Quantcast
Τα έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες των πυρκαγιών- Τι προβλέπει η απόφαση της Παπανάτσιου - enikonomia.gr
share

Τα έκτακτα μέτρα για τους πληγέντες των πυρκαγιών- Τι προβλέπει η απόφαση της Παπανάτσιου

δημοσιεύτηκε:

Την υπουργική απόφαση με την οποία λαμβάνονται έκτακτα μέτρα για τη στήριξη των πληγέντων και την αποκατάσταση ζημιών από τις πυρκαγιές που έπληξαν στις 23 και 24 Ιουλίου 2018 τις περιοχές της Περιφέρειας Αττικής εξέδωσε η υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την εγκύκλιο διευκρινίζονται τα εξής:

«Άρθρο 1

Καθορισμός δικαιολογητικών για την υπαγωγή στις διατάξεις του άρθρου 6 της από 26.7.2018 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

1. Τα πρόσωπα που υπάγονται στην παρ.1 του άρθρου 6 της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ Α’138/ 26.7.2018) και συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που, εξαιτίας των πυρκαγιών που έπληξαν περιοχές της Περιφέρειας Αττικής στις 23 και 24 Ιουλίου 2018, είτε υπέστησαν σωματική βλάβη οι ίδιοι ή οι σύζυγοι ή πρόσωπα με τα οποία έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης ή αδελφοί ή ανιόντες ή κατιόντες αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε απώλεσαν σύζυγο, πρόσωπο με το οποίο έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης, αδελφό ή ανιόντα ή κατιόντα αυτών μέχρι και β’ βαθμού, είτε οι φορολογούμενοι αυτοί υπέστησαν υλικές ζημιές στην ακίνητη περιουσία τους, προκειμένου να υπαχθούν στις σχετικές ρυθμίσεις παράτασης της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και καταβολής του φόρου εισοδήματος, οφείλουν να προσκομίσουν στην Δ.Ο.Υ. στην οποία υπάγονται τα ακόλουθα δικαιολογητικά: α) Για σωματική βλάβη, ιατρική βεβαίωση από δημόσιο ή ιδιωτικό νοσηλευτικό ίδρυμα, από την οποία να προκύπτει πως η βλάβη της υγείας προήλθε από τις ως άνω πυρκαγιές, β) για θάνατο, ληξιαρχική πράξη θανάτου ή ιατρικό πιστοποιητικό θανάτου από τα οποία προκύπτει πως ο θάνατος επήλθε λόγω των πυρκαγιών και σε περίπτωση αγνοουμένου βεβαίωση από την αρμόδια δημόσια αρχή πως το αναφερόμενο πρόσωπο περιλαμβάνεται στους αγνοούμενους εξαιτίας των ανωτέρω πυρκαγιών, γ) για υλικές ζημιές, βεβαίωση από την οριζόμενη ως αρμόδια δημόσια αρχή για αυτοψία και έλεγχο για ύπαρξη υλικής ζημίας σε ακίνητο.

2. Η συζυγική σχέση, η σύναψη συμφώνου συμβίωσης και η συγγενική σχέση, αποδεικνύονται με τα κατά περίπτωση απαραίτητα δικαιολογητικά ήτοι ενδεικτικά: ληξιαρχική πράξη γάμου, συμβολαιογραφική πράξη συμφώνου συμβίωσης, πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης, πιστοποιητικό εγγυτέρων συγγενών.

Άρθρο 2

Παράταση και αναστολή καταβολής βεβαιωμένων οφειλών

1. Παρατείνονται έως και την 23.01.2019 οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στις Δ.Ο.Υ./Ελεγκτικά Κέντρα οφειλών των προσώπων του άρθρου 1 της απόφασης που λήγουν ή έληξαν από 23.07.2018 μέχρι και 23.01.2019.

