Quantcast
Δραγασάκης: Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας - enikonomia.gr
share

Δραγασάκης: Να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας

δημοσιεύτηκε:

Σύσκεψη με θέμα τις «Αναπτυξιακές προοπτικές της βιομηχανίας στην Κεντρική Μακεδονία» πραγματοποίησε ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Γιάννης Δραγασάκης κατά τη διάρκεια του 11ου Αναπτυξιακού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη. Από πλευράς της κυβέρνησης συμμετείχαν η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, ο γενικός γραμματέας Στρατηγικών και Ιδιωτικών Επενδύσεων, Λόης Λαμπριανίδης, ο γενικός γραμματέας Βιομηχανίας Στρατής Ζαφείρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιων Επενδύσεων (ΕΣΠΑ), Παναγιώτης Κορκολής και η κυρία Ευγενία Φωτονιάτα, ειδική γραμματέας Διαχείρισης Τομεακών ΕΠ του ΕΤΠΑ και Ταμείου Συνοχής.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων:

1. Αθανάσιος Σαββάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος (ΣΒΒΕ), διευθύνων σύμβουλος της BioSolids ΑΕ

2. Κυριάκος Λουφάκης- πρόεδρος ΣΕΒΕ – πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΛΟΥΦΑΚΗΣ ΧΗΜΙΚΑ ΑΒΕΕ

3. Παναγιώτης Χασάπης- εκτελεστικός αντιπρόεδρος ΣΕΒΕ- οικονομικός σύμβουλος της ΑΝΤΙΣΕΛ-ΑΦΟΙ Α. ΣΕΛΙΔΗ ΑΕ.

4. Δημήτριος Λακασάς-τέως πρόεδρος ΣΕΒΕ- μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ- πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της OLYMPIA ELECTRONICS N. ΛΑΚΑΣΑΣ-Π. ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ ΑΕ

5. Γεώργιος Κωνσταντόπουλος- επίτιμο μέλος ΔΣ ΣΕΒΕ- μέλος ΔΣ της ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΕ-OLYMP

6. Στέφανος Τζιρίτης- πρόεδρος Ομίλου ISOMAT ABEE

7. Γιώργος Μυλωνάς, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΑΛΟΥΜΥΛ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΑΛΟΥΜΙΝΙΟΥ Α.Ε.

8. Κωνσταντίνος Αποστόλου, πρόεδρος της ΕΝΩΣΗ ΚΟΝΣΕΡΒΟΠΟΙΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ – Ε.Κ.Ε.

9.Νικόλαος Πέντζος , πρόεδρος της ΖΑΝΑΕ ΖΥΜΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΝΙΚΟΓΛΟΥ Α.Ε

10. Τηλέμαχος Πέντζος, διευθύνων σύμβουλος. της ΖΑΝΑΕ ΖΥΜΑΙ ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ ΝΙΚΟΓΛΟΥ Α.Ε

11. Κατερίνα Νένδου, διευθύνουσα σύμβουλος της ΝΕΝΔΟΣ ΣΤΑΥΡΟΣ Α.Ε. ΑΡΤΟΠΟΙΙΑΣ

12. Νίκος Ευθυμιάδης πρόεδρος ΚΕΠΑ

13. Βάσος Ευθυμιάδης, αντιπρόεδρος της ΕΥΘΥΜΙΑΔΗ Κ. & Ν. ΑBEΕ,

14. Νικόλαος Κουκούντζος, πρόεδρος της ΚΛΕΜΑΝ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ο κ. Δραγασάκης υπογράμμισε πως «χωρίς ισχυρή και σύγχρονη βιομηχανία δεν μπορούμε να είμαστε βιώσιμοι στο ευρώ» και υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει κλαδική διάσταση στη συζήτηση μεταξύ της κυβέρνησης και των παραγωγικών φορέων.

Ακριβώς γι’ αυτό, συμπλήρωσε, αποτελεί πρόβλημα ότι κατά τις προηγούμενες κυβερνήσεις οτιδήποτε είχε σχέση με κλαδική, τομεακή ή διακλαδική πολιτικής είχε εγκαταλειφθεί. «Και ως εκ τούτου το κενό αυτό θα πρέπει να το καλύψουμε σήμερα μέσα από διάλογο», είπε.

Το ίδιο πρόβλημα εμφανίζεται και όταν δεν υπάρχουν δομές που να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, των πολύ μεγάλων και διεθνοποιημένων επιχειρήσεων, των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων κλπ. Το υπουργείο, τόνισε ο κ. Δραγασάκης, αναπτύσσει ήδη διάλογο για να υπάρξει κάλυψη αυτών των κενών, διότι αυτή ακριβώς είναι η ευρωπαϊκή και η παγκόσμια τάση, όχι η ακύρωση, αλλά ο επαναπροσδιορισμός του αναπτυξιακού ρόλου του κράτους και της πολιτικής.

