΔΕΔΥ και της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος στη διαδικασία ακρόασης φορέων που έγινε σήμερα στη Βουλή.

Σε θετική κατεύθυνση χαρακτήρισε τη διάταξη ο ΣΕΒ, που τη χαρακτήρισε, όμως, οριακού χαρακτήρα, γιατί θεωρεί ότι υπάρχει ζήτημα εκδημοκρατισμού των διαδικασιών που αφορούν στη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας.

ΓΣΕΕ

O Δ. Καραγεωργόπουλος, μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, επέκρινε με δριμύτητα την κυβέρνηση ότι, απόλυτα συνεπής στις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το τρίτο μνημόνιο και τις επικαιροποιήσεις του, προχωρά σε αντισυνταγματικό περιορισμό του απεργιακού δικαιώματος στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία. «Η επιχειρηματολογία της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν μπορεί να σταθεί στη λογική. Διαγκωνίζονται ποια από τις δύο θα φέρει τη χειρότερη διάταξη», είπε ο εκπρόσωπος της ΓΣΕΕ. Προηγουμένως, αναφερόμενος στα οικογενειακά επιδόματα, εκτίμησε ότι θα υπάρξουν σημαντικές μειώσεις στις οικογένειες με τρία παιδιά και πάνω, εφόσον ξεπερνούν τα κατώτερα όρια εισοδήματος που ορίζουν οι νέες διατάξεις. Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι με τα εισοδηματικά κριτήρια πλήττονται όλοι οι μισθωτοί.

ΑΔΕΔΥ

Ο Ι. Παϊδας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, δήλωσε ότι η ρύθμιση που προωθείται με το πολυνομοσχέδιο για την απαρτία στην κήρυξη απεργίας στα επιχειρησιακά πρωτοβάθμια σωματεία δεν λαμβάνει υπόψη τη διάρθρωση των πρωτοβάθμιων σωματείων και ισοδυναμεί με κατάργηση του απεργιακού δικαιώματος. «Είναι αδιανόητο ένα πρωτοβάθμιο σωματείο να μην μπορεί να πάρει απόφαση για απεργία αλλά να μπαίνει η δαμόκλειος σπάθη του 50+1 των οικονομικά εντάξει εργαζομένων», είπε ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ και τόνισε ότι είναι αδιανόητο σήμερα ένα κόμμα με ποσοστό 30%-33%, δηλαδή με το 1/3 του ελληνικού λαού, να μπορεί να κυβερνά τη χώρα και συλλήβδην να απορρίπτονται τα πρωτοβάθμια σωματεία που είναι ο πυρήνας και η καρδιά των εργαζομένων και του συνδικαλιστικού κινήματος. Αναφέρθηκε και στους πλειστηριασμούς, λέγοντας ότι χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που είχαν πάρει δάνειο κάτω από άλλες συνθήκες σήμερα αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης και άρα πρέπει να υπάρξει μηδενικό επιτόκιο για μια δεκαετία τουλάχιστον και με κούρεμα όλων των προσαυξήσεων στο ύψος του αρχικού δανείου. Όσο για τα επιδόματα, είπε ότι δεν μπορεί να τίθεται ζήτημα πλαφόν οικογενειακού επιδόματος για ζεύγος δημοσίων υπαλλήλων πολυτέκνων ή τριτέκνων δημοσίων υπαλλήλων.

Ομοσπονδία Οικοδόμων Ελλάδος

Ο Ι. Τασιούλας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Οικοδόμων Ελλάδος, κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι μέσα στις «1.600 σελίδες του νομοσχεδίου, δεν βρίσκεται ούτε ένα αίτημα από το εργατικό κίνημα, αλλά ξανά βρίσκονται διαχρονικές απαιτήσεις των βιομηχάνων, των εφοπλιστών, των τραπεζιτών, των μεγαλοεπιχειρηματιών». Είπε ότι η κυβέρνηση χτυπάει την απεργία, έχοντας την εκδηλωμένη στήριξη της ΝΔ, «ο ένας κόβει και ο άλλος ράβει», με κοινό παρονομαστή το χτύπημα της απεργίας. «Η κυβέρνηση προσπαθεί να διευρύνει ένα πλαίσιο που θα ελέγχει την εσωτερική λειτουργία των συνδικάτων, και κυρίως να ελέγξει το περιεχόμενο των αποφάσεων τους», είπε ο κ. Τασιούλας, σημειώνοντας ότι «αυτή η διάταξη έρχεται σε ένα εργασιακό περιβάλλον που ισχύει ο νόμος του ισχυρού, ο οποίος ισχύει στους χώρους δουλειάς όπου εκβιάζονται οι εργαζόμενοι ότι μπορεί να απολυθούν, εκεί που για τους εργοδότες δεν ισχύουν ούτε οι ψηφισμένοι νόμοι, εκεί που απεργεί ο εργαζόμενος και τον περιμένει την άλλη μέρα η απόλυση, εκεί που ο εργοδότης απαιτεί από τον εργαζόμενο δήλωση αποκήρυξης των συνδικάτων».

ΣΕΒ

Στον αντίποδα, ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ Χρήστος Σκέρτσος είπε η διάταξη για την απεργία είναι μια θετική ρύθμιση, όμως είναι οριακού χαρακτήρα διότι υπάρχει ζήτημα εκδημοκρατισμού στη λήψη απόφασης για την κήρυξη απεργίας. «Αν υποτεθεί πως υπάρχει μια επιχείρηση με 250 εργαζόμενους, εάν έχει σωματείο 100 ατόμων, με την υφιστάμενη νομοθεσία, 11 άνθρωποι μπορούν να αποφασίζουν για την κήρυξη απεργίας, ενώ η ρύθμιση την οποία εισηγείται η κυβέρνηση προβλέπει ότι αυτό μπορεί να γίνει από 26 ανθρώπους. Ο καθένας μπορεί να βγάλει τα συμπεράσματά του αν αυτό αποτελεί καταστρατήγηση του δικαιώματος της απεργίας», ανέφερε ο εκπρόσωπος του ΣΕΒ.

Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