Quantcast
Συνέντευξη Τσίπρα για το Σκοπιανό: Με τη συμφωνία παίρνουμε, δεν δίνουμε - Τι είπε για τη γλώσσα - enikonomia.gr
share

Συνέντευξη Τσίπρα για το Σκοπιανό: Με τη συμφωνία παίρνουμε, δεν δίνουμε – Τι είπε για τη γλώσσα

δημοσιεύτηκε:

Αισθάνομαι ευτυχής και τυχερός διότι είχα τη συγκυρία να είμαι πρωθυπουργός σε μια στιγμή που στην γειτονική χώρα υπήρξε μια σημαντική πολιτική αλλαγή που έδωσε τη δυνατότητα σ’ εμένα και τον πρωθυπουργό Ζάεφ να κάνουμε μια ουσιαστική και επίπονη προσπάθεια προκειμένου να λύσουμε ένα θέμα δεκαετιών, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ1

«Προσπαθήσαμε, είπε, να το λύσουμε με σεβασμό στις αξίες, τις βασικές γραμμές και την αξιοπρέπεια ο ένας του άλλου.Το κρίσιμο από εδώ και πέρα είναι αν η άλλη πλευρά θα πετύχει όσα προβλέπονται, είπε και τόνισε πως είναι μια συμφωνία που μπορεί να είναι βιώσιμη. “Δημιουργούμε ένα μομέντουμ να νικήσουμε τους εμπόρους πατριωτισμού και στις δύο πλευρές”, σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

“Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας”

“Με αυτή τη συμφωνία αίρουμε οποιαδήποτε προσπάθεια οικειοποίησης της ιστορίας μας”, υπογράμμισε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ερωτηθείς τι θα γίνει εάν ενώ περάσει από τη γείτονα, δεν περάσει από την ελληνική βουλή, ο Πρωθυπουργός είπε ότι οι ΥΠΕΞ θα υπογράψουν μια συμφωνία που θα τεθεί σε ισχύ μονάχα όταν κυρωθεί και από τις δύο πλευρές. Επισήμανε το χρονοδιάγραμμα των βημάτων που απαιτούνται από την γείτονα χώρα έως ότου έρθει η ώρα για κύρωση της από την ελληνική πλευρά και να τεθεί σε ισχύ. Μόνο όταν τεθεί σε ισχύ θα υπάρχουν οι υποχρεώσεις και από τη δική μας πλευρά σε διεθνές επίπεδο, επισήμανε.

Πρόσθεσε ότι αν μια από τις προϋποθέσεις που προβλέπει η Συμφωνία δεν περάσει , δυστυχώς η Συμφωνία θα ακυρωθεί. “Εγώ όμως πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε”, είπε και εκτίμησε ότι αν η άλλη πλευρά κάνει το μεγάλο βήμα, τότε στην ελληνική Βουλή θα επικυρωθεί από μια μεγάλη προοδευτική πατριωτική δημοκρατική πλειοψηφία.

“Με τη Συμφωνία εγώ δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε”

“Εμείς ως Ελλάδα έχουμε τη διακριτική ευχέρεια να τους αναφέρουμε είτε ως Βόρεια Μακεδονία είτε ως Severna Makedonija”, είπε ο Αλ. Τσίπρας, εξηγώντας ότι το όνομα δεν είναι αμετάφραστο και έφερε ως παράδειγμα την περίπτωση του Montenegro, το οποίο αναφέρουμε ως Μαυροβούνιο.

Ο πρωθυπουργός είπε πως αν καταλήγαμε σε μια συμφωνία με αμετάφραστη ονομασία, που όλες οι χώρες θα έλεγαν “Severna Makedonija”, εξαιτίας του δύσχρηστου χαρακτήρα της ονομασίας, αργά ή γρήγορα κανείς δεν θα χρησιμοποιούσε ολόκληρο το όνομα, αλλά σκέτο “Maκedonija”, ενώ τώρα θα χρησιμοποιείται το “Βόρεια Μακεδονία” στη γλώσσα κάθε χώρας.

