Quantcast
Ρήγας: Δεν υπάρχει για εμάς στον ορίζοντα η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου - enikonomia.gr
share

Ρήγας: Δεν υπάρχει για εμάς στον ορίζοντα η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου

δημοσιεύτηκε:

«Οδεύουμε πλέον στο τέλος μιας οδυνηρής περιπέτειας, που άνοιξε με ευθύνη ΠΑΣΟΚ – ΝΔ», τονίζει ο Γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτης Ρήγας σε συνέντευξή του στην κυριακάτικη «ΚΟΝΤΡΑ News».

«Δεν υπάρχει για εμάς στον ορίζοντα η πιθανότητα παράτασης του μνημονίου ή οποιαδήποτε άλλο καμουφλάρισμα της αυστηρής επιτροπείας» και ότι «εργαζόμαστε για τη σαφή ολοκλήρωση του προγράμματος και την καθαρή έξοδο, χωρίς καμιά πιστοληπτική γραμμή με προαπαιτούμενα».

Αναφέρει ότι σε αυτή την «εξαιρετικά κρίσιμη καμπή», «είναι παντελώς ανεύθυνο, εθνικά επιζήμιο και σφόδρα μικροκομματικό να ζητά κανείς εκλογές», για να τονίσει ότι «οι εκλογές θα διεξαχθούν στο τέλος της τετραετίας αυτής της κυβέρνησης, με τη χώρα οριστικά εκτός μνημονιακών προγραμμάτων». Απαντώντας στον κ. Μητσοτάκη «και τους ολιγάρχες που τον στηρίζουν» αναφέρει ότι «προς απογοήτευσή τους» «δεν πρόκειται να υπάρξουν πρόωρες κάλπες».

Σχολιάζοντας τη στρατηγική του προέδρου της ΝΔ, υποστηρίζει ότι είναι «υπό κηδεμονία» και πως η ατζέντα του «ετεροπροσδιορίζεται πλήρως πάνω στη βάση ενός αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στο οποίο τον ακροδεξιό ρυθμό δίνουν ο Α. Γεωργιάδης και ο Α. Σαμαράς» και πως έχει τη «συμπαράσταση μεγάλου τμήματος της επιχειρηματικής ολιγαρχίας», η οποία βλέπει να απειλούνται τα «εδραιωμένα για χρόνια στο παρελθόν προκλητικά προνόμια της».

«Τους έχει καταβάλει το άγχος ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα καταφέρει να επαναφέρει την οικονομική κανονικότητα στη χώρα, εδραιώνοντας και ενισχύοντας ταυτόχρονα τη θέση της Ελλάδας στην περιοχή, σε μια πολύ ρευστή γεωπολιτική συγκυρία», τονίζει.

Με αφορμή τα γεγονότα που συνέβησαν στο νησί πριν από δέκα ημέρες, λέει ότι δεν βρήκαν την αναγνώριση της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών της Μυτιλήνης και κάνει λόγο για «φωνές που προσπαθούν να διαμορφώσουν ένα ρατσιστικό περιβάλλον, μια αντίληψη ακραία, απάνθρωπη και αντικοινωνική, φωνές που είτε εκπορεύονται είτε υιοθετούνται ασμένως από την ηγεσία και τα στελέχη της ΝΔ». Για τους εκπροσώπους φορέων που απείχαν απ’ το τραπέζι του διαλόγου, σχολιάζει ότι «δυστυχώς προτίμησαν αντί να εκπροσωπήσουν τους κοινωνικούς τους χώρους με δημιουργικό τρόπο, να συνταχθούν με τα κελεύσματα της ΝΔ και τον αντικοινωνικό ρόλο που έχει επιλέξει».

Στο ερώτημα αν η συγκυβέρνηση με την παρούσα μορφή τελειώνει την ημέρα των εκλογών, ο κ. Ρήγας αναφέρει μεταξύ άλλων πως «εξ αντικειμένου το οποιοδήποτε κυβερνητικό σχήμα τελειώνει την ημέρα της λαϊκής κρίσης, καθώς όμως η ημέρα των εκλογών αργεί ακόμα αρκετά, θα μου επιτρέψετε να θεωρώ το ζήτημα πρώιμο».

Σημειώνει ότι η στρατηγική που θα ακολουθήσει ο ΣΥΡΙΖΑ στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές «θα είναι ευρύτατα σχήματα νίκης που θα έχουν στον προγραμματισμό τους λόγο ένα αναπτυξιακό σχέδιο βασισμένο σε όλα όσα συζητήθηκαν και προγραμματίστηκαν στα αναπτυξιακά συνέδρια».

Σχετικά με τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, δηλώνει μεταξύ άλλων ότι «η σημερινή κυβέρνηση μείωσε τους δημοσιονομικούς στόχους κατά είκοσι ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ σε σχέση με όσα είχε δεσμευτεί η ΝΔ για την τριετία 2015-2018, μειώνοντας τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων» και πως η υπέρβαση των μειωμένων στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα «έδωσε τη δυνατότητα να επιστραφεί μέρος αυτής της υπέρβασης στην ελληνική κοινωνία», κάτι που θα γίνει και φέτος «με διάθεση σημαντικών πόρων σε στοχευμένα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών και στήριξης του κοινωνικού κράτους».

Πηγή: ΚΟΝΤΡΑ News


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.