http://www.enikonomia.gr/timeliness/185992,kouvelis-ston-realfm-978-ego-kai-o-kammenos-echoume-oriothetimene.html http://media.enikonomia.gr/data/photos/resized/125_185992_9a89eae567-b0c243cdac6cddf4.jpg "Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου... 4/19/2018 12:04:06 PM

Κουβέλης στον Realfm 97,8: Εγώ και ο Καμμένος έχουμε οριοθετημένες αρμοδιότητες

Κουβέλης στον Realfm 97,8: Εγώ και ο Καμμένος έχουμε οριοθετημένες αρμοδιότητες

"Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Τίποτε περισσότερο από αυτό" δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Φώτης Κουβέλης, μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου.

"Οι εντάσεις που προκαλεί ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν έχουν την προβολή τους και στο εσωτερικό της Τουρκίας για τη διαμόρφωση συγκεκριμένου κλίματος που θέλει να εκμεταλλεύεται εκλογικά αλλά και για την αντιρρόπηση των μεγάλων και έντονων προβλημάτων που έχει στο εσωτερικό της χώρας του. Η επανεκλογή του δεν θα σημάνει από μόνη της την αλλαγή γραμμής" τόνισε.

"Η Τουρκία δοκιμάζεται έντονα από τις αντιφάσεις της. Και δεν ξέρω πόσο θα μπορεί να ισορροπεί. Η εξωτερική της πολιτική δεν έχει συγκεκριμένα χαρακτηριστικά, ακριβώς για τον λόγο αυτό παραπαίει, βρίσκεται σε κατάσταση αναμονής, θυμάται ξαφνικά τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό μετά την Βάρνα. Είναι χαρακτηριστικά δείγματα μιας ασταθούς και εύθραυστης πολιτικής που έχει κατά τη γνώμη μου η Τουρκία" ανέφερε ο κ. Κουβέλης.

"Δεν αποκλείω στο επίπεδο της ρητορικής που μας έχει συνηθίσει ο κ. Ερντογάν να έχουμε μια ένταση. Αλλά σε ότι αφορά τις άλλες κινήσεις και αναφέρομαι στις παραβιάσεις του εναέριου χώρου ή ενδεχομένως στις εκτεταμένες ασκήσεις που κάνει για να δεσμεύει τεράστιες περιοχές δεν θα έχουμε περαιτέρω κλιμάκωση κατά την εκτίμηση μου. Επιμέρους στοιχεία μπορούμε να δούμε, όπως αυτό που έκανε πρόσφατα με το αεροσκάφος που μετέφερε τον Πρωθυπουργό και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Να θυμίσω ότι είχαμε για πρώτη φορά την αμφισβήτηση της κυριότητας των Ιμίων, όταν ξέρει πολύ καλά ο κ. Ερντογάν ότι από διεθνείς συνθήκες απορρέουν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στα Ίμια. Άλλες φορές τα τοποθετούσε στις γκρίζες ζώνες, σήμερα όμως επανέρχεται κλιμακώνοντας τη ρητορική της έντασης για να πει ότι τα Ίμια είναι τουρκικά" είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας.

"Η Τουρκία ενέταξε στην ένταση των σχέσεων της με τη χώρα μας και το ζήτημα της κράτησης των στρατιωτικών μας και το παρέπεμψε σε τουρκικό δικαστήριο. Δεν πρόκειται για αδυναμία της τουρκικής δικαιοσύνης να κινηθεί με ταχύτητα. Η κράτηση τους είναι παράνομη. Κρατούνται χωρίς κατηγορητήριο, χρονοτριβεί όμως κλιμακώνοντας και στο επίπεδο αυτό η Τουρκία, στο όνομα δικαστικών διαδικασιών και παρατείνει την κράτηση των δύο στρατιωτικών μας. Στη διάρκεια της προεκλογικής του περιόδου, ο Ερντογάν δεν θα θελήσει να αναιρέση αυτή τη χρονοτριβή και να επιταχύνει τις διαδικασίες. Δεν υπάρχει κατηγορητήριο, άρα είναι παράνομη η κράτηση τους. Παραβιάζεται το διεθνές δίκαιο, κι αν συνυπολογίσουμε και τη συνθήκη της Γενεύης. Όλα αυτά τα περιφρονεί η Τουρκία ακριβώς γιατί την κράτηση την εντάσσει σε αυτό που επιλέγει ως στοιχείο έντασης των σχέσεων της με την χώρα μας. Δεν μπορώ να εκτιμήσω πόσο ακόμα θα κρατήσει η παράνομη φυλάκιση των δύο στρατιωτικών μας".

Ερωτηθείς για την σχέση του με τον κ. Καμμένο απάντησε ότι "πράγματι πότε πρόλαβαν αυτοί που διαπίστωσαν δυσαρμονία στις σχέσεις μας; Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα λειτουργικών σχέσεων με τον κ. Καμμένο. Συνεργαζόμαστε περίφημα. Έχουμε μια ενιαία γραμμή για την αντιμετώπιση συνολικότερα των συμπεριφορών της Τουρκίας. Με επίσης ενιαία γραμμή αντιμετωπίζουμε και την κράτηση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών. Εργαζόμαστε και οι δύο, ο καθένας με τις δικές του σαφείς και οριοθετημένες αρμοδιότητες για το καλό το χρήσιμο αποτέλεσμα που αφορά στην αρμοδιότητα του υπουργείου Άμυνας. Τίποτε περισσότερο από αυτό".

Αναφορικά με τους τρεις νέους που ύψωσαν σημαίες στις βραχονησίδες είπε ότι "Έγκλημα δεν είναι, αν και η ανύψωση της σημαίας έχει τους δικούς της κανόνες από τον νόμο. Η εξωτερική πολιτική της χώρας δεν μπορεί να χαράσσεται και να ασκείται με αυθορμητισμούς, τους οποίους στο βάθος σέβομαι και εκτιμώ. Η εξωτερική πολιτική πρέπει να ασκείται από τα υπεύθυνα όργανα της πολιτείας. Ο κ. Καμμένος με τις δηλώσεις του στη Βουλή είχε απόλυτο δίκιο".

Ακούστε το ηχητικό:


Πηγή: enikos.gr

Σχόλια Αναγνωστών

σχολίασε και εσύ