Quantcast
Γαβρόγλου στον Realfm 97,8 για αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δεν μπορεί η Πολιτεία να έχει αυτό το αίτημα, όταν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της - enikonomia.gr
share

Γαβρόγλου στον Realfm 97,8 για αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Δεν μπορεί η Πολιτεία να έχει αυτό το αίτημα, όταν δεν είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της

δημοσιεύτηκε:

Στις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο για τις δομές εκπαίδευσης, αναφέρθηκε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου μιλώντας στον Realfm 97,8 και την εκπομπή του Βασίλη Λυριτζή και Δημήτρη Καμπουράκη.

Ο κ. Γαβρόγλου έκανε λόγο για κατάργηση της “τιμωρητική” -όπως είπε- αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο Προεδρικό Διάταγμα 152.

«Όπως γνωρίζετε ορισμένοι νόμοι αποκτούν ένα περιεχόμενο λόγω της ιστορίας του. Το Προεδρικό Διάταγμα 152, παρότι δεν το προβλέπει το ίδιο, έχει ταυτιστεί με την αξιολόγηση για να γίνουν απολύσεις. Αυτό δεν μπορεί να προσδώσει μια νομιμότητα στην αξιολόγηση, άρα πρέπει να καταργηθεί και γι αυτό το καταργούμε» επεσήμανε ο κ. Γαβρόγλου, ενώ σημείωσε ότι επί υπουργίας του Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή η αξιολόγηση συνδέθηκε με τον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, είχαν απομακρυνθεί 2.500 εκπαιδευτικοί που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ τους επαναπροσέλαβε.

«Για πρώτη φορά η ΝΔ δια της κ. Κεραμέως είπε ότι δεν είμαστε υπέρ της τιμωρητικής αξιολόγησης. Αυτή την κουβέντα, που τη λέμε και εμείς, η ΝΔ την είπε για πρώτη φορά και πρέπει να το χαιρετίσουμε» τόνισε ο υπουργός Παιδείας.

«Εμείς αυτό που θέλουμε να κάνουμε είναι να αυτοαξιολογούνται τα σχολεία και να αξιολογούνται τα 20.000 στελέχη της εκπαίδευσης . Αυτό θα είναι μια διαδικασία που δεν θα είναι για λίγα χρόνια, θα πρέπει να την εκτιμάμε κάθε μέρα πώς πάει και είναι ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα» είπε, ενώ ερωτηθείς πώς θα αξιολογείται στην πράξη ο καθηγητής, ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Ο καθηγητής για να αξιολογηθεί, πρέπει και η Πολιτεία να είναι εντάξει στις υποχρεώσεις της. Γιατί όλη η έμφαση είναι στον καθηγητή και δεν είναι και στην Πολιτεία; Λεφτά δεν τους δίνει, επιμορφώσεις δεν τους κάνει, κάνουν 500 δουλειές μαζί, κάνουν διοικητικές δουλειές, κάνουν τους παιδονόμους, τους τραπεζοκόμους κλπ, η Πολιτεία δεν φροντίζει σε όλα αυτά και τους κουνάει το δάχτυλο και λέει όχι θα σας αξιολογήσουμε. Η Πολιτεία ας είναι συνεπής στις υποχρεώσεις της…. Αν δεν είναι ποτέ συνεπής, δεν μπορεί να είναι υπεύθυνο το θύμα από αυτόν που έχει οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση. Δεν μπορεί αυτή τη στιγμή η Πολιτεία να έχει αυτό το αίτημα όταν δεν μπορεί να κάνει τα μίνιμουμ».

Στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για σύσταση κομματικού κράτους από τον ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή στελεχών στην εκπαίδευση, ο κ. Γαβρόγλου αντέτεινε: «Για πρώτη φορά κάνουμε επιτροπές που θα είναι επιτροπές επιλογής στις οποίες προΐστανται μέλος του ΑΣΕΠ. Μας κατηγορούν ότι κομματικοποιούμε επειδή βάζουμε τον ΑΣΕΠ και την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης ;»

«Υπάρχουν 13 περιφερειακοί διευθυντές εκπαίδευσης που για δεκαετίες ολόκληρες ήταν κομματικά στελέχη. Το ίδιο έχει κάνει και ο ΣΥΡΙΖΑ , με πολλά λαμπρά αποτελέσματα, δεν κατακρίνουμε τα άτομα αυτά. Είμαστε όμως σε μια άλλη περίοδο και εμείς για πρώτη φορά είπαμε και αυτά τα άτομα να επιλέγονται. Θεωρούμε ότι πρέπει να ορθολογικοποιηθεί το σύστημα» πρόσθεσε.

Επίσης, ο υπουργός Παιδείας υπογράμμισε ότι οι σχολικοί σύμβουλοι δεν καταργούνται αλλά εντάσσονται σε διεπιστημονικές επιτροπές. Αντίστοιχα, όπως είπε, ούτε τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (τα γνωστά ΚΕΔΔΥ) καταργούνται, αλλά μετεξελίσσονται. «Αυτό που κάνουμε είναι βάζουμε τα μικρά κουτάκια γύρω από το σχολείο, τα οργανώνουμε με έναν τρόπο ώστε το σχολείο να στέλνει συνολικά τα προβλήματά του. Πάνε σε μια δομή συμπεριλαμβάνει όλον αυτόν τον κόσμο και συζητάνε διεπιστημονικά πια πώς θα αντιμετωπίσουν τα προβλήματα του συγκεκριμένου σχολείου» ανέφερε.

Τέλος, απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης για την κατάθεση του νομοσχεδίου με τον χαρακτηρισμό του «επείγοντος» ο κ Γαβρόγλου είπε:

«Η αρχιτεκτονική του νομοσχεδίου και η βασική φιλοσοφία συζητιέται από τις 24 Οκτωβρίου του 2017. Οκτώ μήνες συζητάμε. Το έχουμε στείλει στα κόμματα, έχουμε ενημερώσει συγκεκριμένους βουλευτές που ζήτησαν ενημέρωση, κάναμε ημερίδα στο υπουργείο Παιδείας με την ΟΛΜΕ, τη ΔΟΕ, την πανελλήνια ένωση σχολικών συμβούλων κλπ και ζητήσαμε τις απόψεις τους. Όσο τις πήρατε εσείς άλλο τις πήραμε και εμείς. Δεν έστειλαν ούτε μια σειρά. Το βγάλαμε σε ανεπίσημη διαβούλευση, μετά το βγάλαμε σε επίσημη διαβούλευση, μετά το στείλαμε στην κεντρική νομοπαρασκευαστική επιτροπή. Δηλαδή τι άλλο να κάνουμε; Όλα αυτά είναι μέρος μιας καταστροφολογίας. Δυστυχώς το πολιτικό μας σύστημα έχει αυτή την παράδοση».

Ακούστε το ηχητικό:

Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.