Quantcast
Αιχμές Τσίπρα για το μεταναστευτικό: Στην Ευρώπη δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες - Αποφύγαμε κινδύνους με τη λύση - enikonomia.gr
share

Αιχμές Τσίπρα για το μεταναστευτικό: Στην Ευρώπη δεν μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες – Αποφύγαμε κινδύνους με τη λύση

δημοσιεύτηκε:

Δύσκολη χαρακτήρισε τη Σύνοδο Κορυφής ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ άφησε αιχμές για τη στάση κάποιων ευρωπαϊκών χωρών απέναντι στο μεταναστευτικό.

Φαίνεται ότι δεν ισχύει ότι μοιραζόμαστε όλοι τις ίδιες αξίες και τις ίδιες αρχές, είπε ο κ. Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά τη Σύνοδο Κορυφής. «Αυτά που γνωρίζαμε ως ιδρυτικές αρχές και αξίες της Ε.Ε., την αλληλεγγύη, ουμανισμό, σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και στο διεθνές δίκαιο, δεν αποτελούν κοινό τόπο και για τους 28″. Τόνισε ότι “η Ε.Ε. είναι βαθιά διχασμένη ανάμεσα σε δύο αντιλήψεις: Μια ακραία συντηρητική, σωβινιστική/αντιμεταναστευτική και μια δημοκρατική ουμανιστική» τόνισε ο Πρωθυπουργός.

«Αποφύγαμε μια σειρά κινδύνων που θα είχαν εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον μας και την ταυτότητά μας», είπε ο κ. Τσίπρας και αναφέρθηκε στους κινδύνους που αποφεύχθηκαν.

«Ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν στο ζήτημα των πρωτογενών ροών στην κεντρική Μεσόγειο να προκριθεί μια απόφαση που θα ανέφερε ρητά την επαναπροώθηση στην Αφρική, σε κλειστά κέντρα, όσων επιχειρούν να εισέλθουν στην Ευρώπη.

Επίσης ο κίνδυνος που απετράπη ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

Ακόμη, ο κίνδυνος που αποφεύχθηκε ήταν οι όποιες δευτερογενείς ροές συνεχίζουν να υφίστανται προς την Κεντρική Ευρώπη, να αντιμετωπιστούν με συνοριακούς ελέγχους και τη de facto δημιουργία ενός μικρού δυτικοευρωπαικού Schengen» σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

Ένας ακόμη κίνδυνος που επίσης αποφεύχθηκε, είπε ο κ. Τσίπρας, ήταν, η προοπτική αναθεώρησης του Δουβλίνου σε μια δίκαιη κατεύθυνση, να μετατεθεί στις Καλένδες, με πραγματικό σκοπό – για όσους το εισηγούνται – να ακυρωθεί μετά τις ευρωεκλογές του 2019.

«Η Ελλάδα έθεσε στην πρώτη γραμμή τις αξίες της αλληλεγγύης και της συνευθύνης, του ανθρωπισμού, που αποτελούν, ή θα έπρεπε να αποτελούν, το θεμέλιο της Ευρώπης», κ. Τσίπρας και συνέχισε, παραθέτοντας όσα εξασφαλίστηκαν, μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι τονίστηκε ρητά ότι η Ευρωπαϊκή προσέγγιση στη διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών πρέπει να είναι ολοκληρωμένη, δηλαδή να αφορά και τις τρεις διαστάσεις του ζητήματος: την εξωτερική, τη διαχείριση των συνόρων, και την εσωτερική διάσταση και να βασίζεται στις αξίες και τις αρχές μας.

Τονίστηκε μετά από παρέμβαση της Ελλάδας η σημασία της αποτελεσματικής συνεργασίας με την Τουρκία, στο πλαίσιο της Κοινής Δήλωσης ΕΕ/Τουρκίας. Παράλληλα συμφωνήθηκε η χορήγηση της δεύτερης δόσης της χρηματοδοτικής διευκόλυνσης για τους πρόσφυγες στην Τουρκία (που φιλοξενεί 3,5 εκατομμύρια πρόσφυγες). Υπογραμμίστηκε ότι η Τουρκία οφείλει να εφαρμόσει τη διμερή συμφωνία επανεισδοχής με την Ελλάδα (την οποία είχε αναστείλει) και τη συμφωνία επανεισδοχής ΕΕ/Τουρκίας.

Ο κ. Τσίπρας ξεκαθάρισε ότι δεν θα δημιουργηθούν άλλα hotspots στην Ελλάδα, ενώ ερωτηθείς εάν για το αν είναι αισιόδοξος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, είπε ότι η Ευρώπη είναι διχασμένη σε αυτούς που το επιθυμούν και το κατανοούν και σε αυτούς που το πολεμάν.

