Quantcast
Έρχεται ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές - Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των μηνύσεων το 2017 - enikonomia.gr
share

Έρχεται ακόμη πιο αυστηρό πλαίσιο για τις ρευματοκλοπές – Δεκαπλασιάστηκε ο αριθμός των μηνύσεων το 2017

δημοσιεύτηκε:

Αυστηρότερο πλαίσιο για την αντιμετώπιση των ρευματοκλοπών θεσπίζει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο, που κοστίζει δεκάδες ή και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο στους καταναλωτές.

Ήδη από πέρυσι έχει θεσπιστεί αυξημένο ποινολόγιο (πρόστιμα και ποινικές διώξεις) για όσους εντοπίζονται να κλέβουν ενέργεια από το δίκτυο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες από την ΡΑΕ, από το 2019 ένα μέρος του κόστους θα καταβάλλεται από τον Διαχειριστή του Δικτύου Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ) που έχει την ευθύνη για τον έλεγχο του φαινομένου.
Οι ρευματοκλοπές αυξάνονται παρά την κλιμάκωση των ελέγχων. Σύμφωνα με τις τελευταίες αποφάσεις της ΡΑΕ, που κατανέμουν το κόστος στο σύνολο των καταναλωτών, οι “μη τεχνικές απώλειες” (δηλαδή η διαφορά της ενέργειας που εισήχθη στο δίκτυο από εκείνην που τιμολογήθηκε) έφθασε το 2016 στο 4,2% του συνόλου, από 3,2% ένα χρόνο πριν.

Ο ΔΕΔΔΗΕ επισημαίνει ότι έχει εξαντλήσει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την καταπολέμηση του φαινομένου ενώ κάνει λόγο για τετραπλασιασμό των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν μέσα σε μια πενταετία (11.528 το 2016 έναντι 3.226 το 2011) και δεκαπλασιασμό των μηνύσεων (2.971 στο δεκάμηνο του 2017 έναντι 324 το 2015).

Στόχος των αλλαγών που προωθεί η ΡΑΕ είναι η ένταση της προσπάθειας για την πάταξη του φαινομένου, δεδομένου ότι το κόστος των ρευματοκλοπών κατανέμεται στους προμηθευτές (ΔΕΗ και εναλλακτικούς), δηλαδή τελικά επιβαρύνει τους καταναλωτές.

Σύμφωνα με τον ΔΕΔΔΗΕ η ενέργεια που εκλάπη από το δίκτυο ήταν το 2016 περί τις 1800 γιγαβατώρες και η αξία της στη χονδρεμπορική αγορά ενέργειας ήταν της τάξεως των 80 εκατ. ευρώ. Αν ληφθούν υπόψη οι εκτιμήσεις της ΡΑΕ σύμφωνα με τις οποίες “το μέσο κόστος ενέργειας (ενεργειακό σκέλος ανταγωνιστικών και ρυθμιζόμενων χρεώσεων) για έναν μέσο τυπικό οικιακό καταναλωτή χαμηλής τάσης (τετραμηνιαία κατανάλωση 1.300 kWh) για το 2016 υπολογίζεται σε 148,59 Euro/ΜWh”, το κόστος υπερβαίνει τα 250 εκατ. ευρώ.

Η συνηθέστερη μέθοδος ρευματοκλοπής είναι η επέμβαση στον μετρητή με στόχο την αλλοίωση της μέτρησης. Εντοπίζονται όμως και περιπτώσεις παράκαμψης του μετρητή (απευθείας σύνδεση του πίνακα με το δίκτυο), αυθαίρετης επανενεργοποίησης παροχών που έχουν απενεργοποιηθεί λόγω χρεών, ή μετά από αίτημα των ίδιων των καταναλωτών που ζητούν οικειοθελώς την διακοπή της παροχής και στη συνέχεια συνδέονται απευθείας στο δίκτυο χωρίς να έχουν σύμβαση με προμηθευτή.


Πηγή πληροφοριών: ΑΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.