http://www.enikonomia.gr/timeliness/182177,korkolis-oi-mikromesaies-epicheiriseis-einai-i-rachokokalia-tis-o.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_182177_d881434422-89b460b2abcb94f3.jpg Περισσότερο χρόνο για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων δίνει η παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών... 3/6/2018 2:16:56 PM

Κορκολής: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας

Κορκολής: Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της οικονομίας

Περισσότερο χρόνο για τη χρηματοδότηση επιχειρηματικών σχεδίων δίνει η παράταση υποβολής αιτήσεων στη δράση «Ενίσχυση της ίδρυσης και λειτουργίας νέων τουριστικών μικρομεσαίων επιχειρήσεων», που δόθηκε μέχρι τα τέλη Απριλίου, όπως είπε στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ, Παναγιώτης Κορκολής.

Ο κ. Κορκολής τόνισε οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι η «ραχοκοκαλιά» της ελληνικής οικονομίας και γι' αυτό τον λόγο το ΕΣΠΑ και ο Αναπτυξιακός Νόμος στόχο έχουν να επιχορηγούν κατά 99% μικρομεσαίες επιχειρήσεις και όχι μεγάλες.

«Σε αυτό το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 120 εκατομμυρίων ευρώ, δώσαμε μία παράταση γιατί μας το ζήτησαν οι φορείς των επιχειρηματιών για να προετοιμαστούν καλύτερα, κι επειδή πρόκειται για ίδρυση νέων τουριστικών επιχειρήσεων και άρα χρειάζεται μία καλή προετοιμασία, αποφασίσαμε να δώσουμε παράταση στις υποβολές ως το τέλος Απριλίου του 2018 ενώ έληγαν τέλη Μαρτίου» σημείωσε.

Ο Γ. Γ. Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ κάλεσε τους ενδιαφερόμενους να επισπεύσουν για να προλάβουν την ημερομηνία, επισημαίνοντας ότι υπάρχει δυνατότητα αύξησης του προϋπολογισμού ανάλογα με το ενδιαφέρον. «Αν δούμε καλό ενδιαφέρον και πολύ καλές προτάσεις (έχει γίνει αρκετές φορές στο παρελθόν), θα αυξήσουμε όσο μπορούμε και τον προϋπολογισμό» σημείωσε.

Ο κ. Κορκολής ανέφερε ακόμη ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο για τα προγράμματα ΕΣΠΑ όσο και για τα προγράμματα του Αναπτυξιακού Νόμου, ενώ διαπιστώνεται και μία ποιοτική στροφή των επιχειρηματικών σχεδίων. «Μέσα από αυτά τα προγράμματα δεν θέλουμε απλώς μόνο να βοηθήσουμε κάποιες επιχειρήσεις, θέλουμε να βοηθήσουμε εκείνες που θα δώσουν προστιθέμενη αξία, θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα αλλάξουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Η συνολική φιλοσοφία του υπουργείου Οικονομίας είναι ότι πρέπει να απασχολεί η επιχείρηση εξειδικευμένους καταρτισμένους ανθρώπους, νέους με προσόντα γιατί αυτό δίνει και στα προϊόντα και τις υπηρεσίες την απαραίτητη εξωστρέφεια και υπεραξία» σημείωσε ο κ. Κορκολής.

«Η καινοτομία και η υπεραξία», εξήγησε, «δίνουν υπεραξία στην ελληνική οικονομία, αξία αποκτούν έτσι η εργασία και οι αμοιβές των εργαζομένων, είναι μία αλυσίδα αυτά».

«Τρέχει» αυτή τη στιγμή το πρόγραμμα Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας

Με στόχο τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων «τρέχει» αυτή την περίοδο το Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο θα είναι ανοικτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού, όπως υπογράμμισε ο Γ.Γ. Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ.

«Το Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, το οποίο είναι με πόρους του ΕΣΠΑ, ύψους 200 εκατομμυρίων, ουσιαστικά δίνει δάνεια στους επιχειρηματίες και κεφάλαια κίνησης, για επέκταση ή σχέδιο αναδιάρθρωσης. Αυτό το πρόγραμμα είναι ενεργό, μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να απευθυνθούν στις τράπεζες και να ζητήσουν να ενταχθούν σε αυτό» είπε ο κ. Κορκολής, δίνοντας πληροφορίες και διευκρινήσεις γι' αυτό το εργαλείο χρηματοδότησης- δανεισμού.

Τι είναι το Ενδιάμεσο Ταμείο Επιχειρηματικότητας, τι κερδίζουν οι επιχειρηματίες που θα ενταχθούν;

«Είναι δανεισμός, απευθύνονται στην τράπεζα τους, λένε για ποιο σκοπό θέλουν τα χρήματα, η τράπεζα τα αξιολογεί κι εμείς βάζουμε το μισό του κεφαλαίου που θα έδινε μόνη της η τράπεζα, χωρίς να ζητάμε επιτόκιο. Ουσιαστικά το μέσο επιτόκιο πέφτει κατά το μισό. Το αποτέλεσμα για τον δανειολήπτη είναι ότι πληρώνει μισό επιτόκιο από αυτό της αγοράς. Δηλαδή το επιτόκιο το ρίχνουμε έτσι περίπου στο 3,5%, όταν αυτή τη στιγμή οι επιχειρήσεις δανείζονται με 8% και παραπάνω» σχολίασε ο κ. Κορκολής.

Συμπλήρωσε, δε, πως υπάρχει στον δανεισμό «ένα ταβάνι ύψους τριών εκατομμυρίων, που καλύπτει πολύ μεγάλο μέρος των περισσότερων επιχειρήσεων», τονίζοντας ότι οι επιχειρηματίες μπορούν να το ζητούν σε συστημικές ή συνεταιριστικές τράπεζες.

«Θα είναι ανοικτό μέχρι εξαντλήσεως του προϋπολογισμού τουλάχιστον για ένα 6μηνο και στη συνέχεια εμείς θα φέρουμε καινούριο πρόγραμμα ύψους 450 εκατομμυρίων, θα λειτουργεί και μπορεί να καλύψει πολύ μεγάλο κενό από τις χρηματοδοτικές ανάγκες των μικρομεσαίων επιχειρήσεων» διευκρίνισε ο κ. Κορκολής.

Σύντομα οι πρώτες εντάξεις για τον 2ο κύκλο των Αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Στο μεταξύ, σε περίπου δύο μήνες θα έχουν γίνει οι αξιολογήσεις των αιτήσεων και θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις με το πρόγραμμα ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων και συγκεκριμένα για τον 2ο κύκλο των αποφοίτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, όπως ανέφερε ο κ. Κορκολής.

«Με το πρόγραμμα, προϋπολογισμού 80 εκατομμυρίων ευρώ, επιχορηγούμε απόφοιτους Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για να ανοίξουν τα γραφεία τους, κυρίως ως ελεύθερους επαγγελματίες ή τις πρώτες εταιρείες τους. Αυτός ο κύκλος έχει κλείσει, έχουν κλείσει οι υποβολές, είμαστε στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων. Σύντομα θα έχουμε τις πρώτες εντάξεις» σημείωσε ο Γ.Γ. Δημόσιων Επενδύσεων ΕΣΠΑ και πρόσθεσε: «μόλις ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις, εκτιμάμε σε δύο μήνες, θα αρχίσουν οι εκταμιεύσεις. Ο πρώτος κύκλος ήδη πληρώνεται κανονικά».

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕΣχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