Quantcast
Σήμερα στη Realnews: «Ελευθέριος Βενιζέλος. Τρεις αγορεύσεις ιστορικής σημασίας» - enikonomia.gr
share

Σήμερα στη Realnews: «Ελευθέριος Βενιζέλος. Τρεις αγορεύσεις ιστορικής σημασίας»

δημοσιεύτηκε:

Στη Realnews την Κυριακή: «Ελευθέριος Βενιζέλος. Τρεις αγορεύσεις ιστορικής σημασίας».

Οικονομική κρίση, Μικρασιατική Καταστροφή, Εθνικός Διχασμός. Γιατί η Ιστορία, διδάσκει και επαναλαμβάνεται.

Η ιστορική αξία των τριών αγορεύσεων του 1932 που δημοσιεύονται στο παρόν βιβλίο είναι μοναδική γιατί, ενώ το αρχικό θέμα ήταν η οικονομική κρίση που τότε ταλάνιζε τη χώρα, η συζήτηση στη Βουλή επεκτάθηκε στα τραγικά γεγονότα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Εθνικού Διχασμού.

Έτσι, με τη ρητορική του δεινότητα και με τον νοηματικά πυκνό του λόγου, ο Ελευθέριος Βενιζέλος περιγράφει και αναλύει την έντονη πολιτική, διπλωματική και στρατιωτική δραστηριότητα εκείνης της εποχής: τον Εθνικό Διχασμό, τη δίκη των Έξι, την προέλαση και παραμονή των ελληνικών στρατευμάτων στα βάθη της Μικράς Ασίας, τη στάση των Συμμάχων και την παγκόσμια πολιτική σκηνή, τη δική του δραστηριότητα στο εξωτερικό και τα μοιραία (κατά τη γνώμη του) λάθη εκείνων που τον διαδέχθηκαν στην εξουσία.

Ο Βενιζέλος πιστεύει ακράδαντα ότι η καταστροφή θα μπορούσε να αποφευχθεί και μετά τον Σαγγάριο και ότι η Ανατολική Θράκη θα μπορούσε να σωθεί «και την τελευταία ακόμη στιγμή».

Σε αυτές τις αγορεύσεις, όμως, ο Βενιζέλος μιλάει και για πολλά άλλα πρόσωπα και πράγματα.

Κάνει μια σύντομη αναφορά στο μακεδονικό και ρωσικό μέτωπο, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τη συνάντησή του με τον διάσημο οικονομολόγο Keynes, σχολιάζει τη στάση των αντιπάλων του και του αντιπολιτευόμενου Τύπου και αφήνει να διαφανούν οι απόψεις του για τα αστικά κόμματα και το κομμουνιστικό κίνημα της εποχής.

Με τις παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης συμπληρώνεται η εικόνα από τη Βουλή των Ελλήνων της εποχής εκείνης και μεταφέρεται σ’ εμάς σχεδόν αυτούσια.


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.