Σε ότι αφορά στις υποδομές βαλκανικών διαστάσεων ανέφερε πως η προσπάθεια που γίνεται κινείται στην κατεύθυνση της προσέλκυσης ενδιαφέροντος διεθνών επενδυτικών οίκων. Υπογράμμισε, δε, πως κάθε τέτοια συζήτηση γίνεται υπό την προϋπόθεση της ειρήνης, της σταθερότητας και της νηνεμίας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και διεθνώς.

«Οι όποιες επιχειρηματικές επαφές με την Τουρκία όχι μόνο δεν πρέπει να ανακοπούνε, αλλά και να ενισχυθούν όπου υπάρχει δυνατότητα αμοιβαίας και επωφελούς συνεργασίας», ανέφερε και πρόσθεσε: «Εμείς πρέπει να χαράξουμε μια στρατηγική με διεθνείς πολυδιάστατες συμμαχίες και ανασυγκρότηση του εσωτερικού μας χώρου».

Σύσκεψη για την Αγροτική Οικονομία

Επίσης υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την Αγροτική Οικονομία. Στην σύσκεψη αυτή από πλευράς της κυβέρνησης συμμετείχαν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Ευάγγελος Αποστόλου, ο γενικός γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων, Χαράλαμπος Κασίμης και ο Θεοφάνης Κουρεμπές, πρόεδρος ΕΛΓΑ

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι εξής εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων:

1. Κωνσταντίνος Ταμπακιάρης, Α.Σ. ΝΑΟΥΣΑΣ

2. Νικόλαος Μηνάς, Α.Σ. ΚΑΛΥΒΙΩΝ ΠΕΛΛΑΣ

3. Χρήστος Γιαννακάκης, ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ 8 ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ,

5. Γιαλαγκολίδης Παύλος, Πρόεδρος συνεταιρισμού Φλογητών

6. Χαλκίδης Βασίλης. ΕΛΒΙΖ (ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ)

7. Αυγερινός Σταύρος , Ομοσπονδία Βοοτροφικών Συλλόγων Ελλάδος

8. Τσιάνος Δημήτρης, Πρόεδρος Νέων Αγροτών Ημαθίας

9. Βερβίτης Κωνσταντίνος, Σύλλογος ο Ποσειδών

10. Πλίκας Τάσος, Σύλλογος Κτηνοτρόφων Νάουσας

11. Μπουντζόλας Ηλίας, επιχείρηση Μπουτζόλας

12. Ανέστης Κάλφας, πρόεδρος Νέων Αγροτών Κιλκίς

Κατά την συνάντηση αναδείχθηκαν όχι μόνο προβλήματα που αποτελούν κληρονομιά του παρελθόντος, αλλά και προβλήματα που αναδύονται από τις νέες τάσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνάντηση έγινε φανερό ότι η εφαρμογή της σύγχρονης τεχνολογίας και της έρευνας είναι αναγκαία στην αγροτική οικονομία, ότι η κλιματική αλλαγή αρχίζει να επηρεάζει τον καλλιεργητικό κύκλο και την ποιότητα των προϊόντων και ότι ο ανταγωνισμός στις εξαγωγές μπορεί να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο εξωστρέφειας προκειμένου να διευκολύνεται η διείσδυση των αγροτικών επιχειρήσεων στις μεγάλες αγορές.

«Πρέπει να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο μοντέλο εξωστρέφειας», ανέφερε και πρότεινε τον χαρακτηρισμό 10-15 αγροτικών προϊόντων ως στρατηγικά. «Και πρέπει να διαμορφώσουμε για καθένα από αυτά τα προϊόντα ολοκληρωμένη και κάθετη στρατηγική από τη φάση της παραγωγής μέχρι τη φάση του marketing και της τελικής κατανάλωσης».

Επίσης μίλησε για το τοξικό πρόβλημα της παράνομης διακίνησης προϊόντων, το οποίο, όπως ανέφερε, πρέπει να συνειδητοποιηθούν οι αρνητικές συνέπειες και πρέπει να αναδειχθεί ως βασικό πρόβλημα όχι μόνο της κυβέρνησης αλλά και των παραγωγικών φορέων. Επιπλέον αναδείχθηκε η ανάγκη των συλλογικών μορφών οργάνωσης τόσο την παραγωγή όσο και στη διακίνηση και τις εξαγωγές.

Τέλος ο κ. Δραγασάκης αναφέρθηκε στα προβλήματα χρηματοδότησης των παραγωγών και μίλησε για ένα σύστημα μικροπιστώσεων που ήδη έχει δρομολογηθεί.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης συναντήθηκε επίσης με τον πρόεδρο της ΔΕΘ – Helexpo κ. Αναστάσιο Τζήκα, με τον οποίο συζήτησε ζητήματα που άπτονται της λειτουργίας της ΔΕΘ, καθώς και θέματα οργάνωσης της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης.

Πηγή Πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.