Επισήμανε ότι ο διεθνής Τύπος υποδέχτηκε τη Συμφωνία με τίτλους όπως: “H Μακεδονία συμφώνησε να αλλάξει το όνομα της σε Βόρεια Μακεδονία”. Τόνισε ότι πρόκειται για “συμφωνία επωφελή για τη χώρα και την περιοχή, μια συμφωνία που μας δίνει πράγματα”.

Ως προς τις κατηγορίες που δέχεται η κυβέρνηση είτε από δόλο είτε από ευαισθησία, ότι “πάμε να παραδώσουμε”, ο Πρωθυπουργός σημείωσε: “εγώ “δεν βλέπω να δίνουμε κάτι, βλέπω μόνο να παίρνουμε”.

«Δεν αναγνωρίζει αυτή η Συμφωνία έθνος Μακεδονικό, ωστόσο, αναγνωρίζει βέβαια το δικαίωμα τους στον αυτοπροσδιορισμό και σέβεται την ταυτότητα που έχουν καλλιεργήσει» υπογράμμισε.

Θλιβερή η στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με τον Ζόραν Ζάεφ δώσαμε μάχη ο καθένας στη χώρα του κόντρα σε ιδεοληψίες και οργανωμένη προσπάθεια εμπόρων πατριωτισμού, είπε ο Αλέξης Τσίπρας. Τόνισε ότι αντίθετα πραγματικός πατριωτισμός είναι η προσπάθεια που έκαναν οι δύο για να προχωρήσουν προς όφελος των λαών. Χαρακτήρισε θλιβερή τη στάση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Ελλάδα και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ.

Είπε ότι ταυτόσημες ήταν και οι δηλώσεις του κ. Σαμαρά και του προέδρου της ΠΓΔΜ. “Αν πιστέψουμε και τους δύο θα πιστέψουμε ότι και οι δύο πλευρές “έχουν συνθηκολογήσει”, σχολίασε, για να προσθέσει ότι δεν έχουμε καμία συνθηκολόγηση, έχουμε μια αντίληψη μιας παράταξης που αρέσκεται στις φωνές, την πατριδοκαπηλεία, που αφήνει τα πράγματα χωρίς να προχωρούν.

Ο Πάνος Καμμένος δεν είναι Αντώνης Σαμαράς

Σχετικά με τη στάση των ΑΝΕΛ ανέφερε ότι όταν ξεκίνησε η κυβερνητική συνεργασία δεν υπήρχε ορίζοντας να υπάρξει μια τέτοια Συμφωνία.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν ζητά από τον Πάνο Καμμένο να αλλάξει τη θέση αρχής του, του ζητεί να αναγνωρίσει και να μη θέσει σε κίνδυνο τη διακυβέρνηση, την πορεία της χώρας, την κρίσιμη αυτή στιγμή μάλιστα που είμαστε κοντά να ολοκληρωθεί αυτή τη διαδικασία.

“Ο Πάνος Καμμένος έχει τις αρχές και τις αξίες του αλλά δεν είναι έμπορος πατριωτισμού”, υπογράμμισε και τόνισε ότι δεν θα ρίξει την κυβέρνηση για να κάνει καριέρα όπως έκανε ο κ. Σαμαράς στον κ. Μητσοτάκη.

Η στάση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι “πολιτική τζογαδόρου και ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα”

“Πολιτική τζογαδόρου, ανεύθυνη στάση απέναντι σε ένα εθνικό θέμα”, καταλόγισε ο Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της ΝΔ. Ο Πρωθυπουργός μίλησε για την αλλαγή διάφορων θέσεων εκ μέρους του κ. Μητσοτάκη τους τελευταίους μήνες και για το γεγονός ότι στο εξωτερικό παρουσίαζε άλλες θέσεις απ’ ό,τι έκανε όταν επέστρεφε στο εσωτερικό. Σχολίασε ότι αν ο κ. Μητσοτάκης κρατούσε μια έντιμη στάση ως προς τις ιδέες του και επωφελή για τη χώρα, θα αντιμετώπιζε μεγάλα προβλήματα στο εσωτερικό του κόμματός του.