Εκτίμησε ότι αργά ή γρήγορα θα προχωρήσουν οι χώρες που το επιθυμούν και αυτές που δεν το επιθυμούν θα έχουν ενδεχομένως άλλες απώλειες. Γιατί, σχολίασε, δεν μπορείς να έχεις και τα οφέλη του Δουβλίνου και τα οφέλη του Σένγκεν.

«Παγώνει» η αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά

Ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι έχει δώσει εντολή και η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι είχε θέσει το ζήτημα στον Ζ. Κ. Γιούνκερ όταν είχε έρθει στην Αθήνα, η ελληνική κυβέρνηση να μην προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές.Το συζήτησαν ξανά χθες και σήμερα, είπε ο Πρωθυπουργός, έχει δώσει εντολή η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα με πράξη νομοθετικού περιεχομένου σε νόμο που θα αναιρεί αυτή την αποφασισμένη το προηγούμενο διάστημα άδικη αύξηση του ΦΠΑ στα 5 νησιά.

Ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για “εξαιρετικά θετική εξέλιξη”, ενώ ερωτηθείς για πόσο καιρό θα διαρκέσει αυτή η ρύθμιση, απάντησε για όσο διαρκεί η προσφυγική κρίση και όσο είναι εκείνος πρωθυπουργός, σχολιάζοντας ότι θα είναι για πολύ καιρό ακόμα.

Για ΠΓΔΜ και Αλβανία

Πέραν της συζήτησης για τη μετανάστευση, ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι με την απόφαση που ελήφθη για την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την πΓΔΜ και την Αλβανία το 2019, στην οποία πρωτοστάτησε η Ελλάδα, η ΕΕ ανακτά τον ρόλο της στα Βαλκάνια δίνοντας όραμα στην περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτό, είπε ο κ. Τσίπρας, καλωσορίστηκε, όπως και χθες στο πλαίσιο του PES, η συμφωνία των Πρεσπών με την πΓΔΜ η οποία – μαζί με την συμφωνία Βουλγαρίας-ΠΓΔΜ – «αναδείχθηκε ως εξαιρετικό παράδειγμα προώθησης των σχέσεων καλής γειτονίας στην πολύπαθη περιοχή μας».

Σημείωσε ότι τα ίδια μηνύματα έλαβε και στο πλαίσιο της συνάντησής του με τον ΓΓ του ΝΑΤΟ κ Στόλτενμπεργκ, ο οποίος τόσο στην κατ’ιδίαν συνάντησή τους όσο και στην ενημέρωση στη Σύνοδο, τόνισε ότι η γειτονική μας χώρα θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ «μόνο υπό τον όρο ότι θα ολοκληρώσει τη Συνταγματική της Αναθεώρηση».

Τι είπε για την οικονομία

Ο Πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι είχε την ευκαιρία να συζητήσει τη «μεγάλη επιτυχία» , της απόφασης του Eurogroup για το τέλος των μνημονίων και την ελάφρυνση του χρέους, «μια απόφαση με την οποία σβήνει και η τελευταία εστία φωτιάς στην Ευρωζώνη», όπως τόνισε.

Υπογράμμισε τις θέσεις του για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας ότι αυτές πρέπει να γίνουν και μάλιστα με ταχύτερα απ’ το προγραμματισμένο, προκειμένου η ΕΕ να είναι έτοιμη εάν ενδεχομένως κληθεί να αντιμετωπίσει άλλες εστίες φωτιάς.

Εξαπολύοντας πυρά κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι αν η ΝΔ συνεχίζει να βάζει όλα της τα λεφτά στο μαύρο, να τζογάρει δηλαδή στο χρώμα της καταστροφής, στο τέλος θα τα χάσει όλα.

Αναφορικά με το ΔΝΤ, υπογράμμισε ότι οι θέσεις του είναι γνωστές, η δημοσιονομική προσαρμογή βεβαίως έχει ολοκληρωθεί και αυτό το αναγνωρίζει και το ίδιο το Ταμείο.

Σχολίασε ότι η σημαντική είδηση από το ΔΝΤ σήμερα δεν είναι οι πάγιες απόψεις του, αλλά η δήλωσή του ότι οι αγορές είναι πλέον ορθάνοιχτες για την Ελλάδα. Είπε ότι αυτό πρέπει να κρατήσουμε γιατί αυτό ανοίγει τον ορίζοντα της σταθερότητας και την ανάκτηση πολλών βαθμών ελευθερίας για την ελληνική κυβέρνηση.


Πηγή: enikos.gr

share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.