2. Έως την ίδια ημερομηνία και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων/διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών. Οι δόσεις των εν λόγω ρυθμίσεων που λήγουν από 23.07.2018 έως 23.01.2019 δύνανται να αποπληρωθούν το αργότερο έως και την 23.01.2019, προκειμένου να μην απολεσθούν οι ρυθμίσεις στις 24.01.2019 βάσει των όρων και προϋποθέσεων του θεσμικού πλαισίου που τις διέπει. Για το χρονικό διάστημα αυτό δεν επιβάλλεται η επιβάρυνση λόγω καθυστέρησης πληρωμής δόσης ρύθμισης που ορίζεται από τις ισχύουσες διατάξεις των ρυθμίσεων τμηματικής καταβολής.

3. Αναστέλλεται μέχρι και την 23.01.2019 η πληρωμή των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων την 23.07.2018 οφειλών των ανωτέρω προσώπων.

Άρθρο 3

Διαδικασία άρσης και επιστροφής κατασχεθέντων και αποδοθέντων ποσών

1. Κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί σε βάρος των προσώπων του άρθρου 1 σε λογαριασμούς που τηρούνται σε πιστωτικά ιδρύματα και σε ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος για ατομικά χρέη και χρέη λόγω συνυπευθυνότητας από οποιαδήποτε αιτία, αίρονται, ανεξαρτήτως του χρόνου επιβολής των, ύστερα από αίτηση των προσώπων αυτών στον αρμόδιο για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου και την έκδοση σχετικής προς τούτο απόφασης αυτού. Η αίτηση μπορεί να υποβληθεί μέχρι και 23.1.2019, ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να εκδοθεί και η ανωτέρω απόφαση άρσης της κατάσχεσης. Μέχρι την ανωτέρω ημερομηνία δεν επιβάλλονται νέες κατασχέσεις σε βάρος των προσώπων του άρθρου 1.

2. Ποσά τα οποία αποδόθηκαν στη Φορολογική Διοίκηση από 23.7.2018 έως και 23.1.2019 δυνάμει κατασχέσεων οι οποίες ήρθησαν κατά τα ανωτέρω, ανεξαρτήτως του χρόνου γένεσης των κατασχεμένων απαιτήσεων, επιστρέφονται στους δικαιούχους εντός της ανωτέρω προθεσμίας, εφόσον έχει υποβληθεί σχετική αίτηση, μετά από απόφαση του Προϊσταμένου που είναι αρμόδιος για την επιδίωξη είσπραξης της οφειλής.

3. Η επιστροφή των κατασχεθέντων και αποδοθέντων στη Φορολογική Διοίκηση ποσών, σύμφωνα με τα ανωτέρω διενεργείται με ατομικό φύλλο έκπτωσης το οποίο εκδίδεται οίκοθεν από τον Προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. ή Ελεγκτικού Κέντρου που είναι βεβαιωμένη η οφειλή, στην οποία αποδόθηκε το ποσό της κατάσχεσης. Σε περίπτωση πίστωσης των ανωτέρω ποσών στα χρέη του οφειλέτη ακολουθείται η διαδικασία αναβίωσης αυτών.

4. Τα επιστρεφόμενα ποσά δεν υπόκεινται σε συμψηφισμό και δεν απαιτείται αποδεικτικό φορολογικής ενημερότητας για την καταβολή τους, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων (άρθρο 6 παρ. 4 ΠΝΠ ΦΕΚ 138 Α’/26.7.2018).

5. Για την εφαρμογή των ευεργετημάτων των άρθρων 2 και 3 της παρούσας απόφασης μαζί με την αίτηση συνυποβάλλονται τα κατά περίπτωση προβλεπόμενα στο άρθρο 1 δικαιολογητικά, εφόσον δεν έχουν ήδη υποβληθεί.»


share
Σχόλια Αναγνωστών
Ροή
Οικονομία
Επιχειρήσεις
Επικαιρότητα

Ενημερωθείτε πρώτοι με τον τρόπο που θέλετε.