Ο Μητσοτάκης μου είπε «δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις»

“Πήρα χτες τον κ. Μητσοτάκη να τον ενημερώσω και μου είπε ‘δώσε μου τη Συμφωνία, δεν θέλω να με ενημερώσεις'”, ανέφερε ο Πρωθυπουργός. Σχολίασε ότι ακριβώς το ίδιο έκανε σήμερα ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Ιβάνοφ στον Ζ. Ζάεφ.

Δεν προχώρησα στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών διότι είχα κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές

Ερωτηθείς γιατί δεν συγκάλεσε συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αποφάσισε σε αυτή την κρίσιμη διαπραγμάτευση όχι να κλείσει τις πόρτες της πλήρους ενημέρωσης στους πολιτικούς ενημέρωσης, αλλά να μην προχωρήσει στο συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Διότι, εξήγησε, είχε κακή εμπειρία από τις προηγούμενες φορές και έχει καταλάβει από ορισμένους ότι δεν έχουν την σοβαρότητα και την αίσθηση ευθύνης.

Παράλληλα, είπε ότι ο Κώστας Καραμανλής διαχειρίστηκε με ευθύνη το θέμα και πως η στάση που είχε στο Βουκουρέστι ήταν μια στάση ευθύνης. Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν τον έχει ενημερώσει, “δεν έχουμε μιλήσει” και πως όμως είναι γνωστό ότι είναι ανοικτός να ενημερώσει οποιονδήποτε, πόσο μάλλον πρόσωπα και πρώην πρωθυπουργούς που είχαν θέση ευθύνης.

Εάν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνει η FYROM, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει δημοψήφισμα

Για το αίτημα ορισμένων στη ΝΔ περί δημοψηφίσματος για τη Συμφωνία, ο Αλ. Τσίπρας είπε ότι σε αυτή τη Συμφωνία “εγώ βλέπω να παίρνουμε, όχι να δίνουμε” και πως εάν έπρεπε να αλλάξουμε εμείς το Σύνταγμά μας, όπως πρέπει να κάνουν οι γείτονες, τότε ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει.

Πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί για τις αντιδράσεις του κόσμου, ο Αλ. Τσίπρας είπε πως δεν φοβάται, αλλά, αντίθετα, σέβεται τις αντιδράσεις των πολιτών. Πρόσθεσε πως όταν κάνεις εξωτερική πολιτική, το βλέμμα είναι στραμμένο στα συμφέροντα της χώρας, για να τονίσει ότι “πατριωτικό συμφέρον είναι να κλείσουμε ένα θέμα που μας ταλανίζει χρόνια”. “Για ποιο λόγο να κρατήσουμε αυτή τη πληγή ανοικτή;”, τόνισε.

Λειτούργησα όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού

“Βρέθηκα στη θέση του πρωθυπουργού και ο ΣΥΡΙΖΑ στη διακυβέρνηση της χώρας σε μια εποχή δύσκολη και εγώ προσωπικά χωρίς μεγάλη εμπειρία βρέθηκα μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις για τη χώρα και το μέλλον του ελληνικού λαού”,είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Πρόσθεσε ότι μετά από τρία χρόνια, σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του 2015 και τώρα, πιστεύει και είναι περήφανος γι’ αυτό και θα κριθεί από τον λαό, ότι λειτούργησε όχι με γνώμονα το πολιτικό κόστος, αλλά με γνώμονα το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Επισήμανε ότι πάντα όλες οι κρίσιμες αποφάσεις ενέχουν πολιτικό κόστος.

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αυτά τα τρία χρόνια έγινε από χώρα-παρίας και μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης”

“Η Ελλάδα είναι μια χώρα που αυτά τα τρία χρόνια έγινε από χώρα-παρίας και μέρος του προβλήματος, μέρος της λύσης”, τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

Σχετικά με τη Συμφωνία, είπε ότι στον χώρο της κεντροαριστεράς πιστεύω ότι θα δημιουργηθούν σιγά-σιγά πολιτικές συναινέσεις, επισημαίνοντας και το γεγονός ότι η ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία είναι η πρώτη που αναγνωρίζει τις επιτυχίες αυτής της κυβέρνησης και που επικρότησε τη χθεσινή Συμφωνία.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.